Фокус

понеделник, 29 март 2010 г.

Втора седмица от курса ми по фотография. Не знам дали ще напредна особено осезателно, но в един момент четенето ми се превърна в хаотично прелистване или кликване и реших да систематизирам нещата. Изясняват ми се един по един техническите параметри и основни принципи на снимането, остава да приложа всичко на практика.
Чувствам се мотивирана и безвъзвратно влюбена в звука на фотоапарата. Наясно съм, че ще последва неистово желание за набавяне на аксеоари, обективи, реквизит, още литература, за смяна на апарати и непрестанно заглеждане по витрините с техника. Скъпо хоби, но невероятно забавно, креативно, даващо много и най-хубавото - запечатващо моменти.
Всичко започна с щракането по Мартина няколко месеца след като се роди. Преди това снимах по-скоро по задължение и навик и за да не кажа после "Ами, нямам снимки от еди-къде си". Но както с всичко друго, и с хобитата трябва момент и събитие, които да ги отключат. Покрай Мартина се втурнах да щракам всичко и навсякъде и взе, че ми хареса. Потърсих материали и литература и се започна. На моменти ставам досадна с непрекъснатото влачене на апарата и аранжиране на хората и предметите, но предполагам, че всеки е минал през този етап. Малко го има елемента "Фото Мексико е тука":-))) Все още трудно се осмелявам да снимам навсякъде и всичко, но с течение на времето вярвам, че ще придобивам увереност и рефлекс.
Обработката пък е още една бездна, в която смятам да потъна. Там поне освен литература и базова програма, други разходи няма. Май:-)
Мартина беше идеален модел за снимане няколкото месеца, в които само пълзеше, но след 11-ия си месец и прохождането, е почти невъзможна за хващане в кадър. Вече много трудно успявам да й привлека погледа към камерата. Необходими са ми асистент в клоунски костюм, шапка със звънчета на главата, свирка в устата и заря плюс симфоничен оркестър зад гърба:-) Докато си намеря подобни реквизити и настроя апарата, тя вече е в другия край на стаята или парка. Напоследък я хващам в гръб, с наведен поглед, ръка пред обектива или направо извън кадър:-)
Надявам се скоро с чиста съвест да мога да използвам "снимам" вместо щракам. А дотогава - гледане, четене, слушане и озъртане за обекти - мобилни и статични, управляеми и неуловими, всичко, което ми се изпречи пред погледа;-)

Sweet sunday: Баски сладкиш

понеделник, 29 март 2010 г.

Тази седмица се движа със сериозно закъснение при публикациите, но активната пролет става все по-активна и времето се изплъзва между пръстите.

Вчера реших да приготвя някакъв нов сладкиш, като се бях зарекла да не е френска рецепта. Но ето че от страниците на книжката ме повика "Приготви ме-е-е-е!" един баски сладкиш. Повика ме на френски. И въпреки че френският не е между езиците, които владея, го разбрах и нямах друг избор, освен да го материализирам. На чист български:-))

Приготвя се от двете страни на река Бидасоа, която тече през Северна Испания към Южна Франция, така че спокойно можем да го примем за френско-испанска рецепта. Има вариации с многолистно тесто и малко по-различен крем, но принципът е един и същ - два пласта тънко тесто по средата с крем. Формата ми беше 25 см. При по-малка форма ще имате по-плътен слой крем, което ще направя следващия път. За по-голяма форма, удвоете дозата. Получи се лек сладкиш с хрупкаво тесто и мека вътрешна текстура. Изключително ароматен и пристрастяващ!

Източник на рецептата: "Кухнята на народите"


Продукти за крема: 250 мл. пр.мляко, 3 жълтъка, 90 гр.захар, 30 гр.пресято брашно, 1 с.л. ром, 1/2 ч.л ванилова захар

Продукти за тестото: 200 гр.брашно, 1 яйце, 150 гр.захар, 140 гр. масло, 1 ч.л. мая, 1 ч.л. отлежал ром, 1/2 ч.л. ванилова захар
Тъй като ми се стори много захарта, намалих количествата. Въпрос на вкус.

За тестото разбивате яйцето със захарта, добавяте разтопеното и изстудено масло, сипвате брашното, маята и бъркате до получаването на меко тесто. Оставяте 1 ч. в хладилника да стегне.
За крема разбивате 3-те жълтъка със захарта и ваниловата захар. Добавяте брашното и бъркате до хомогенна смес. Слагате млякото да заври и постепенно го добавяте към сместа. Бъркате на бавен огън до получавене на гъст крем. (на мен не ми се получи достатъчно гъст и добавих малко желатин) Ароматизирайте с рома и оставете да изстине.

Разделете тестото на две части-малка и голяма. От голямата разточете тънко тесто и го поставете във формата, намазана с масло, като оформите борд по стените на формата.

Напълнете с крема и покрийте с останалото разточено тесто, като запечатате краищата. Намажете с малко жълтък, смесен с 1 лъжица пр.мляко.
Печете 40 минути в предварително загрята на 200 C фурна. Поръсете с пудра захар и декорирайте с плод по желание.
Proudly designed by | mlekoshiPlayground |