Гастрол: Петко Серкеджиев с "Кратък разказ за икони"

неделя, 17 април 2011 г.


Някои от вас сигурно си спомнят първия гост в тази рубрика - нашият скъп семеен приятел Петко Серкеджиев. Освен творец на съвременна живопис, той е и иконописец и реставратор на църковни стенописи. Ден след големия християнски празник Цветница, е най-подходящия момент за неговото второ гостуване в LaMartinia.
Помолих го да разкаже накратко и с прости думи нещо повече за иконите, каноните, процеса на реставрация, съхранение и консервиране. Какво трябва да присъства в една икона, какви са правилата и традициите, кое е важно за автентичността и силата на внушението на светите образи, какво да съблюдаваме ако искаме да се сдобием с такава или да направим подарък. От човек с 40 годишен опит в материята всяка дума звучи правдоподобно. Работил е по реставрацията и изографисването на над 35 църкви в цялата страна. В повечето обекти процесът трае по няколко месеца. Ежедневен труд и физически усилия при различни условия и степен на трудност. В момента извършва реставрация на местната църква в с.Бродилово (община Царево).
Всеки път когато влизам в църква, вдигам поглед нагоре и се замислям, че всеки милиметър от куполите и стените са били докосвани от нечия човешка ръка, преди десетки, стотици години или съвсем скоро. За да придадат на сградата душа на храм и внушение на дом.  
Щастлива съм, че сме собственици на една част от неговите творби - и икони, и живопис. Притежават чудодейна сила (лично съм се уверила в това) и сериозен заряд положителна енергия.
Благодаря му за съдействието, вдъхновението, разказа и всичко, което прави!


*Част от снимките не са детайлни и с ниска резолюция, тъй като са заснети по време на работния процес при слаба светлина, но все пак може да се добие представа за мащабността  на проектите.

–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

Кратък разказ за икони

Иконите освен символи, носят и енергия, и сила, и дух. Една икона трябва да е създадена по оригинална технология, а не със съвременни средства. Изписва се на ръка, върху дървена повърхност (липа, орех, бук и др.), с  матов, а не гланциран запечатващ слой. Често се използва т.нар. кошак - приспособление, което пречи на усукването на дъската. Обковът обикновено е от посребрен метал, релефен, фиксиран върху дървото. Част от повърхността се покрива със златен варак или безцветен релефен грунд. Надписите може да са различни - на български или гръцки, разположени в различни части на композицията.

Proudly designed by | mlekoshiPlayground |