Тема: за софийските паркове

вторник, 24 април 2012 г.

  София е град с доста зеленина, поне в централната си част. Много от тези зони обаче, са превърнати в псевдо увеселителни паркове, пазари, паркинги, кръчми и какво ли още не. Нямам нищо против виенското колело и въртележките по принцип, стига да не са разпръснати на всяка крачка, да не са с производство през седемдесетте и да им се упражнява редовен технически контрол. Което очевидно не се случва. Не знам за вас, но предпочитам парковете да се ограничат до наличието на растителност, пейки, кошчета за боклук, детски площадки и евентуално чешми/шадравани.

Нямам претенции за представителна извадка или статистически сведения, чисто и просто лични впечатления:

- парк Заимов - по-скоро градска градина. Любимата ми, там съм израснала. Имах си криво дърво, на което говорех на път за детската градина, след това разхождах гаджета, кучета, сега и дъщеря ми. Прекрасен квартал, локация и обстановка.  Въпреки централната си позиция - наличие на надуваеми замъци и въртележки почти на моите години, а те не са малко. Хубава, сравнително нова и поддържана детска площадка, една тотално занемарена и една абсолютно срината. Идеята за авторски скулптури преди няколко години освежи доста нещата, част от тях вече авторски повредени и надраскани. Паркът се охранява и чисти редовно. Безспорен плюс е безплатното wi-fi, двата възстановени шадравана (любими!) и тенис кортовете.

- Южен парк - великолепно проектиран парк, с разнообразен терен, растителност и обособени кътове. Наскоро ремонтираха входа му откъм Стрелбище - видеонаблюдение, цветни алеи, изкуствено езеро, нови пейки и така характерните бели столове от ковано желязо.


Много харесвам и отсрещната му, по-сенчеста и горска част, която е идеална за джогинг, разходка с куче и велосипеди. Доскоро кошмарен беше  главният му вход, който приличаше повече на селски събор, отколкото на градски парк. Тъкмо се зарадвахме, че увеселителните безумия са елиминирани, те цъфнаха в по-горната му част, а караваните - кафенета малко по-встрани. Основната настилка на централната част беше в критично състояние, след скорошния ремонт - перфектна. Засега. Паркът има огромен потенциал за провеждане на концерти и други събития, недостатъчно използван за съжаление.


- паркът зад басейн " Спартак" - на 2 минути е от вкъщи, имам подробни наблюдения. Един от малкото без семки, бира, цаца и пуканки. Чисти се и обезпаразитява. Молът малко го разваля, ама хайде. Пейките биват изтръгвани и изчезват мистериозно, не съм забелязала да се възстановяват. Има две детски площадки - едната до музея "Земята и хората", другата чисто нова по средата, а ла крал Артур. Пясъчно-чакълените алеи са много красиви, но в лошо време - разкаляни, в хубаво -  прашни, не знам дали е най-удачната настилка. Паркът би  бил идеален за каране на колело, ако хората не приемаха велоалеята като  пешеходна. Необходимо е непрекъснато подрънкване и подвикване, аман. Любимо място на посетители с домашни любимци от околните квартали, привечер се събират на големи групи, разделени по размер кучета. Зимата паркът е перфектен за шейна, заради високите хълмове. Призовавам горещо към монтиране на повече пейки, привечер става почти бой. Днес забелязах, че и половината лампи са изчезнали?!

- Борисова градина - чудесно място! Проблем отново са увеселителните инсталации около площадката със слона -  колички, балони, какво ли не. Честно казано, в почивни дни не е много приятно място, алеите се покриват с анцузи и семки (моля, не скачайте за анцузите, темата е за парковете). Любим район е езерото с лилиите и по-горната част, която за съжаление е слабо осветена и занемарена. Там може да ти се случи всичко -  от чичко с шлифер, през групов секс,  до убийство. И хич не е смешно.

- паркът на Военна академия - великолепен! Писах преди време за него, дано не го опорочат.

- паркът около НДК -  перфектната соц недомислица. Лятото умираш от жега, пейките на сянка са кът. Зимата пък, ако минеш терена без счупвания, си шампион. Направиха хубава детска площадка и махнаха част от мизерните пиянски кафенета в началото. Имаше едно хубаво заведение Ел Кабана, което отстъпи място на място за кино прожекции и други събития. Ще е добре да елиминират и останалите съмнителни капанчета. Тъжно е, че Кравай вече не е Кравай, всяко нещо с времето си. Платформите за колички и колелета са почти неизползваеми - супер стръмни и хлъзгави. Възстановени са шадраваните, засаждат се красиви цветни композиции. Чакаме ремонта на подлеза. И хайде, най-накрая решете какво ще се случва с прословутия паметник!

- Докторската градина - приятно място в приятна зона, обикновено приятни хора. Една мърлява тоалетна се мъдреше там, не знам какво се случва с нея.

- зоната зад Царския дворец - друго любимо място, сенчесто, спокойно, Тоба&ko идеално му пасва.

- градината пред Централна баня - облагородиха мястото, пооправиха го. Освен ако трябва да чакам някой в района, не е особено уютно за присядане с книжка.

- градската градина пред Народния театър - от зимни пързалки, до базари, концерти, изложби и какви ли не други приятни събития се случват там. Не е лошо да се махне умореното кафене и подлепения надуваем замък, развалят нещата.

Върху Северен и Западен парк нямам скорошни наблюдения. Не само скорошни, май никакви.

  Наивно си пожелавам все повече семпли, поддържани паркове, в които хората да се чувстват свободни да свирят, пеят, да разхождат себе си и домашните любимци, без да се оглеждат дали някой няма да ги наръга, нахапе, обере, излети от  надуваем замък  или скочи с бънджи върху главата им. Да не говорим за рикшите, понитата и влакчетата, които правят неделната разходка направо шизофренична.

И, о, моля, някой да се сети да сглоби приличен увеселителен парк, ще съм редовен до злоупотреба посетител!


2 коментара :

darostinta каза...

Много хубава тема :) Все си мислех, че на София й липсват паркове и зеленина, а скоро я видях от самолета и е толкова зелена :). Жалко, че няма повече хора в Софийска Община, които мислят като теб, София щеше да е едно по-добро място за живеене.

Xquisite каза...

Паркът Заиомов (в момента май се казва парк Оборище) ми е много любим и всичко изброено подкрепям с изключение на wi-fi връзката, която била налична. Къде е тая връзка, че толкова години не можах да я хвана, нито с лаптоп, нито с телефон? Може да не съм била на правилното място и аз да съм в грешка, не знам и затова питам. :)
Иначе мога да добавя за Западния парк- никакви детски площадки, нищо поддържано, утъпканата алея е най- доброто за придвижване, ако се абстрахираш от пълната занемареност и погледнеш от гледната точка на "дивото зове" е много добро място за разходка, стига да не е по тъмно- за тогава имам едно наум.

Proudly designed by | mlekoshiPlayground |