Много харесвам тихите индивидуалисти. Така приятно роптаят – тихичко, напевно и скришно. Категорично не са способни на революция, радикална промяна, бунт. Те просто кротко вкъщи на масата или през работно време на компютъра яростно се разграничават от масите. Ако случайно опре до реално действие, те са: а/заети; б/болни; в/извън страната. Успешно се сливат с тълпата, освен когато е съвсем безопасно да изригнат със своята индивидуалност. А именно:
– на всяка Коледа ще ви напомнят, че хора с летящи шейни няма, не е имало и няма и да има. И всички вие, които пеете песни и редите елхи сте крайни тъпаци и наивници. Подаръци приемат, но не обичат да подаряват. Просто е скучно, на Коледа всички го правят, по дяволите!
– всеки 8-ми март ще ви разкажат за липсата на смисъл в този ден. Как не обичат цветя, мъже със зюмбюли, жени, на които подаряват зюмбюли,  мили жестове и празнични вечери. И празници въобще. Те са си жени и през другото време, не само на този ден. Или мъже, които подаряват цветя целогодишно на половинките си. Стига бе!
– при всяка анонимна обща кауза те са хората, които ще ви засипят с аргументи, че ТОВАНАИСТИНАНЯМАСМИСЪЛ. Няма значение дали е почистване пред блока, сирЕни, ремонт на тротоара, червен светофар или минута мълчание. Просто не са съгласни.
– когато на компания от 10 души им се ходи на плаж (примерно), те винаги ще измислят причина да не го направят. Това също е вид изява, мда.
– по време на мили, тържествени и трогателни моменти, те са хората, които ще се изсмеят, изкашлят, ще смачкат хартия или просто ще изсумтят. Те са над нещата и някакви си там сълзливи истории въобще не ги трогват. Никога, освен ако сами не са го решили.
– ако на дадено събитие има дрескод бяло и черно, те ще се изпляскат с най-червеното си или лилаво облекло. Или просто с нещо шарено, в което НЯМА черно и бяло. Дрескод? Are you kidding me?!
– при наличие на 20 кошчета за боклук, те ще загасят фаса си на земята. Никой не може да им определя масов ред, тук говорим за ИН-ДИ-ВИ-ДУ-А-ЛИ-ЗЪМ!
– на Великден ще ядат свинско, на Никулден пилешко, на Коледа въобще няма да ядат заради диета, а на 14-ти февруари ще повтарят непрекъснато колко е гаден щоколадът. Хич не им е лесно.
– за тях мартениците през март, балоните на първи юни, сърцата на 14-ти февруари, ските през зимата и банските през лятото са тъпа история. Банално, тривиално, масово, ширпотреба. Бляк!
– ако някой организира простест, митинг, шествие, бдение или каквато и да било масовка, те ще заминат надалеч, само и само да не се разстройват от тълпата единомислещи и солидарни. О, Боже, какъв ужас – клонинги!
– никога няма да заявят на висок глас “Не съм съгласен”. Ще го направят с половин уста, само пред приятели, в някой форум или под формата на статус във Фейсбук. Защо да го правят публично, като просто нищо няма да се промени!
– от тихия индивидуалист нищо никога не зависи. Той е наясно с всичко, знае много, прозрял е истината, но все пак света се ръководи от Голямата конспирация и е излишно да се хаби с активност. Аре бе, да се оправят.
– сватбите/рождените дни/празненствата са  демоде, скука, отживелица. Пак много хора накуп, пак общи мисли, пък и програма – отврат!
– романтичните жестове също са кофти. Не само романтичните, жестовете като цяло. Рози, свещи, пътувания, вечери, изненади? Тихите индивидуалисти не подаряват цветя, стоят на лампа, пътуват само по работа, хапват на крак и естествено не подготвят изненади – всички знаят, че ТЕ СЪЩО СА КЛИШЕ!
  Изобщо тихите индивидуалисти са постоянно заети да се цепят от тълпата. Дори когато няма от какво да се отцепят, защото тълпата отдавна ги е подминала.
  Тихият индивидуалист никога няма да бъде начело –  инициатор, подстрекател, глава, идея, ядро, лидер. Защото е опасно и ангажиращо.
  Тихият индивидуалист ще си остане да мърмори на масата. И за това трябват кадри, все пак.

Comments

 1. Чудесна публикация! По-вярно и по-точно трудно може да бъде казано.
  Поздравления и поздрави. 🙂

 2. Мисля, че се досещам за причината за тази статия…аз бих реагирала още по-остро.Ако си мисля съвсем различно нещо, пак съм съгласна с теб!

 3. Анонимен Reply

  Да и аз разбрах провокацията, създала този пост, която откъм хумор е успешна, но смислено е преувеличена доста и ми изглежда повече като нещо избълвано в състояние на афект, отколкото логично изказване на аргументите по дадената тема.

 4. Анонимен Reply

  Голата истина! За съжаление има много "тихи моралисти" на които няма да им се понрави…..

 5. Анонимен Reply

  Някой не си е изгасил лампата снощи и го е отнесъл?

 6. Анонимен Reply

  Като се замисля, май всеки от нас познава поне един подобен тип. Дано греша! Хубав ден! Милена

 7. Анонимен Reply

  Звучите, сякаш ще напляскате всеки, който не яде агнешко на Великден. Отпуснете се малко, усмихнете се, пролет е.

 8. Доста ми е напечено напоследък, не следя достатъчно изкъсо нета и очевидно съм изпуснала нещо, но едва ли има някакво значение. Абсолютно споделям мнението ти. Обикновено тези хора страшно ме натоварват психически, което като цяло не е много лесно. Което е по- важното, те обикновено не вършат никаква работа и изключително се дразнят от успехите на другите, просто защото и това е някак клиширано/комерсилано/ или аз не знам какво.

 9. Доста често се самовъпросирам дали проблема е в мен когато се бунтъвам изказвам мнение, водя борба, събирам чуждите найлонови пликчета или в тези кото си кротуват и тихичко гледкат събитиятаа от страни. И понеже прочитам публикацията в един такъв момент, прочитайки я осъзнавам че е по-добре да съм си такава а който иска да си мълчи и да гласува с "пас". Тихите индивидуалисти ме натоварват, изнервят и вадят от равновесие, и както се казва в една моя любима книга "когато хората СПРАТ да приемат действията си като самостоятелни и несвързани с околните, ето тогава нещата ще потръгнат в добра посока…" Малко дългичък дойде моят ккоментар ама съм във фаза :-)))

 10. La Martinia, ти да не познаваш свекърва ми? Незнаех. Толкова добре и точно си я описала, че чак няма какво да допиша и допълня. За съжаление тези хора са много трудни и във вечен опонент.Толкова са жлъчни, че могат да те умъртвят духом.А колко много са днес живите "мъртви"?
  Поздравления за писаното! Крайно време е да те поканя да гостуваш в моя блог. Толкова си заразна и пишеш толкова закачливо, че ще се свържа с теб скоро.( Не е първо априлска лъжа).
  Успех!

 11. Анонимен Reply

  Не виждам нищо аморално (тихо, или крещящо) в това да не празнуваш Свети Валентин, или 8 март, примерно.

  А относно публикацията, светът е шарен и в това няма нищо лошо. Важното е да не фокусираме върху това, което не е точно нашия нюанс, не и до толкова, че да си губим времето в охарактеризирането и окарикатуряването му.
  Щастливият човек трябва да е над нещата и над "рамките". Слагане на етикети всеки може, ама на кой му пука за "всеки"? Няма нищо по-лесно от това да съдиш… трудното е друго – да обичаш и да се радваш на това, което имаш. Тази публикация е класически пример. Жалко…

 12. Anonimen ( какво приятно обръщение), не виждам някъде в текста спомената думата "аморален", за един и същи текст ли става дума? "Фокусиране", "губене на време", "слагане на етикети"? Някак не разбирам тези класификации в контекста на изразено лично мнение, което няма претенции да е представителна извадка или социологическо проучване. Личи си, че за първи път попадате в този блог, явно етикетите са Ви страст. Успех!

 13. Анонимен Reply

  Критиката е хубава и градивна, така че нека се научим да я приемаме като нещо напълно нормално…няма как да очакваме всички хора да са еднакви и на едно и също мнение. Аз лично винаги откривам добрите и положителни страни във всеки един човек – просто трябва да се стараем повече и да се усмихваме! Моят "ТИХ НДИВИДУАЛЕН" протест е срещу лошото настроение и отрицателна нагласа към всичко и всеки…

 14. Анонимен Reply

  LaMartinia, аморалното, макар и да съм наясно, че се правите на приятно/кокетно разсеяна, което не се връзва с явната ви, крещяща ;), визирайки публикацията ви – ядлива дребнавост е от тук: "Голата истина! За съжаление има много "тихи моралисти" на които няма да им се понрави….."

  И разбираемо е неразбирането ви на поста ми. Все пак емоционално предаваме на различни вълни…
  Поздрави.

 15. Анонимен Reply

  "Моят "ТИХ НДИВИДУАЛЕН" протест е срещу лошото настроение и отрицателна нагласа към всичко и всеки…"

  Аз говоря за същото, но понеже не е извадка от… социологическо проучване и еди какво си, излиза неясно и необосновано.

  Ето нещо, което си заслужава четенето и енергията… нищо, че е "тихо":

  Всичко, което е истинско,
  съумява да бъде тихо.

  Тихо съзряват плодовете.
  Безшумно окапват листата.
  Снегът ги покрива безмълвно,
  езерото замръзва постепенно –
  смъртта долита като сън.

  Зачатието е мълчаливо.
  Слънчевият лъч не крещи.
  Никой не е чувал как се топи снегът.
  Кълновете пробиват пръстта безмълвно.
  Пъпките се разпукват без пукот.

  Всичко, което е истинско,
  съумява да бъде тихо
  за нашия слух.
  Никой човек не може да чуе
  дочутото от кукумявката.

  Хайнц Калау

 16. Ама толкова съм съгласна, че няма на къде и защо са тия "анонимни" приказки нима се видяхте в написаното и решихте със сложни думи да се изразите….!
  Мария, поздравявам те сърдечно!

 17. Анонимен Reply

  Замислете се, че във всеки от нас се крият части от този индивидуалист.

 18. Аз съм на мнение, че ако не пречиш на никого, си прави каквото си искаш.
  Т.е. във вразка с публикацията, хич не ме е еня кой яде пилешко на Великден, кой не носи мартеници на първи март или не ходи на ски през зимата.
  Обаче ме е еня кой няма да слезе да чисти пред блока, макар че живее в него и даже чат-пат цапа или кой ще си хвърли фаса от колата.

  Така че, наполовина съм съгласна с публикацията.:)

Write A Comment