Food place: Френска зеленчукова супа

понеделник, 15 март 2010 г.

Обичам Жак Пепен. Харесвам практичността на рецептите му, естественото му поведение и размахът, с който готви. Няма я излишната префърцуненост на френските готвачи и ненужните претенции за ексклузивност. Готви от сърце и с любов и това много личи. Един от най-популярните french chef, издал е 18 книги, една от които, La Technique, е фундаментален учебник за тънкостите на френската кухня. През 1999 г. е участвал в предаването Julia and Jacques cooking at home заедно с Джулия Чайлд. Oще една причина да ми е симпатичен.:-)

Една от любимите ми негови рецепти е тази за Френска зеленчукова супа. Елементарна, бърза и много ароматна.


Продукти: зеленчуков бульон, 1 връзка пресен лук, няколко тиквички, няколко моркова, 250 гр. култивирани печурки, магданоз, маруля, кашкавал за поднасянето.
Бях пропуснала кубче масло, решаващо за вкуса!

Всички продукти се настъргват на едро ренде ( пресният лук се нарязва ) и се пускат в кипналия зеленчуков бульон (желателно е да e домашно приготвен). Варят се до готовност, като накрая се прибавя салатата или всякаква зеления, която ви се намира в хладилника (спанак, киселец, лапад, маруля). Поръсва се с магданоз и се сервира в гореща купичка, на чието дъно е настърган кашкавал.

Вкусът и ароматът са превъзходни!
Източник на информация и повече за Жак Пепен тук и тук
За компания на супата :-) Charles Aznavour - Et moi dans mon coin


Пътеки и булеварди: Мидена ферма "Дълбока"

понеделник, 15 март 2010 г.

Преди 2 години, август месец, с много енергия и желание предприехме почти пълна обиколка на Черноморието. Най-южната точка беше Лозенец, най-северната Крапец. Огромният контраст между Севера и Юга изпъква още повече когато се сравнява в кратко време и в разгара на сезона. Леко налудничав план, имайки предвид 6-7 месечния ми корем, но се чувствах прекрасно, въпреки нарастващата цифра на километража:-) Френетичният Юг с пълни до пръсване плажове, силна музика и тясна пясъчна ивица отстъпва на лежерния, отворен Север, малките му рибарски кръчми, почти девствени плажове, прохладни вечери и натурално артистична атмосфера.
17 август е рождения ми ден и резервирахме маса в мидената ферма "Дълбока". Много бях слушала за нея, все положителни неща, определено се бях настроила за приятно прекарване. Не съм от най-върлите фенове на мидите, но мястото, храната и атмосферата там определено са омагьосващи. Семпла, естествена обстановка, дървени маси и пейки, кацнали на малко, уютно заливче. Липса на всякаква урбанизация, девствен плаж с дървени шезлонги, приятен сервиз без чупки в кръста и невероятно вкусна храна. Миди натюр или с ориз, мидена супа и сармички с миди - всичко е приготвено все едно си на гости на рибарско семейство в крайбрежната им къща. Всъщност заведенията са 2, това вдясно е автетичното. Осветлението е с газени лампи, виното е чудно изстудено, ако масата ви е непосредствено над морето, чувате само разбиващите се в брега вълни. Това място толкова ме вдъхнови, че се научих да приготвям мидена супа. Е, замразените миди не са като онази в "Дълбока", но пак става вкусно:-)
Фермата разполага и със стаи за нощуване. Не рискувайте без предварителна резервация на маса, винаги е пълно!

Моята супа, по рецепта от Salted lemons, тукProudly designed by | mlekoshiPlayground |