World cuisine: Еквадор - салата с авокадо и круша

четвъртък, 9 септември 2010 г.

Днес като че ли е хубав ден за започване на нова кулинарна рубрика, а именно - World cuisine (Световна кухня). Ще представям всяка седмица по едно ястие от определена държава - характерно, но и адаптирано към тукашния пазар, защото е ясно, че не всички продукти от оригиналните рецепти могат да се намерят из нашите магазини. Другото задължително условие е да са лесни и да не изискват обработка в специални съдове.

Фотография: http://www.trekearth.com/

Започвам с Еквадор - малка държава в Латинска Америка, граничеща с Тихия океан на Запад, Колумбия на Север и Перу на Югоизток. Към нея принадлежат и островите Галапагос, които толкова ми се иска да посетя. Ако някой има път натам, да ми се обади, идвам! ;-)

Фотография: http://www.trekearth.com/

 Няма да ви занимавам със зашеметяващата култура на инките, многото войни и политически преврати, фолклора и историята на Еквадор, повече може да прочетее тук.
 Може би защото в гимназията и университета изучавахме история, култура и литература на Латинска Америка, имам страхотен сантимент и любов към този континент - към музиката, изкуството, багрите, хората, кухнята, езика, философията, манталитета, начина на живот.


Фотография: http://www.trekearth.com/

Днешното предложение е за лека и изключително вкусна салата от зеленчуци, сирене и медено-лимонен дресинг. Поради липса на местни еквадорски продукти, заместваме тамошното твърдо сирене с Грюер. Към дресинга имаше и лъжица сметана, която аз пропуснах, за да е по-лека салатата.


Продукти за 1 порция:

- 1 круша - добре узряла или леко кисела в зависимост от вкуса;
- половин авокадо;
- половин маруля/салата;
- настъргано сирене Грюер;
- орехи;
- мед, лимон и сол за дресинга


Всички продукти се нарязват на тънки слайдове и се нареждат върху листата маруля, полива се с дресинга и се поръсват ядките.

Que aproveche! - както биха казали в Еквадор ;-)

Proudly designed by | mlekoshiPlayground |