Food place: ароматен китайски ориз с бели и черни дървесни гъби

неделя, 1 август 2010 г.


Признавам си, че скоро овладях китайските бамбукови пръчици за хранене, преди това ги ползвах само за кок:-) Толкова ми хареса, че се обзаведох с 2-3 вида в различен дизайн и при всеки удобен случай ги ползвам. Сдобих се и с всички необходими принадлежности за една истинска китайска вечеря - дървени купички за ориз, рисувани порцеланови мини купички за соев сос, оризов оцет, сусамово олио, различни видове подправки, няколко вида дървесни гъби, ароматен ориз, лъжички за супа, чайове и още много атрибути, които скоро ще влязат в употреба.

Като за начало в китайските ми кулинарни преживявания избрах семпла и лесна рецепта за ароматен ориз с дървесни гъби. Гъбите се накисват в хладка вода за около час. Предупреждавам, че набъбват много, така че и малко количество е достатъчно.

Продуктите:
ароматен китайски ориз (количество в зависимост от броя порции), бели и черни дървесни гъби, пресен лук, 1 скилидка чесън, 1-2 капки сусамово олио

Начин на приготвяне:
Сварявате ориза в подсолена вода заедно с 1 скилидка чесън. Ароматният ориз е готов за около 10-15 минути, внимавайте да не го преварите. Отцеждате гъбите от водата и ги нарязвате на едри парчета. Смесвате с ориза и нарязаните на ситно пера пресен лук. Капвате и 1-2 капки сусамово олио. Не повече, защото ароматът и вкусът му са изключително концентрирани.
В тази комбинация на ориз и гъби аз лично не добавям соев сос. С гъбите не се спогаждат много като вкус.

Приготвянето е съвсем лесно, остава да се преборите и с клечките!;-)Успех!В края - няколко кадъра от неповторимия Chinatown, London

Proudly designed by | mlekoshiPlayground |