Food place: Salsa de aguacate

петък, 5 март 2010 г.


За салсата от авокадо ме подсети Танита в блогa си, за което й благодаря:-)

Идеалният вариант за небрежна лека вечеря вкъщи - без готвене, лесна, здравословна и невероятна вкусна! Готовата салса не успях да снимам, но всички необходими продукти са визуализирани.
За тази салса има стотици варианти - с червени или зелени чушки, със зелени или червени домати, с лайм или лимон, с/ без чесън, с/без кориандър.
Моят вариант е: червен лук, червени домати без семките, сок лимон, много магданоз, зелена люта чушка, авокадо, сол и зехтин. С царевичен чипс се получава перфектно, но ако сте на режим, може и да го пропуснете.

Ако имате повече продукти и не сте на диета, можете да направите следната компания за чипса в три купички. В едната - салса с авокадо, в другата - заквасена сметана, в третата - домати на кубчета с чесън.
Това е друг вариант на салсата за испаноговорящите.
А тази рецепта не може да мине без това (Agustin Lara "Piensa en mi")

Рафтинг положение

петък, 5 март 2010 г.

Рафтингът не е особено градско забавление, но реших да го включа в тази рубрика, защото е подходящ за дълъг петъчно-неделен уикенд.
Има само една дума, която го характеризира - АДРЕНАЛИН! За първи опитах преди 3 години. Преди да пристигнем на Кресненското дефиле смело си мислех "Е, какво пък - една лодка, няколко гребла, голяма работа". Но щом погледнах разбунената и придошла Струма, всичките ми мускулчета се стегнаха в панически страх. Помислих, че няма да се справя, ще ме загубят сред някое от мътните разпенени течения и греблото ми ще изплува някъде из реката, самотно и цветно:-))) Последва подпис на декларация, мокър, тесен неопрен, жилетка, неудобна каска, половин часов инструктаж и многократно силно прехапване на устни. "Костюмирана" нямаше как да се откажа... Бяхме 4-5 лодки, по 6 човека всяка плюс инструктор-водач. Смятах тогава формата си за добра, но след първото загребване установих, че само съм я смятала:-)) Водата оказва невероятно съпротивление и ти се струва, че гребеш в бетон. Струма не е Colorado river, нито Jalcomulco в Мексико, но течението е бързо, силно и мътно, особено ако никога преди това не си се качвал на лодка за рафтинг и е валяло обилмно. Водата бие в очите, нерядко заплитате гребла със седящия пред/зад теб поради крайна неопитност:-)))Дъното на лодката се пълни с вода при всеки бързей и вълна и хлъзгавата повърхност не ти помага много да се задържиш в/на/върху лодката. Има два ремъка за стъпалата, но, повярвайте ми, усилието да се закрепиш е грандиозно. Инструкторът в нашата лодка беше от "най-лошите". Непрекъснато повтаряше - "Нищо не става от вас", "Гребете", "Слаби сте като мишки", въпреки че пред мен имаше няколко доста здрави младежа. После схванах, че е било, за да ни мобилизира и мотивира ;-). Има едно слизане, по време на което мъжете носят лодките до бусовете, тъй като участъкът е прекалено опасен за аматьори. Тъжно, но факт:-)
И после идва втората част . Вече си леко претръпнал, стегнат и достатъчно мобилизиран и нахъсан и даваш всичко от себе си и градското си тяло, за да гребеш сполучливо. и дори ти се струва, че се получава. Невероятен кеф, все едно целият свят се е събрал в тази река под формата на вода и ти се бориш с него, за да останеш в лодката. На бързеите целта е да влезеш под вълната, за да не се обърне лодката. Гребеш под командата на водача - с различна сила, посока и ритъм. Вода в очите, каската ти се килва от напрежение. Краката ти почти изтръпват от изтощение. Чувстваш се важен, значим, почти олимпиец:-)). На тихите места, ако водачът реши, може да цопнете и да поплувате. По-скоро да покиснете в калната вода, плуването с каска, неопрен и жилетка е доста трудоемко. Е, не пропуснах, както се сещате;-)
Излизате от водата, по-точно изкарват ви. Този момент е велик. Умората не се чувства от прилива на адреналин. Цялото ти същество ликува и тръпне. Въздухът и почвата под краката са като пълен лукс. Вдишването и издишването са почти като в Йога - дълбоки, качествени и пълни. Кеф. Мисля, че не е нужно да споменавам, че гладът след рафтинга не подлежи на сносно описание - вълчи, огромен, едър, поглъщащ. Селото с пържолите Градешница идва на помощ. Най-вкусните пържоли в було на света! На другата сутрин ти трябва рехабилитационен екип, за да се раздвижиш - зверска мускулна треска.
Та, с две думи, ако сте в екстремно настроение или лош/хубав момент, рафтингът е идеално универсален. От лошия момент изчиства негативната енергия. От хубавия засилва положителната енергия.
Рафтинг уикенда може да се съчетае с някой от следните програмни елементи:
- вино в Мелник;
-кръчма в Банско;
-СПА в Сандански;
- къмпинг с палатка или каравана наоколо (местността е много красива!);
-шопинг разходка до Солун;
-някое от другите екстремни забавления, предлагани от Adventure net
Май месец стартират спусканията. Има още малко време да се решите;-)
ПП- А, сега виждам, че поради топлото време и високото ниво на реката, спусканията тази година започват през март - съвсем екстремно!

Фотография: Adventure net (една от каските в лодката съм аз, хихи)


Proudly designed by | mlekoshiPlayground |