Barce(love)lona

петък, 14 май 2010 г.Oказа, че за мен градът на любовта със символите и смисъла не е Париж, Рим или Венеция, а ... Барселона. Първият път, когато я посетих бях влюбена, последният също. Факт случаен, нищо умишлено:-) Все знакови връзки, все съдбоносни глобални решения, важно място. Всъщност няма как да отидеш в Барселона без да си влюбен. Ако не в конкретен човек, то неминуемо се влюбваш в самия град...
Отворен, слънчев и плискащ емоции, с широки улици, които все някога те отвеждат до морето. Няма ги уютът и класиката на Мадрид, но пък атмосферата и морският въздух обезсмислят всякакви сравнения. Огромен, чист плаж, който те кара да отскочиш поне за кафе, ако не за слънчева баня, дори в обедната почивка. Музиканти на всеки ъгъл, площад или парк. Бохемска атмосфера, декадентска на места, на други хипи, на трети ангажирана и софистицирана до прекаленост. Безброй места, които няма как да не посетиш, излишно е да изброявам, в противен случай рискувам да превърна поста си в сити гайд.
В Барселона не е нужно да си в организирана туристическа група с програма и график, дори е противопоказно. Градът така те увлича, че програмата сама се оформя. Полека-лека, без натиск и напрежение, с финес и удоволствие. Дали ще:
- се разходиш из парка Güell
- минеш небрежно по Ramblas
- потънеш в някой малък бар
- поседнеш на белия пясък на плажа с книга
- изкачиш Монтжуик
- отдадш на къщата -музей на Пикасо
- обиколиш Аквариума
- посетиш гениалните творения на Гауди
- полетиш с някой от лифтовете
...значение няма, всяка част от този град може да те вдъхнови поне за 6 месеца напред.
Интензивен нощен живот, безброй партита и клубове от всякакъв вид. Храната чудна – от класическите испански и каталунски специалитети, през различни национални кухни, до революционен фюжън и краен авангард в кулинарията. Един от любимите ми ресторанти за морска храна в Барселона е Botafumeiro. Уютна атмосфера и най-вкусния ориз със сепия, който съм имала честта да опитвам. Залужава си дори черната усмивка накрая:-))
Ако пообиколите малките градчета в околността, можете да откриете прекрасни, почти девствени плажове с камерно присъствие и оскъдна цивилизация. Можете да си наемете велосипед и да порите морския вятър до припадък. Можете да изберете малко уютно ресторантче и на кана сангрия и порция paella да изслушате безумните историите на собственика. Можете да се гмурнете в Mercado de la Boqueria и да обикаляте с часове сергиите с плодове, зеленчуци, меса и сирена. Можете да поседнете в някой парк или на брега и да послушате уличните музиканти.
Барселона не може да ти омръзне, толкова е отзивчива и многолика. Въздухът е пропит с живот и изкуство и вдъхновява за грандиозни подвизи. В Барселона се случват чудеса, доказано е!:-)


Аквариумът


Mercado de la BoqueriaПлажът! Просто чуден!

Парк Güell
Пристанището


Sagrada familiaFriday libre

петък, 14 май 2010 г.


Само мисълта за обичайните летни удоволствия отпуска, разпилява и разхлажда. Идва времето на безкрайни вечери на открито със свеж коктейл в запотена чаша.
Ромът в различните си комбинации може да бъде както крайно сгряващ през зимата, така и извънредно охлаждащ през лятото. За Негово Величество Мохитото друг път, в по-жарки моменти. Сега температурите са перфектни за Cuba libre с много лед и резенчета лайм. Съотношението на кола и ром е в зависимост от вкуса, компанията и ситуацията;-))
Задължително, ама задължително пробвайте Cuba libre в компанията на Buena Vista Social Club !
Proudly designed by | mlekoshiPlayground |