Wine lover

вторник, 16 февруари 2010 г.

Ами обичам виното и това си е. Всички ритуали, свързани със създаването, съхранението и консумирането му. Описанията на вкуса и качествата, характеристиката на сортовете, аромата, цвета, богатия винен реквизит, цвета на корка. В извивките на бутилката и чашата за вино има невероятна женственост и грация, някакъв финес и изящност.
Не съм експерт по вина, а ми се иска. За малко да посетя един безумно скъп курс по сомелиерство, добре, че разумът ме спря навреме. Иска ми се да се изказвам компетентно и мъдро и да използвам в логическа последователност думи като "старо сладко от смокини", "смолисти тонове", "мускус, кожа, тютюн", "средно дълъг послевкус", "сочно, живо и дълго тяло", "пипери, акация, минералност", "захаросани бадеми, сушени плодове и сено". Езикът на винените експерти е странно привлекателен, леко неразбираем, силно сексапилен и пълен с красиви понятия в необичаен контекст. Представям си дома им като поетична, ароматна зона с дебел, винено червен килим, леко ухание на пура и мирис на стари кожени мебели. Стени с цвят на бъчва, приглушена светлина и дискретен джаз, скърцане на старо дюшеме и огромен бюфет, пълен с ... чаши. За избата в мазето мисля, че не е нужно да споменавам.

Та, поради липса на задълбочени познания и дегустаторски умения, засега съм семпъл консуматор. Харесвам плътни червени вина с плодови нотки, лятото - леко розе. Рядко "ползвам" бели, още по-рядко десертни и пенливи. Чашите с голям, широк балон, които изпълват ръката, ми дават чувство за тържественост и сигурност. Сега, замисляйки се по темата, идеята за една дегустационна обиколка на известни винарски райони, придружена с чревоугодническа гурме злоупотреба, ми се струва доста добра.

Ако добавим към доброто вино и добра компания, нещата придобиват съвсем завършен вид. Пак винарски термини, част от описание на купаж: "Мека атака, последвана от стегнато, сочно, обемно тяло, завършващо с приятна сладост." Cheers! ;-)
Carlos Gardel - Por una cabeza http://www.youtube.com/watch?v=ZgcqijaUxdgProudly designed by | mlekoshiPlayground |