Панирани цветове на тиквичка (Fiori di zucca/zucchini fritti)

сряда, 8 септември 2010 г.


Деля храната не на стандартна и нестандартна, а на вкусна и не толкова, интересна и по-малко интересна. Цяло предизвикателство си е да спретнеш нещо ново и необичайно, да отделиш сума ти време  в набавяне на продукти и  приготовление и накрая да установиш, че не е по твоя вкус, или просто не става за ядене. За щастие ми се е случвало едва 1-2 пъти, не знам дали защото имам малък кулинарен стаж, или просто защото имам късмет :-))
Неведнъж съм споменавала, че една рецепта може да ме спечели освен с интересна комбинация на вкусове, с нов вариант на приготвяне, с непознати съставки  и с ... елемнтарност и бързина. Нещо ефектно, експресно, с качествени продукти и балансиран вкус е перфектното ястие за мен - и за консумиране, и за приготвяне.

Та, тази рецепта е точно такава:
- необичайна заради цветовете от тиквичка, които в България не се използват, поне доколкото ми е известно;
- бърза - отнема едва 10-ина минути;
- лесна - не е нужно да си кулинарен корифей, за да успееш;
- ефектна - цветовете са изключително красиви и в сурово състояние (не бях ги забелязвала досега), и в паниран вид;
- обичаен вкус в необичайна форма - хем е вкусът на тиквичка, хем не съвсем :-)

Използвах цветове на зелени тиквички (zucchini, zucca), които са доста големи, свежи, крехки и удобни за приготвяне. Има стотици начини за приготвянето им, освен панирани, се правят и с различни пълнежи от сирена и колбаси (fiori di zucca ripieni).
Цветовете са перфектно предястие, чувстват се добре в компанията на кисело мляко с чесън и копър. И обещавам, спирам с тиквичките тази година, аман от тях!:-))


Продукти за панировката:
1 яйце, 3 супени лъжици брашно, бира, сол

Приготовление:
Цветовете се измиват и подсушават. Смесва се разбитото яйце с брашното до получаване на гъста каша. Прибавя се бира до консистенция, която позволява полепване по цвета (гъстота на боза примерно).
Потапя се всеки цвят в загрята мазнина и сe пържи до зачервяване. Изцеждат се на домакинска хартия и са готови за консумация.


Proudly designed by | mlekoshiPlayground |