Гастрол: Ирена Иванова/ADWL с "Що е то интериорен дизайнер и за какво се ползва –наръчник на потребителя"

неделя, 5 юни 2011 г.

Днешният ми гост Ирена Иванова освен моя приятелка, е и интериорен дизайнер. От дълго време се каним да подготвим подобна публикация. Е, най-сетне се наканихме:-)
Ако не сте се сблъсквали директно с човек от нейния бранш, сигурно си мислите, че това е някой, който освен да се изказва компетентно, не върши особено много работа, но за сметка на това взима  много пари. Е, не е точно така. Работата на интериорния специалист е свързана с много тичане, съгласуване, организация, демонстрация, планиране, подготовка, нерядко компромиси и почти винаги нерви и непредвидени стресови ситуации. Освен материалите, мострите, стиловете и мебелите, има наличие на един куп хора, всеки неделима част от целия проект и всеки със свои вкусове, претенции, характер, начин на мислене и реакции. И ако човек не е съобразителен, идеен, гъвкав и находчив, по-добре да си избере друга професия:-)
Та, ето накратко разказ за това какво се очаква от един интериорен дизайнер. Ако не искате да ви липсват лампи на ключови места, ако ви идва да си счупите в главата избрания гранитогрес, ако стената ви има странна форма или ако касата на вратата е по-тясна от вратите, които сте купили, изводът е само един - трябвало е да се обърнете към интериорен дизайнер. Поне ще има кого да обвинявате;-)))

Ирен е с чисто нова страница на адрес: http://www.artdesignwonderland.com/

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

Що е то  интериорен дизайнер и за какво се ползва –наръчник на потребителя

Снимков материал: www.salon.ru, http://lonnymag.com/decorate
Подбор и текст: Ирена Иванова
 Много често мои приятели и познати ме питат в какво всъщност се състои работата ми и каква е идеята да бъде нает човек като мен, след като съпругата е абсолютно наясно, че обожава цвят бордо и е в крак с модата. Майсторът пък със сигурност щял да  каже къде да бъде извода за пералнята. По - долу ще ви разкажа какво всъщност прави някой като мен и защо моята помощ е необходима. Съпругата и майсторът ви ще бъдат наети като главни помощници, но няма да се осланяме само на техните съвети и решения.
Така, нека започнем:
Работата на интериорния дизайнер се състои от няколко фази: предварителен входящ разговор с клиента, изготвяне на няколко първоначални идейни проекта, изготвяне и одобрение на краен идеен проект, визулизации, направата на работен проект, контрол на цялостното изпълнение.
Предварителният разговор е с цел изясняване на някои основни позиции:  предпочитания, изисквани стил и вкус на  клиента от една страна. И от друга запознаване със самия обект като тип, архитектура и актуално състояние. Този разговор може да бъде придружен с онагледяване на различни видове интериор. Целта е да се усети какво харесва клиента и да се изяснят детайлите. Работата на интериорния дизайнер е да превърне абстрактната визия и идея в реални, конкретни предложения. Идейният проект трябва да е съобразен с бюджет. Определянето на бюджетна рамка е едно от първите неща, които трябва да си изяснят интериорният дизайнер и клиентът още в първоначалния, предварителен разговор. От това зависи какво ще заложи дизайнера  като материали и ценови клас. За обзавеждането на един апартамент могат да се похарчат както 6 -7 хиляди, така и 150 хиляди евро.  
Първоначално интериорният дизайнер би трябвало да предложи поне два - три идейни проекта на клиента. Това е двумерен чертеж – на този етап облечен от дизайнера в думи, скици и размери. На базата на тези идейни проекти клиентът си избира един или само някои елементи, които му допадат, за да се стигне в крайна сметка до финален, който отговаря на вкусовете, желанията и бюджета. Постепенно в него се наслагват детайлите, изчистват се подробностите, докато се получи крайната визия.
Вторият етап (визаулизация) представлява онагледяването на вече уточнения идеен проект в триизмерни изображения тип снимки, където клиентът би могъл да надникне в бъдещетото си жилище и да прецени дали в дейстивтелност иска тези или онези плочки, кухня, разпределение на жилище и т.н. Визуализацията е незадължително, но за мен лично необходимо перо от самия проект. Тя е мястото на сверка между идеята, изготвена в главата на дизайнера и това, което клиентът не би могъл да разчете в двумерните чертежи от идейния проект. В случай на разминаване, е моментът за корекция при една от двете страни.
Следващият етап от работата е изготвянето на работен проект, който е далеч по-обемен, с точно заложени размери и параметри. Тук се включват разгъвките на стени, тавани, подове, всички мебели, размери. Правят се отделни проекти, за специалист по ВиК, електро, вентилация и климатизация и др.
Всеки дизайнер разполага с база данни и фирми партньори и би трябвало да е способен да предложи на клиента си цялостно обзавеждане: от ел. ключове и контакти, през мебели за дневна и трапезария, кухня, баня, до дограми, настилки, врати.
Интериорният специалист спестява време, усилия и нерви. Много често при обзавеждането на апартамента хората първо правят стените и пода и чак след това се заемат с мебелировката. Този подход е груба грешка и би могъл да доведе до куп неприятности и главоболия поради елементарно несъобразяване - нещо, което лесно ще се избегне, ако се действа по предварително изготвен проект. Често се стига до преместване на контакти и ел. ключове, поставени на неподходящи места, или до прокарване на нови ВиК инсталации, което от своя страна води до повторно разбиване на стените. По този начин в току-що ремонтирания апартамент се налага повторен ремонт. Което пък е свързано и с допълнителни разходи.
Друг често срещан проблем произтича при цветовото съчетаване- всеки има любими цветове и идеи, но това как да се съчетая материи и обеми – изисква практика, съответното образование и усет. Правилният подбор на цвят, светлина и детайл прави чудеса в едно пространство и не е лека задача.
  и заложени.
Разбира се, има ред възможности за работа с интериорния дизайнер. Възможно е той да изпълни само определено помещение в жилището или да проведе само консултация при покупката на нови мебели. Но най-добрия и ефективен вариант си остава цялостното обслужване - от идеен проект до краен продукт. Това е препоръчително, тъй като без да се знаят всички подробности, не може да се изпълни достатъчно добре интериора и клиентът ще остане недоволен от свършената работа. Нахвърлянето на основни щрихи и оставянето на работата на ниво идеен проект може да бъде фатално. Клиентът в повечето случаи не е професионалист и нещата, които сам подбере за жилището си, могат да не отговарят на предварителния идеен проект.  В случай, че клиентът иска дизайнера да следи пряко изпълнението на работата, се заплаща допълнителна сума за надзор.
При всички положения, използването на интериорен дизайнер е не мода, а необходимост, с която се получава желания уют и се пестят средства и време.

А дали домът ви ще изглежда по подобен на някое от показаните по-долу начини, или ще е нещо коренно различно,  зависи не само от финансовите ви средства, а и от идеите  - вашите и на интериорния ви дизайнер.


Интелигентният аксесоар

неделя, 5 юни 2011 г.

Най-важните аксесоари за плажа не са банският, нито джапанките, чантата, шалът, огледалцето, гланцът за устни или гривната от миди, a нещата, които предпазват от слънцето - очила, шапка, бутилка вода и слънцезащитен крем. Интелигентната употреба на слънцето не издава паническа параноя от лъчите, а  просто доза разум и мисъл за здравето.
Тази година се спрях на био слънцезащитни продукти. С натурални съставки, удобни опаковки, леки текстури и в новаторски комбинации.

- Сухо олио за тяло, фактор 30 - попива незабавно в кожата, без да оставя мазни следи

Proudly designed by | mlekoshiPlayground |