Гастрол: Денси с "Колекция от благоухания"

неделя, 3 април 2011 г.

Днес ще ви представя една интересна жена със също толкова интересно хоби. Преди да я срещна не знаех, че има колекционери и експерти по парфюми, така наречените "парфюмисти". Хора, чиято страст са парфюмите. Нови, стари, класически, новаторски, лимитирани серии, спрени от производство, винтидж, особени, типични, натрапчиви, нежни, отливки, масови - какви ли не. Колекцията не е просто събиране на красиви шишета и кутийки, а разкъсване на аромата на съставните му части, изследване на компонентите, анализ на шлейфа и сърцевината, поставянето му в лични категории и класификации, ежедневие, начин на живот, инвестиция.
Езикът на парфюмистите звучи много подобно на този на сомелиерите - сложни описания и на пръв поглед абсурдни сравнения стоят до поетични и нежни излияния и мелодични вкусови паралели. Представяли ли сте си някога, че парфюмът ви може би мирише на кожа?Или на мазе?Или на бардак?Или на маскарпоне с ягоди? Звучи странно, но когато експерт ви го обясни и поднесете шишето към носа си, дори и най-авангардните асоциации нахлуват успешно в съзнанието.
Денси беше така любезна да даде съгласието да заснемем част от огромната й колекция парфюми. Когато заговори за тях, в очите й пламва истинска страст. Личи си, че прави всичко с любов и отдаденост, всеки парфюм ѝ носи асоциация, спомен, образ, ситуация. Парфюмите си имат история, перипетии, куриози. Твърди, че обича всеки един от тях. За някои е чакала месеци, с други е решавала да се раздели, но всички са преминали през обонянието и ...сърцето ѝ.
Парфюмите наистина имат способността да запечатват моменти, лица, усещания. И далеч не са само аромати. Разказват истории, спомени, минало, умеят и да предсказват бъдеще.

Денси, благодаря ти от сърце за участието и съдействието, за мен беше истинско удоволствие!
–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
Proudly designed by | mlekoshiPlayground |