Наргиле нощ

петък, 26 февруари 2010 г.

Писано е много за наргилето - по книги, енциклопедии, блогове. Та няма да навлизам в подробности за устройство, произход, видове и начини на използване. Всеки може да пита за това чичко Гугъл.

Ще споделя моето преживяване с "водната лула". Вече от две години преминах в редиците на върлите НЕпушачи и дълбока гордост ме обзема от този факт. Наргилето не замества цигарите - много по-тържествено, концептуално, ритуално и артистично е. Цялата подготовка е привлекателна, като някакво древно тайнство. От избирането на тютюна, през наливането на водата и запалването на въглена, до бавното му изпушване в компания на арабски сладки и ментов чай или турско кафе и шоколад. Обикновено наргилето се пуши в компания. Нареждането в кръг и предаването на мундщука са почти като някакво тържествено посвещаване в материята.

Пуша наргиле рядко. Ако стане ежедневие, се губи от магията. Няма значение дали в някой неделен следобед или след обилна петъчна вечеря, наргилето успокоява, унася, прехвърля в друго измерение. Ароматът се пронизва във всяка част на стаята и те кара да затваряш очи и да се носиш във въздуха.
Наргилето е още по-автентично, ако си с гъст, черен мустак и играеш табла. Няма да забравя една туркиня в кафене в Истанбул. Всяко нейно дръпване продължаваше около 2 минути. Имам чувството, че издърпваше нещо под паважа:-))Професионалистка! Част от снимките са именно от това чудно автентично местенце в центъра на Истанбул с много мургави мустакати мъже и малко туристи:-). Хубаво е някой да ти поддържа въглена и да го сменя при нужда, друг да ти сервира кафе, трети да ти носи сладки.

В София вече на много места се предлага наргиле. Но може би любимото ми е в мароканския ресторант Анет. И обстановката, и музиката, и храната, и десертите допринасят за пълно преживяване и изпадане в ориенталско безвремие...
В комбинация с ментовия чай с кедрови ядки в малките канички с метален обков и шапчици на капака, емоцията става пълна, ароматна и сладка...Приятен петък, много съботна емоция и неделно безвремие!:-)


Proudly designed by | mlekoshiPlayground |