Old spirit/New spirit: Рамката

понеделник, 22 февруари 2010 г.


Трансформирането и промяната на мебели и аксесоари за дома се превърна в едно от любимите ми напоследък занимания. Да ги откриеш, почистиш и да им се довериш. Да им измислиш нова визия или дори нова функция. Да събереш материалите за обработка, да проучиш различните методи, да избереш този, който те устройва и да преминеш към действие. Ръкавици, подходящо място, четки, шкурка и най-вече хъс. Първите стъпки леко обезнадеждават и почти те карат да се откажеш. Но постепенно, всичко си идва си идва на мястото. Предметът се освобождава от миналото, предишната си енергия и внушение и се променя. Неузнаваемо. Няколко финални щрихи, почистване и триумфалното поставяне в новата среда, най-приятният момент. После всеки поглед, всяко докосване ти напомнят, че си вложил там сили, време и дух. Никоя нова покупка не може да донесе такова удоволствие... Е, почти никоя;-))

Днес ще ви покажа една рамка за картина/снимка, която открих забутана някъде из шкафовете. Цвят тъмна охра със златен вътрешен кант. Ужас! Неизползваема, кичозна и зле изглеждаща. Свалих гърба и предприех следните действия:

- нанасяне слой Removal (препарат на водна основа за премахване на бои/лакове, не мирише, не люти, има го във всяка железария и може да бъде ваш срещу 2-3 лв.)
- след 20 минути още един слой, за да премахне изцяло боята
- с телена четка доотстраняване на боята
- изсъхване
- нанасяне на няколко слоя байц за дърво ( в големите магазини или тези за художници) до постигане на желания цвят
- изсъхване
- нанасяне на прозрачен матов лак за дърво

Резултатът е този:
Преди

След


След като извърших цялата манипулация, при последното съхнене, бутнах рамката и счупих стъклото, но това е тема на друг разговор:-))) Та, внимавайте със стъклото!:-)

Proudly designed by | mlekoshiPlayground |