Много често чувам, че за да е облечено добре едно дете са необходими много средства. Че най-удобната дреха за детска градина е анцугът, загащен до ушите. Че не е важно да се държи на тези неща, защото детето е малко и не разбира (?!) Че има “момчешки” и “момичешки” цветове, които трябва да се спазват. Че детските аксесоари са пълна безсмислица и ненужно харчене на пари. Че “контенето” разглезва. Че новите дрехи не се носят на площадката, защото се цапат. Че за момчета няма интересни дрехи. Позволявам си да не се съглася с всичко казано по-горе и това е поводът на тази публикация.
  Освен умните думички, доброто поведение и изрядното възпитание, не по-маловажни са и визуалната култура, чувството за естетика и вкусът. И да, децата разбират всичко, колкото и да ни е неудобен този факт. Запечатват освен думи, действия и жестове, също образи, цветове, форми, съчетания.
  Анцугът е удобен, но това не е основание да го носим постоянно. Освен ако не сме спортисти. Цяло семейство, облечено в чисто нови “официални” анцузи, понесло се на вечерна разходка в курорт е честа гледка. Анцугът е и “униформа” в детските градини, на площадките, пред блоковете. Не че имам нещо против него, и аз разполагам с 1-2. Не смятам обаче, че развива особено детското въображение. Това на възрастните също.
  Добре подбраните и комбинирани детски дрешки не са просто за кеф и удовлетворение на родителите, а възпитават. Колкото и абсурдно да звучи това на някои последователи на Макаренко. Ако преди години не е имало избор, сега има – онлайн магазини, аутлети, магазини за втора употреба, българско производство, големи намаления, ръчно шити дрехи, какво ли не. И никъде не намирам оправдание за постоянни ватирани комплектчета.
  Тази публикация няма за цел да покаже мили красиви деца с мили красиви дрехи и да изтъкне милия и красив вкус на родителите им, а се опитва да даде идея или вдъхновение. Не е нужна дизайнерска дреха, “нещо от мола” или скъпо парче плат, а само въображение, малко време и грижа.
  Благодаря на малките модели – Лора, Михаела, Никола, Аника, Ния, Маги, Томи, Дани, Дара,  Дева-Ноели, Невио, Малена, Инес, Естел и Мартина и отзивчивите им майки, които така любезно предоставиха снимки от личния си архив:-)

*умишлено не са споменати марки


Всичко от магазини за втора употреба
Ръкавици: от разпродажба

Снимка: Милена Коцева

Памучна тениска: 8 лв от сергия на морето
Бански: около 10 лв от аутлет
Диадема от плат: около 10 лв
Джапанки: около 10 лв

Снимка: LaMartinia

пола: 19 лв
 чорапогащник: 9 лв.
шал: на мама:-)
шлифер: от разпродажба – 29 лв
обувки: 29 лв

Снимка: Теодора Янкова

Тениска: 5 лв от голям столичен магазин за детски стоки
Клин: 5 лв
Диадема: 6 лв

Снимка: LaMartinia

тениска: 12 лв
ризка за възраст 1,5 г.: 1лв
дънки: 29 лв
платнени кецове: 29 лв

Снимка: Теодова Янкова

от e-bay и сезонни намаления

Снимка: Kira Hechler

Всичко от магазин за втора употреба

Снимка: Лина Николова

Ботуши: 18 лв
туника и клин: 15 лв
сако: 20 лв
Снимка: Веселина Георгиева

Клин и елек: втора употреба
Рокля: 20 лв
Жилетка: 20 лв

Снимка: Милена Коцева

Дънки –  около 20 лв
Бяла риза – около 15 лв
Каскети – ушити

Снимка: Татяна Томсицкова

Синьо сако: 6 лв
 Рокля: магазин за детски дрехи във Варна – 17 лв
Снимка: Биляна Гецова

Дънки: 30 лв (на разпродажба може да се намерят на половин цена)
Риза: 50 лв  (на разпродажба може да се намери на половин цена)
Тиранти – 5 лв
Фиба за коса: 3.20 лв

Снимка: Мариана Константинова

от e-bay и  сезонни намаления
Снимка: Kira Hechler
Блуза: 12 лв от аутлет
Панталони: 11 лв от аутлет
Гуменки: около 15 лв

Снимка: LaMartinia

Рокля: 30 лв ((на разпродажба може да се намери на половин цена)

Снимка: Мариана Констанинова

Рокля: 25 лв
Чанта: 10 лв
Обувки: 25 лв
Диадема 12 лв

Снимка: Веселина Георгиева

От голяма верига магазини за конфекция с цени около 10-15 лв

Снимка: Милена Коцева

Шапка: ръчно плетена
Боди: 7 лв
Снимка: Кеми
Елече: 20 лв
Рокля: 30 лв
Снимка: Кеми
Рокля: от щанд в супермаркет – 6 лв
 Жилетка: 25 лв
 Диадема: 5 лв

Снимка: Биляна Гецова

Шапка: 10 лв
Панталон:  16 лв
Риза: 16 лв
Снимка: Татяна Томсицкова

Ръчно плетен пуловер-туника
Чорапогащник: 8 лв
Блуза: 15 лв

Снимка: LaMartinia

от e-bay и 70% намаления

Снимка: Kira Hechler

Елече: от магазин за втора употреба – 15 лв
Пуловер: от намаление -12 лв
Дънки: от намаление – 19 лв
Диадема: 6 лв

Снимка: LaMartinia

Рокля: 9.90 лв

Снимка: Ралица НедковаПамучна плетена рокла от разпродажба:  25 лв
3/4 чорапи:  6 лв за 2 чифта
 Гуменки: около 20 лв
Снимка: Биляна Гецова

Comments

 1. Напълно съм съгласна с всичко написано, обаче специално за момченцата в детските градини е нужно едно уточнение – не всякакви дънки са подходящи- трябва да са меки, удобни и да се разкопчават (събуват) относително лесно, впредвид уменията на малчуганите да боравят с ципове и особено с копчета>
  Между другото, има много красиви трикотажни панталони (различни от анцузите 🙂 )
  За госпожиците изборът е значително по-голям 🙂

 2. Да, съгласна:-)Много от панталоните за най-малка възраст се правят на ластик и не са задължително анцузи:-) В детската градина не е желателно да има и аксесоари, които в даден момент могат да станат опасни. Аз пък само се заглеждам по момчешките щандове:-) Поздрави!

 3. Моето дете може би спада към много креативните в такъв случай, защото тя с анцуг на училище не ходи. Всъщност наскоро гледах снимки и видях, че някога все пак е обула анцуг, но е било отдавна. От доста време отказва по всякакъв начин тази дреха. Ходи с дънки, панталон и от време на време рокли и поли. За сметка на това съчетанията, които прави са убийствени…вчера вкъщи ми се яви по лъщящо бяло трико, къс шарен клин и отгоре си сложи черно туту да завърши тоалета 🙂

 4. О, да, и този период го имахме. Държи да ходи на градина само с дрехи, които може сама да си облича и закопчава. Незнайно защо, не че някой ще я остави незакопчана и необлечена. Но си държи сама да може. Добре, че поне в това отношение добре се справя милото, и с ципове и с копчета рядко има проблеми.

 5. Ах, страхотни са всичките!!! Сладури малки… и пъстри!
  Напълно подкрепям мнението ти, Мария. А относно "момичешките" и "момчешките" цветове – мога да пиша много и то все смешки, като майка на момче, което не носи само синьо, зелено и сиво, и винаги има по някой аксесоар…хи-хи 😉
  Нужно е само малко въображение! :)))

 6. Поздравления за хубавият набор от снимки и браво на мамите за стайлинга на всички сладури! Вероятно при някои родители е просто липса на креативност, нищо не пречи да се стимулират с постове като този от време на време, сигурна съм, че не е от липса на желание :)))

 7. Вярно е това,което казваш,и аз се опитвам да възпитавам вкус в облеклото (доколкто го имам), но има и други фактори, с които на някои майки се налага да се съобразяват. В яслата,в която ходеше дъщеря ми, имаше изрично изискване децата да се обличат с анцузи – меки и удобни за децата, лесни за преобличане от лелите. Поли,рокли и чорапогащници бяха забранени.Сега в градината уж всичко е позволено,но пак има намеци от персонала,че се притесняват и не могат да гарантират на майката,че ще опазят момиченцето ѝ да не си скъса чорапогащника при игра или пък да не му се счупи шнолата/ диадемата.Признавам,че след като дъщеря ми се върна няколко пъти със счупени диадеми за по 12-16лв, спрях да ѝ слагам. Хубавите ѝ, мадамски чисто нови обувки вече са с доволно обелени върхове след риене с "копита" в пясъка. Било в детската градина през седмицата или през уикенда на село, всички занимания на детето водят до тотално опустошение на хубавите дрешки. А хубавите дрешки са скъпи. Евтините дрешки са смотани.Така работата при доста майки стига до еднотипното и безвкусно обличане на отрочето ѝ. И за капак, ако сте забелязали, китайския анцуг за 10 лв никога не се цапа и не се къса,а марковата поличка с къдрички и фринтифлюшки на първо обличане вече е за кофата.

 8. Браво, че най-накрая не е срамно да кажеш, че купуваш дрехи от разпродажби и магазини втора употреба!И че по-важно е да имаш въображение, отколкото много налични средства, за да изглеждат децата свежо и оригинално! Чудесен подбор на снимки, поздравление за идеята, Мария!

 9. Много свежи илюстрации!
  Вярно е за възпитанието, но и за целите също – може да възпитаваш вкус, може да уважаваш комфорта. И двете е трудно. Мнозинството деца биха предпочели мек трикотаж вместо твърди дънки. И момичетата също. Ако ги оставяш те да си избират дрешките, гардеробът става много трикотажен.:) А аз харесвам анцузите за деца /памучни трикотажни спортни комплекти/, но в България е почти невъзможно да намериш след като децата прехвърлят 5-7 години. А за цяетовете… има малки дами, с много тесни зони на комфорта – розово-лилаво, и майки на момченца със страх от червено, лилаво и оранжево.

 10. Мария, поздравления за хубавата публикация!!! И аз смятам, че да възпитаваш естетически вкус у децата си е не просто глезотия, а част от нашите задължения като родители! И много се радвам, че не само аз съм от майките, които обичат да пазаруват по намаления, да се ровят в аутлети и дрехи втора употреба, а защо не и да си купим сладки гумени бутуши от супермаркета 🙂
  Чудни деца и дрешки 🙂

 11. Мария, както винаги си го казала много точно!
  Чувството за естетика, като всичко останало се възпитава от ранна детска възраст!
  А много често в магазини за втора употреба се намират и чисто нови дрехи, и на само за деца, от естествени материи!
  А и като се има пред вид колко бързо растат децата и дрехите им стават малки, не виждам за къде толкова да ги пазиш 🙂
  Хубав петък!

 12. Много кубава публикация.
  Мненията ни съвпадат на 100%. За жалост много малко хора мислят така. Опитвала съм да изкажа мнението си сред приятели и познати с деца,
  но обикновено ме наскачат все едно съм казала нещо страшно и приключват темата с " Ти още нямаш деца, не знаеш какво е!".
  И направо бях започнала да мисля, че може би са прави, с твоята публикация ме успокои, че съм нормална.
  Всичко е въпрос на желание и въображение, не е нужно да се хвърлят камари с пари, за да ходи детето хубаво облечено.
  Освен големите намаления и магазините за втора употреба има и Интернет, в който могат да се намерят невероятни идеи, за това как човек да направи
  нещо красиво от най – обикновена тениска и т.н.

 13. 🙂 Усмихна ме. Прекрасни дечица! Съгласна съм с теб, въпреки че моето момче го обличам и с анцузи, не постоянно, разбира се. Мисля че е важно децата да изглеждат добре. 🙂
  Аз пък се заглеждам много по щандовете с момичешки дрешки и тайничко се надявам един ден да има на кого да правя фибички и диадемки… Поздрави!:)

 14. Благодаря ти за хубава статия! Точно така и аз се мисля. Моите момчета никога не ходили на детската градина и първи анцуг за големия син купих вече когато той почна училище – само за уроци на физическо възпитание. Няколко години преди не можахме да си позволим да купуваме хубави дрехи за деца от известни марки, но аз винаги намирвах страхотни парчета от магазини на втора употреба. Със момчетата пък е малко по-различно от малките принцеси – понякога те не искат да се обличат "хубаво и модно", а само да им бъде удобно. И трябва да намираме някакъв компромис. (Извинявам се за грешките, тъй като уча български малко повече от една година)

 15. Много хубава статия и снимки.Моята дъщеря има доста анцузи в гардероба – наследство от малко по-голяма братовчедка.Гледам ги и се чудя как може да са давали по 60-70 лв за нещо толкова скучно и спортно.И все пак ги слагам на детето за следобедната игра в двора :))Спортните дрехи не са нещо лошо, просто съм много против постоянното обличане с такива.

 16. Вкусът и естетиката, както и нужда за себеизразяване И чрез облеклото, са все неща, които се възпитават, попиват се от децата чрез личен пример.

 17. Прекрасни дечица, прекрасни снимки!Много весели и шарени!
  Аз няма да се изказвам по темата- не съм напълно съгласна само с този поглед на нещата. Единственото, което ще споделя е, че мразя анцуг-културата също толкова, колкото и маркопоклонничеството в ранна детска възраст.

 18. domoshar, :)не съм съгласна за трикотажа. Моето дете е във възраст, в което е невъзможно да й налагам с какво да се облича. Обожава ризи и дънки, мрази клинове, казва, че са неудобни, няма да изпадам в подробности. Купувала съм няколко, с които дори не иска да спи. Дънките са нейна втора кожа и тъй като у нея думата "суета" е неизвестна, а думата "комфорт" и стила "ходене по колене" на 7г е начин на живот, дънките са предпочитани и любими. 🙂
  Опитвам се да я насочвам в (моята) правилна посока, но не знам дали това е нейната. Учим се взаимно, аз най-вече да съм толерантна. Когато купя за нея 2 блузи от момичешкия щанд, задължително купувам по нейн избор от момчешкия.

 19. Мария, благодаря за вдъхновението! Сигурна съм, че на много мами ще им бъде от полза, защото подобни публикации подтикват към размисъл и промяна в обичайните навици.
  Аз пък до сега не бях пазарувала от магазини втора употреба за детето, но по неволя се наложи. И, о чудо, прибрахме се с разкошни находки – момчешки дънки за 5 лв/кой казва, че не стават за мамиче?/, страхотна памучна риза за 3, розово яке на точки за 6лв и т.н. Съчетанията, които направихме с Рали заедно в магазина, са толкова весели и евтини, че съм супер доволна.
  Важното е да имаме въображение, да позволим и на детето ни да избира/нищо че на моменти има малко фрапиращи съчетания/ и най-вече да се забалявяваме с дрехите.

 20. Аз съм родена в едно такова никакво време – '88-ма. Нито имаше голям избор от дрехи, нито пък нямаше хич. Родителите и добре шиещата ми баба направиха и невъзможното да нося хубави дрехи.
  Сега, при целия този избор, има хора, които обличат децата си потресаващо грозно. Не съм майка, но не проумявам стремежа да натикаш детето си в сив спортен трикотаж 24/7.
  Сладурите от снимките са прекрасен пример и са толкова хубави и свежи.

Write A Comment