Гастрол: мама готви

понеделник, 11 юли 2011 г.

Излишно е да споменавам, че това, което мама готви е най-вкусно. Всяка мама готви превъзходно. Всичко, което мама прави е хубаво, правилно, мило и пълно с любов. И едва ли някой от вас може да го отрече. Излишно е също да ви казвам, че обожавам моята мама. Може да звучи лигаво или превъзнесено, но е факт.
С майка ми имаме една шега, която гласи: "Много обичам да ми мирише на мама":-) На шампоан,  мляко,  уют, спокойствие, изпрани дрехи и ванилия. Аромат, който никога и никъде, никой не би могъл да възпроизведе или измисли.
С майка ми имаме много силна връзка и сме ужасно привързани една към друга. Всеки ден се чуваме по няколко пъти, въпреки че сме на 10 минути разстояние. Майка ми никога и за нищо не ме е упреквала. Не ме е обиждала. Не ме е депресирала. Не ме е карала да се чувствам кофти. И винаги, винаги, винаги ме е подкрепяла. Дори в ситуации, в които ако бях на нейно място, просто бих си зашлевила два шамара. Подкрепяше ме когато реших да замина, уж завинаги. Подкрепяше ме когато се връщах към една и съща несполучлива връзка за пореден път. Подкрепяше ме когато реших, че ще тръгна по друг път. Подкрепяше ме когато се отказвах или започвах. Винаги. Колкото и да й е било трудно  да го прави.
Майка ми никога не ме е учила да готвя. Или да правя каквото и да било. Защото трябва. Или защото така правят другите. Или защото аз непременно трябва да обичам да готвя. Никога не ми е натрапвала, не ми е размахвала пръст, не ме е поучавала. Просто ми е показвала, споменавала, разказвала. Без принуда и смръщени вежди, много естествено и лежерно.
Знам, че може би никога няма да бъда толкова тактична и търпелива, толкова всеотдайна и прощаваща като нея. Просто защото съм друга и различна. Но знам със сигурност, че искам да бъда същата майка каквато е тя. И стискам палци това да се случи:-)
Майка ми за мен е абсолютен и пълен символ на уюта. Не само защото ми е майка, а защото може да създаде атмосфера и на градско кръстовище. Покрай нея съм влюбена в цветята, в цветовете, в красивите съдове, в предметите, които ни служат, а не ние на тях, в детайлите, в ароматите, в хармонията. И никога няма да мога да й се отблагодаря за това!
За готвенето няма нужда да споменавам - не само вкусно, а и прекрасно подредено. Без претенции и самоцел, получава й се естествено. Избрахме две летни рецепти от Северозападния край, откъдето произлиза родът й.  Там живеят прекрасни, работливи и честни хора, които обичат трапезите. Безвъзвратно влюбена съм в този край и няма да спра да го повтарям!

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
Лятна селска манджа
(Точни количества няма, всичко е на око и в зависимост от порциите и вкуса)
Proudly designed by | mlekoshiPlayground |