Да кърмиш или да не кърмиш?

четвъртък, 5 август 2010 г.

Карикатура: www.cartoonStock.com


Всяка година от 1-ви до 7-ми август се провежда Световната седмица на кърменето. Това е и поводът за днешната публикация, която отдавна имах намерение да напиша.
Преди да забременея почти никъде и по никакъв повод не съм се срещала с информация около кърменето. Не знам дали защото темата е била далеч от мен, дали защото не съм се интересувала, или защото не е имало достатъчно кампании и материали, но е факт. Нито подозирах за съществуването на Бг-мама, нито знаех, че има консултации и кабинети по кърмене, нито че една сериозна група жени с благородни намерения, опит и познания в материята могат да помогнат на всяка млада майка, която има затруднения, съмнения и въпроси, свързани с този уж естествен процес. В няколкото книги за бременността и бебетата, които погълнах по време на 9-те месеца очакване се споменаваше, че кърменето е от изключителна важност за бебето и майката, навсякъде по белия свят се насърчава продължителното кърмене и се избягва изкуственото захранване, когато това е възможно. Всичко звучеше на теория, пожелателно, нормално и лесно. Бях твърдо убедена както в ползите от нормалното раждане, така и в идеята, че ще кърмя бебето си поне 1 година.
Очаквах, че още от родилния дом, през консултиращите неонатолози и в последствие педиатри ще насърчават, обясняват и съдействат. Уви, това в Бъгария все още не се случва, поне не навсякъде. Съществуват хиляди предразсъдъци, митове и легенди относно кърменето. От това, че някои жени просто не могат да кърмят, до твърденията, че кърмата може да бъде недостатъчно хранителна(?!). Отдавна отречени и звучащи примитивно и нелогично, все още тези легенди обикалят родилни домове, паркове и поликлиники. За съжаление... Така беше преди 2 години, забелязвам това и сега.
Когато бебето се роди, особено ако е първо, хаосът и приесненията в първите месеци са пословични. Дали нещата са както трябва, дали правиш всичко по правилата, дали това е най-доброто за детето, пълна лудница!:–) Появяват се съмнения и въпроси. Започваш да четеш трескаво и да разпитваш знаещи и незнаещи в търсене на логичен отговор. Та, именно с кърменето при нас се появи този момент. Не знаех дали малкото човече се храни достатъчно, дали количеството кърма е нужното, дали наддаваните грамове са наистина в норма. Най-лесното в такъв момент е да се откажеш и да бутнеш шишето адаптирано мляко, както те съветват повечето „специалисти”, педиатри и случайни познати. В такъв случай са ти необходими близки хора, които да те подкрепят и професионален консултант с позитивно отношение и навременен съвет. Тук е мястото да благодаря на Христина Янева, или по-известна в интернет пространството като Hedra (http://xedra.wordpress.com/) . Невероятно сърдечна, интелигентна, подготвена и симпатична млада жена, която он-лайн, по телефон или на живо може да ви даде консултация, да ви насърчи и успокои едва с няколко изречения. Хриси беше така любезна да се съгласи да гостува със своя публикация в рубриката ми Гастрол скоро.
Та, благодарение на достоверни източници на информация, подкрепата на близките и добре подготвени съвременни специалисти, кърменето може да продължи дълго и да осигури на детето ви здраве, сигурност и близост, а на вас удовлетворение и силна връзка с бебето.
При нас продължи успешно година и три месеца. Спирането му беше доброволно мое решение и преценка и явно се случи в удачния момент, защото премина плавно, без драми, сътресения у усещане за липса.
Та, ако имате някакви съмнения дали да кърмите или не, има доста подготвени и отзивчиви жени, които ще ги разсеят за минути!:–)
Повече за кърменето може да прочетете тук:
http://lalechebg.com/
http://forum.bg-mamma.com/index.php?topic=1844.0
http://missby.wordpress.com/
http://www.bebemamabg.com/
http://www.who.int/topics/breastfeeding/en/
http://www.unicef.org/
http://xedra.wordpress.com/
http://www.breastfeeding.com/
Proudly designed by | mlekoshiPlayground |