Кулинарна химия и средиземноморска диета или как да се храним здравословно

сряда, 13 април 2011 г.


Обикновено в Испания студентите живеят в т.нар. pisos compartidos - в буквален превод "споделени жилища". В Мадрид обитавах именно такъв апартамент на централна, но тиха уличка, заедно с американец и бразилка. Той казваше, че в Европа не знаят как да се хранят(?!), тя твърдеше, че европейските плодове имат вкус на пластмаса. Той вечеряше огромни пържоли с гарнитура от фъстъци  и бял хляб с масло(!!!), тя забъркваше интригуващи бразилски ястия. По онова време готвенето за мен беше непознато и екзотично занимание и  ужасно ми липсваха манджите на мама. И тримата обаче, въпреки коренно различните си кулинарни навици и предпочитания, обожавахме испанската paella, tortilla, queso manchego,
jamòn и останалите типично испански храни. В крайна сметка, освен да различава по вкусове, кулинарията има и уникалната способност да обединява хората.
 В това се убедихме миналата седмица в Instituto Cervantes Sofia , където се проведе изключително приятно и полезно мероприятие, наречено "Кулинарна химия - кръжок с демонстрация и дегустация". Лектори бяха испанската диетоложка Амайа Диас де Монастериогурен (Amaya Diaz de Monasterioguren) и майстор-готвач Серхио Перес (Sergio
Pèrez). Присъстваха журналисти, фууд-блогъри, майстор-готвачи на известни столични заведения и моя милост.
Амайа е специалист по здравословно хранене, участник в различни международни програми и семинари, със собствена консултантска фирма за изготвяне на лични хранителни режими и менюта, изключително чаровна и лъчезарна личност.

Фотография: Людмила Слокоски

Серхио е с богат опит в реномирани ресторанти по света, в момента директор на CHEFSLAB - мултифункционално кулинарно пространство, което се занимава с кетъринг, food styling, образование, консултантски услуги и I+D (изследване и развитие) за фирми от сектора. С весело чувство за хумор и заразителен смях.


Фотография: Людмила Слокоски

Лекцията беше изключително интересна и полезна, пълна с неща, които уж знаем, но така систематизирани и представени, звучат много по-убедително и красноречиво. Кулинарната демонстрация беше на базови и здравословни типично испански ястия, към които всеки може да прибави подправки и елементи по свой вкус. Тук  можете да откриете линк към рецептите и коментара на диетолога.

Фотография: Магдалина Генова

Опитах се кратко и схематизирано да представя най-важните неща според мен от лекцията, надявам се успешно. В крайна сметка не би трябвало да подхождаме скептично към здравословното хранене. То може да бъде също толкова вкусно, забавно и приятно - въпрос на подход, мисъл, навици, знания, воля и убеждение:-)

Фотография: Магдалина Генова

Готвене:
- използване на бульона при готвене на зеленчуци, рязане непосредствено преди употреба, готвене с малко количество вода и малко лимон
- готвене на пара – изключително полезно и запазващо веществата на продуктите
- вакуумизиране на плодове/зленчуци за дълго и ефикасно съхраняване
- възможно най-кратка термична обработка
- използване на зехтин дори при пъжене - достига висока температура и не прониква дълбоко в храната

Фотография: Магдалина Генова


Продукти:
- 3-4 пъти в седмицата консумация на варива
- комбиниране на ориз и бобови ястия
- всеки ден по 3 плода задължително (един от тях цитрусов), да се консумират на стайна температура и в сезона си. Прясно изцеденият сок не замества нуждата от плод!
- умерена консумация на качествен пълнозърнест хляб
- ограничена употреба на сол, така или иначе в почти всички храни ( сирена, меса, колбаси) се съдържа сол
- ежеседмична консумация на риба – морска и речна – незаменим източник на аминокиселини, омега-3 мастни киселини, витамини и минерални вещества
- честа консумация на сушени плодове и ядки
- задължително салата преди основното ястие – засища и подпомага хранисмилането
- 3-4 лъжици зехтин дневно без термична обработка
- избягване на подсладени напитки и празни калории – превръщат се веднага в мазнини
- до 4 яйца седмично, в много продукти има „скрито” съдържание на яйца

Фотография: Ирина Купенска


Общи положения:
- Зрелият организъм няма нужда от повечето неща, с които го товарим. Пощадете го и консумирайте храните, от които има нужда, без да злопупотребявате с останалите.
- Наблюдавайте тялото и състоянието си, при стрес и напрежение не се нахвърляйте върху храната , а изчакайте. При отпадналост и липса на енергия, замислете се върху ежедневното си меню и коригирайте грешките.
- Задължително закусвайте за енергия и добър старт на деня. Идеалната закуска би била пълнозърнеста храна, кисело мляко и плод
- Спазвайте правилата на средиземноморската пирамида.
- Никаква или умерена употреба на алкохол.
- Хранете се често и по малко. Пийте минимум по 8 чаши вода на ден.
- Ежедневна физическа активност за тонус и добра форма – ходене пеша, спорт, колело, игра с децата, разходки.


Менюто се състоеше от:
  • Escalivada - комбинация от печени патладжан, домат, чушка, лук и чесън, нарязани на дребно и обилно поляти със зехтин. Използва се за предястие, гарнитура или основно
              Фотография: Л.  Слокоски                                                                            Фотография: Ирина Купенска


  • Леща - класическо приготвяне на леща със зеленчуци
    Фотография: Людмила Слокоски
  • Pisto manchego - зеленчукова яхния като предястие или основно
                                                

Фотография: Людмила Слокоски 

  • Риба в зелен сос - обезкостено филе от лаврак (или друг вид риба) в зелен сос с варено яйце и грах

Фотография: Магдалина Генова 

  • Филетирани портокали в зехтин с орехи и мед/захар - изненадващо добра комбинация на портокал, зехтин и ядки
Фотография: Людмила Слокоски


Като завършек бих искала да благодаря на Instituto Cervantes Sofia за любезната покана и интересната проява, на Амайа и Серхио за чудесното участие, а на моите блог приятелки за забавната компания и предоставения снимков материал ( Гладната акула, Salted lemons, Sunshine`s kitchen, Something, Готвенето е забавно и Cooks and bakes). Вижте и техните публикации, със сигурност съм пропуснала нещо.
Разгледайте непременно сайта на Института и групата му във Фейсбук - пълно е с интересни мероприятия, събития и приятни усмихнати хора!

И накрая - хранете се здравословно и с мисъл, важно е!;–)

6 коментара :

Valkocompany каза...

Допадна ми Лаврака в зелен сос :)

Dani каза...

Мария, много пълно и синтезирано ни представи "есенцията" на правилното хранене :)

Daeneris каза...

Проследих това мероприятие в няколко блога досега. Наистина много полезна и приятно поднесена информация. Много ми се иска да бях присъствала на място, но и така успях да се обогатя. Благодаря, Мария:)

Mira каза...

Мария, благодаря ти за интересния разказ! Завиждам ви благородно, че сте успяли да присъствате на мероприятието :). Сигурно е било много интересно.

di_ani каза...

Мария,
както предполагах е било много интересно и полезно. Благодаря ти за чудесното представяне.
Харесах идеята за хранене с мисъл:)
Поздрави, Диана

Ирина Купенска каза...

Много добре си синтезирала информацията, Мария!
Още веднъж, благодаря за поканата! Наистина се радвам, че се запознахме и "на живо" :-)

Proudly designed by | mlekoshiPlayground |