Париж за чревоугодници

сряда, 14 юли 2010 г.

За един истински чревоугодник като мен светът е пълен с изкушения. Париж също. Не че съм от най-върлите почитатели на чисто френската кухня, просто в големите градове конгломератът от най-различни типове храна направо ме кара да изпитвам постоянен глад или жажда. Всеки път заминавам за съответното място с нагласата, че няма да прекалявам, ще съм няколко дни на light режим, но уви, никога не се получава. Във Франция храната направо ти крещи в ухото "Изяж ме!" от всеки ъгъл и витрина. Дали ще е кокетно френско бистро, чуждестранна кухня, обикновен павилион, нагиздена сладкарница или уханна пекарна, изборът наистина се оказва труден.
Изкушенията започват от закуската в хотела - обикновените багети с масло и плодов конфитюр и топлите кроасани са първите подстрекатели. Следват всякакви видове сладкарнички и бистра с разноцветни кишове, петифури и тарталети, сладоледаджийници, кафенета и закусвални. Прословутите crepe представляват нещо гигантско, с около 1/2 кг. разнообразен пълнеж, непосилно за сам човек. Буквално са трудни за носене, толкова тежат. Към обяд идва ред на френските бистра, ресторантите с японска, китайска или тай-кухня, които не могат да оставят никого равнодушен. Вечер обикновено между 6-8 или 8-10 часа Happy hour-ът предоставя всички напитки и коктейли на половин цена, задължително със символично мезе. Трудното е първо да седнеш, защото обикновено няма места, после да станеш, защото не ти се тръгва.  Мохито роял (с шампанско), прясна бира или освежаваща Маргарита с гледка към улицата и приятна компания, какво повече е нужно на туриста. Французите не се славят с особено любезен сервиз, но и това се преглъща. Следобед вариантите са храна take-away в някой от прекрасните Парижки градини и паркове, или пикник край Сена с бутилка вино и гъши пастет. Много французи практикуват хапването край реката или по пешеходните мостове. Все едно си в огромен открит ресторант. Можете да си напазарувате от някой цветен пазар, където асортиментът е от богат по-богат.
Вечер може да се отбиете в някой от мидените ресторанти, с огромно разнообразие от рецепти с миди, в добавка към основната порция получавате пържени картофи, ориз или салата.
В семейно бистро с провансалски манджи или в гурме ресторант с дегустационно меню и изящна атмосфера.  Ако съчетаете всичко с пенливо бяло вино, шампанско или бутилка розе, вечерта придобива съвсем друга атмосфера.
Та, хич не е лесно да се овладее човек в Париж. И не му остава нищо друго, освен да дегустира, дегустира, дегустира ...Proudly designed by | mlekoshiPlayground |