Цветно

вторник, 18 май 2010 г.

Още преди раждането на дъщеря ми Мартина, трескаво оглеждах всички магазини за аксесоари в търсене на детски джиджавки за коса. Може би защото аз харесвам всякакъв тип диадеми, шноли, фиби, ластици, щипки, игли, фуркети, цветя и може би защото бях убедена, че ще е момиче. Много преди съдбоносния ехограф бях убедена и непоколебима, че желанието ми за момиче ще се изпълни безпогрешно. Така и се случи. Не можах да избягам от розовата стая и бонбонения поток дрешки, но пък при появата на малкото същество всичко ти се струва оправдано и на място. Дори екстремно розовите решения:-))

Та с нетърпение чаках момента, в който ще мога да вкарам в употреба всички накупени ленти, шноли и панделки. Първо беше бретон, после заформихме и малка миша опашчица. Непрекъснато купуваме и ни подаряват аксесоари за коса. Първо бяха ленти и детски диадеми, сега дойде ред на шноли, фиби и панделки. Обичам контраста между привидно момчешко облекло и фру-фру елемент в косата. Няма нужда да споменавам, че десетки "екземпляри" са загубени, счупени, разлепени, "прибрани" под дивана, в кошовете за играчки или кофата за боклук. Но пък иначе не би се наложило да купуваме нови:-)

Последната шнола (2 шноли, от които едната автоматично изчезна) е очарователно съчетание на разноцветни копчета, универсална и приложима за всеки тоалет.

Детска шнола: Carnival kids, The Mall

Food place: arroz con pollo vs. pollo marsala

вторник, 18 май 2010 г.


Колебаех се между тези две рецепти. Едната, ориз с пиле (arroz con pollo), характерна за Испания, Латинска Америка и Карибския басейн. Другата pollo marsala (пиле марсала), със специфичното италианско вино, на което продължавам да търся кулинарни приложения.
Та реших да ги обединя и се получи пиле с ориз и марсала - ароматно, цветно и много вкусно! Рецептите имат хиляди варианти на технология и продукти, в зависимост от региона. Оттук-оттам сглобих това:
Продукти: 1 разфасовано пиле, глава лук, червена чушка, зелена чушка, 2 скилидки чесън, ориз според предпочитанието (150-180 гр.), 500 мл. пилешки бульон (желателно е да не е готов, а домашен, аз направих от ненужните части на пилето и пънчетата на гъбите), 150-200 гр. нарязани домати от консерва, магданоз, 200 гр. гъби, шафран, сол, черен пипер, зехтин+олио, 1 ч.чаша Марсала
Пилето се запечатва в мазнината до зачервяване и се отстранява. В същата мазнина се задушават:лука, чушките и чесъна. Загасява се с Марсалата Добавят се ориза и бульона, след това доматите, гъбите, магданоза и шафрана. Оставя се да покъкри 10-ина минути. Връща се пилето и се пече на умерена фурна 30-40 минути под капак, като се добавя мазнина (аз винаги комбинирам 2 вида, в случая зехтин и олио). Накрая се запича на по-висока температура за 3-5 минути без капак. Сервира се поръсено със свежи зелени подправки.
Proudly designed by | mlekoshiPlayground |