Гастрол: Диана Кралева с "Минимално"

неделя, 18 септември 2011 г.

   И преди в рубриката съм ви представяла талантливи автори на фотографии, но днешната ми гостенка Диана снима в един по-различен, привидно странен и относително непопулярен жанр - минимализма. Крайно любим за мен и със сигурност недостатъчно оценен в България. Затова съм особено щастлива, че има хора, които творят в тази насока и вече има места, на които да показват сътвореното.
   За минимализмa е необходима особена сензитивност, повече мисъл, внимание към детайла и богато въображение. За да задействаш в съзнанието контекст, куп емоции и много образи, са достатъчни няколко линии, една сянка, малък акцент, точка, извивка. И според мен в това е красотата и чара на този жанр - можеш да участваш в целия процес наблюдавайки.
   Диана снима прекрасно пейзажи, портрети, цветя  и натюрморти, но като че ли най-любимата част от нейната работа са минималистичните й кадри. Силуети, сенки, линии, форми - хармонично позиционирани, изчистени от дреболии и пълни със смисъл. Остава ви само да развихрите въображението си и ... да довършите историята.

Благодаря на Диана за участието и вдъхновенията, още нейни работи можете да видите тук:
- http://photomoment.bg/folder/portfolio/829
- http://photo-forum.net/bg/index.php?APP_ACTION=USER_IMAGES&USER_ID=69915
- http://kraleva.blogspot.com/

–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

Защо снимаш минимализъм?
- Защото харесвам простото, семплото, изчистеното. Около нас има толкова интересни неща, които остават незабелязани.

Какви за задължителните елементи, за  да  бъде една фотография минималистична?
- Обикновено присъства един централен, изчистен  образ върху който се фокусира. Много важна е композицията, за да се постигне баланс. Идеята е да се създаде една творба с минимален брой форми, цветове,  линии, текстури. Елементите се избират внимателно, като броят им трябва да е сведен до минимум.  Колкото по изчистено и семпло, толкова по минималистично.

Предпочиташ да използваш насочващо заглавие или оставяш сами зрителите да  интерпретират  внушението?
- Не поставям заглавия под снимките си или го правя много рядко. Фотографията говори сама за себе си и ако дадена снимка остане неразбрана и не е въздействала на зрителя, това означава, че не е съм успяла да предам посланието си. 

В България има ли традиции този жанр?
- Наскоро бе организирана фотографска изложба “Минимализъм” на галерия НАВА  с подкрепата на АТЕРА -  студио за печат и дизайн, която пожъна голям успех и се надявам това да се превърне в традиция. Предстои издаването на фотоалбум от изложбата.
Какъв тип хора са авторите и зрителите?
- Хора с по - абстракнто и асоциативно мислене .

Къде може да се види минималистична фотография в България?
- В галерия NAVA

Нужно ли е да си преминал през други жанрове на фотографията, за да снимаш минимализъм?
- Всеки фотограф преминава през различни етапи на своето творчество докато открие за какво има поглед. Изисква се много снимане и експерименти. Аз все още се лутам из различните жанрове.

Любим  и вдъхновяващ за теб автор в този жанр?
- Дейвид Фокос (http://www.davidfokos.net/)

Какво би казала на хора, които не успяват да разберат идеята на минимализма?       
- Стилът на фотографията е въпрос на индивидуално предпочитание.

Повече ли е малкото?
- В минималистичното изкуство - да. В реалния живот повече ми допада философията  на Мечо Пух - колкото повече, толкова повече  :)

Proudly designed by | mlekoshiPlayground |