Зона АРХ: Московска

сряда, 10 март 2010 г.


"Московска" е една от улиците, по които се разхождам с удоволствие. Аристократична, елегантна, с характерна атмосфера и дух. Църкви и паркове се редуват с галерии, посолства и административни сгради, строени в края на 19-ти и началото на 20-ти век. За тази улица трябва особено внимание. На нея можеш да прекараш цял ден, въпреки че не е от най-дългите. Дори да я прекосиш няколко поредни пъти, при всеки откриваш нови детайли, които в някой френетичен делник не би забелязал. Декорация на фасадите, надпис на паважа, интересна гледна точка, хармонича композиция, незабелязан прозорец или балкон. Напомня ми на изящната Виена. Можеш да спреш за кафе, да прочетеш книга на някоя от пейките, да влезеш в изложба, да хапнеш, да си купиш антикварна вещ или да запалиш свещ. Най-красива е пролет и есен. Потънала в зеленина или нюанси на охрата, сякаш се облича в различни тоалети.
На "Московска" се намира и "Къщата с часовника", мистериозна и обвита в зеленината на борове, носи невероятното очарование на 19-ти век. Артистична и бохемска, днес е превърната в един от най-добрите ресторанти в София с чудесна кухня и класическо обслужване.
Та, изберете свободен слънчев ден, облечете си нови дрехи с лек ретро полъх, обуйте обувки, които да отекват по паважа и се разходете по "Московска" с вдигнат към красивите й сгради поглед. След тази разходка, София ще ви се стори наистина различна...
Proudly designed by | mlekoshiPlayground |