Нова рубрика: Гастрол

вторник, 16 март 2010 г.

Много се вълнувам от стартирането на тази нова рубрика. Поради няколко причини. На първо място защото в нея "въвличам" и други освен мен хора. Част от тези хора познавам добре и са много важни за мен. С друга част не сме близки, но са ми интересни и интригуващи поради някаква причина. С трета част се познаваме отскоро и ми се иска да опозная по-добре. С четвърти сме били отдалечени дълго време и сега ме изненадват приятно.
Има хора с интересни професии или хобита. Хора, които умеят да разказват. Хора, които умеят да пресъздават. Хора, които умеят да увличат и вдъхновяват. Хора, които обичам и без които ми се струва, че не мога. Хора, които познавам задочно, но сякаш познавам от дълго време. Хора, които са в нова светлина. Хора, които виждам с други очи.
Ще има такива, които разказват за себе си. Такива, за които аз разказвам. Такива, които ще показват без да разказват. Такива, които споделят неща, които ги вълнуват. Такива, които ще изказват впечатления от пътувания, култури и нови места. Такива, които ще доверяват съкровени мисли, неизвестни хобита или скорошни увлечения.
Някои ще са с истинските си имена, други с псевдоним или инициали. Който както пожелае.
Та, вълнувам се и леко притеснявам да не навляза прекалено в чуждото лично пространство, да не представя някой в непривична светлина, да не бъда разбрана погрешно. Затова държа всичко да е съгласувано до буква и пиксел с авторите/гостуващите/представяните.
Щастлива съм, че всички от поканените приеха. Надявам се да е така и занапред!
Приятно четене и гостуване! Ако бъдете поканени, чувствайте се поласкани. Ако вече сте поканени, не изпускайте нито публикация. Защото може да сте вие на ред;-))

Гастрол: Гостува художникът Петко Серкеджиев с "Щрихи"

вторник, 16 март 2010 г.

Той пуши. Има прошарена брада. Обича Шостакович и Моцарт. Харесва Жан-Мишел Баския. Гледа често "Коса" и "Амадеус". Обича да присъства на концерти - и като публика, и като изпълнител.

Иска му се да е роден по времето на Бел Епок. Вдъхновява се от природата и реалния живот.

Знае (почти) всички антикварни магазини в София. Притежава колекция от стотици дискове с класика, джаз и рок. Свири и пее в група, сформирана от сериозни хора с тясно профилирани професии и широк мироглед.

Може да разговаря с часове на всякакви теми - да мине от древното изкуство, през Средновековния мрак, да спре в пищния Ренесанс и да стигне до днешната врява и съвременно безумство.

Рисува изключително добре и икони и съвременна живопис. Участвал е в проектите и изпълнението по реставриране на много църкви. Никой художник не би трябвало да определя сам стила си. За това има зрители, ценители, капацитети и най-вече... време.

Живее в центъра на София, в уютна артистична мансарда, в която можеш да влезеш и да не ти се иска да излезеш с часове. Антични миниатюри, ръчно изработени пластики и предмети с антикварна стойност изпълват пространството на ателието без да задушават. Точно обратното - увличат, разказват, намигат, припяват. Творческият хаос и бохемската атмосфера намират перфектната компания в лицето на джаз стандарт или класическа пиеса. Декоративните елементи хармонират с готовите платна, очакващите рамки, боите и инструментите. Златен варак блести до асфалт лак, тъмен байц контрастира на туба снежно бял акварел. На това място ти се приисква да си човек на изкуството, да рисуваш, създаваш музика или да играеш в пиеса. Да си поне гардеробиер, чирак или консултант в ателие за рамки. Нещо, което поне малко да те доближи до тази неповторима атмосфера.

Той харесва винтидж обзавеждането и е наясно с всеки етап от трансформирането или реновирането на всякакъв тип мебели. Може да ти обясни, покаже, вдъхнови. След като един ден ме заведе в няколко автентични антикварни магазина, безвъзвратно се влюбих в предметите с история, издирването, възстановяването и поставянето им в нов контекст. Има невероятен нюх за това кое е красиво, стойностно, кое има потенциал за нов живот и неочаквана функция.

Иконите ще са предмет на друга публикация. Неговите неща, които са притежание на нашето семейство, също. Тук показвам само част от готовите платна. Установих колко трудно се снимат картини. Като прибавим към моята фотографска неопитност трудностите поради наличие на рамка, стъкло и малкото количество светлина в конкретния ден, се получава изкривена перспектива и лош фокус, за което се надявам да ме извините.

Надявам се да съм успяла да пресъздам поне малка част от артистичността на мястото и автора:-)
Моля, музика!:-)

Shostakovich - Piano concerto No.III - Allegro


Aвторски права живопис: Петко Серкеджиев
Proudly designed by | mlekoshiPlayground |