Гастрол: Надя Джамбазова

понеделник, 2 май 2011 г.

Днешният ми гост е една жена с талант и характер. И двете ги демонстрира в подходящите моменти. Което е важно. Както е и важно човек да преценява реално нещата и да внушавава адекватност с работата и заниманията си. Но това е една малко по-странична тема. Днес се фокусирам върху госта си.
Надя снима -  предимно новородени, бебета, малки деца, пораснали деца, родители, бременни жени - все позитивни "герои":-) Няма да я наричам "феята на бебетата", "магьосница на обектива" и други подобни клишета, това личи достатъчно добре от снимките й. Харесвам изключително много минимализма в кадрите й, адекватната обработка, хубавата светлина и най-вече моментите емоция, които запечатва. А това не го умее всеки. И не е въпрос на обучение, познания, опит или техника, човек или го притежава, или не. Според мен в този тип портретна фотография са и от изключително значение увереността на човека зад обектива, спокойствието, баланса и търпението му. Защото ако липсват, липсват и в целия процес, и при модела, и върху снимките. Чувството за хумор и това да не се взимаш много насериозно са други важни условия, за да се получат нещата. Изобщо, портретната фотография с малки и големи модели не е лесна работа и ако не сте уверени, че можете да го правите сполучливо, по-добре не се захващайте, а прибягвайте до специалисти;-)

Благодаря на Надя, че беше толкова точна и бърза с предоставянето на материалите и че прави това, което прави - точно по този начин!

За връзка с нея и още кадри: нейния сайт и групата й във Facebook
Proudly designed by | mlekoshiPlayground |