Гастрол: Неси/Bittersweet Vogue с "Вдъхновители в черно-бяло"

понеделник, 16 май 2011 г.

Ако си спомняте, скоро гостувах в блога на днешната ми гостенка. Тогава ви споменах, че Неси е едно изключително мило и чаровно момиче, влюбено в модата. Момиче - защото е много млада, влюбено в модата - защото блогът й е на тази тематика.
Признавам си, че изключително много ме радва и обнадеждава всяко изключение от плъзналата в последните години "попфолкчалгаиликактомуетамимето" култура. Млади хора, които да не се впечатляват от нули, обеми, повтарящи се турбо ритми и прилежащите им герои и "достойнства"  са някакво приятно изключение. Да си около 20-те и да харесваш класически вдъхновители, образи в черно-бяло  и ретро препратки към началото на модната индустрия - ето на това му казвам аз добър вкус!

Неси, продължавай да се вдъхновяваш от същите неща и да ги показваш на своите читатели, ние те следим изкъсо!;-)
Блогът на Неси е на  адрес: http://bittersweet-vogue.blogspot.com/

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

Вдъхновители в черно-бяло

Текст и подбор на снимките: Неси
Снимки: http://forums.thefashionspot.com/; http://ana-lee.livejournal.com/; http://www.tumblr.com/

Разглеждам много блогове, но има един, който определено се отличава от другите – този, който четете в момента. Не го казвам просто ей така. Този малък кът от рая винаги ме зарежда с позитивизъм и вдъхновение. Много съм щастлива, че имам възможността да гостувам в „Гастрол” и искрено благодаря на прекрасната авторка за поканата.
Чудех се с какво точно да се представя и в крайна сметка реших да разкажа историята на трима дизайнери, които са променили модната индустрия със своите творения. Избрах тази тема, защото се възхищавам на изключителния стил на хората по онова време, а и обожавам стари снимки!
Coco Chanel


През далечната 1926 г. Коко Шанел създава първата малка черна рокля. Години наред преди това черният цвят се е свързвал с траур и носенето му извън тези обстоятелства се е считало за крайно непристойно. Постепенно обаче светът на дамите ставал все по-забързан, косите все по-къси, а раменете, гърбът и краката все по-открити. С настъпването на тези промени, Коко решила, че е време за нещо по-различно, по-семпло и същевременно с това по-удобно. Така нашумялата по онова време дизайнерка създала универсалната малка черна рокля. Мнозина експерти твърдят, че е станала толкова популярна заради недостига на плат, поради  използването му за униформи на войниците по времето на Втората световна война. Без значение как е добила популярност, черната рокля е олицетворение на комфорт и изисканост.Christian Dior
Творчеството на всеки моден диктатор от ранга на Кристиан Диор наподобява вулкан, чийто изригвания отекват не само през годините, но и през десетилетията, че даже и столетията. Това, с което той се прочува са стегнатите корсажи и полите във формата на камбана. След Втората световна война, когато цари недоимък и оскъдица, изведнъж се появява творец, който предлага дамски дрехи от най-скъпи материи в невероятни обеми. Твърди се, че за направата на една от тези рокли са били необходими поне 20 метра плат! Първоначално жените не одобрявали моделите на Диор, защото предлаганите дрехи покриват краката, а това не  било обичайно за периода, поради наложените от войната ограничения по отношение на платовете. Диор е бил истински майстор в сътворяването на форми и силуети, а по собствените му думи създавал „жени-цветя“.Yves Saint Laurent


Последният дизайнер, който ще ви представя, също е французин като горните двама. Едва на 17 години Ив Сен Лоран пристига в Париж и 5 години по-късно застава начело на модната къща Кристиан Диор. В продължение на години той създава своя модна империя заедно с Пиер Берже. Лоран е човекът, който поставя началото на ревютата прет-а-порте. Негови емблематични модели са дамският костюм с панталон и смокингът. За моделите си за дами Сен Лоран се вдъхновява от мъжкото облекло.
Надявам се да съм ви накарала да се потопите в този приказен свят, изпълнен с истински таланти и стойностни мечти. Модата не е просто дрехи, аксесоари, това как изглеждаш, а е смисъл на живот за някои, а за други като мен - да си представиш красотата на онова време. И още нещо... снимайте се при всеки удобен момент, защото само снимките запазват хубавите мигове с обичаните хора, те никога не се променят и остават завинаги в съзнанието ни.

 
Proudly designed by | mlekoshiPlayground |