Just ... Melody (photo)

неделя, 21 февруари 2010 г.


fumer., originally uploaded by Melody Gardot.
Photo: Shervin Lainez

Just ... Melody

неделя, 21 февруари 2010 г.


latest shots, originally uploaded by Melody Gardot.
Photo: Shervin Lainez

Открих Melody Gardot в миналогодишния августовски брой на "L`Europeo". Преди това не бях чувала името й. Статията и историята й ме впечатлиха, но едва по-късно чух музиката й.
Безкрайно трагична съдба - нелепа автомобилна катастрофа, която я оставя абсолютно неподвижна и в пълна амнезия. С помощта на когнитивната терапия и музиката започва отново да се учи - да говори, да се движи, да ходи, да си спомня, да живее... Справя се и започва да пише музика. За да помогне на себе си. Сега помага на всички нас, които се докосваме до нейното изкуство.
Обича обувките и дрехите, държи изключително много на външния си вид и това личи. Не се разделя с бастуна си, който нарича "citizen Kane" (игра на думи; cane - бастун) и с тъмните си очила, които ползва заради свръхчувствителност към светлината.
Невероятно прочувствен и нежен глас - гали и прониква, изпълва и унася.
Вдъхновява се от Елингтън, Гершуин, Стен Гети и Армстронг. Сравняват я с Били Холидей, Нина Симон и Джони Мичел, но нежната чувственост и лежерна красота на гласа й са уникално неповторими - на Мелъди.
Невъзможно е човек да остане равнодушен към изпълненията й. Песните й разтапят, обгръщат, носят по течението. Лека тъга, примесена с безкрайно чувство на щастие и комфорт.
Мога да я слушам по всяко време - и когато съм в настроение, и когато съм тъжна, и когато не ми се слуша нищо друго. Чиста наслада и изящество. Чуйте я! Непременно.
Melody Gardot - Baby, I`m a fool http://www.youtube.com/watch?v=4Eb651s_o1Q

Just ... Melody (photo)

неделя, 21 февруари 2010 г.


the paper., originally uploaded by Melody Gardot.
Photo: Maryann Brancaccio

Just ... Melody (photo)

неделя, 21 февруари 2010 г.

Круши с Порто

неделя, 21 февруари 2010 г.

За тази рецепта ме подсети преди 2-3 седмици новият брой на списание "Good food". Бързах да го купя заради статия за Salted lemons/Lois по повод спечелена награда и попаднах на думите "круша", "Порто". Налични!

Круши с вино съм правила преди време, но прекалих с карамфила и се получиха прекалено наситени и почти неядливи. Този път от рецептата замених захарта с мед и пропуснах анасона.

Та, обелвате и изчистваете круши на половинки. Порто (или друго сладко вино), вода, карамфил, мед, пръчици канела, на умерена фурна, къкри до омекване. Обръщат се от време на време. Не е лошо да престоят в хладилник, за да се напоят качествено. Удоволствието от вкуса е несравнимо. Ако се добави и сметанов сладолед, става взривоопасно сексапилен десерт;-) Непременно го пригответе за някоя гушкава неделна вечер с любим филм и любим човек!

Proudly designed by | mlekoshiPlayground |