Като малка имах касетка (хохо, много преди Тим Бъртън Алиса беше на касетки) с драматизация на “Алиса в страната на чудесата” (запис тук). Любима, направо влизах в сюжета!

Участваха страхотни актьори – Жоржета Чакърова, Николай Бинев, Коста Цонев, Банко Банков. До ден днешен знам всички песни и почти всички реплики наизуст, представяте си колко пъти съм я слушала!  Домна Ганева играеше хълцащата Костенурка и освен, че казваше на Алиса “Ама че си тъпа!”, пееше една знакова песен за супата: “Су-па за вечеря, су-па за обяд … кой ще иска друго, щом дадат му супа, кой не дава всичко за паница СУПА!”.
И аз така – една супа винаги може да ме спечели. За щастие в последните години в тукашните заведенията изборът се обогатява. Освен пилешка, боб и таратор, вече се предлагат и доста други видове, а супатериите са в разцвета си.

Любимите ми, които напоследък съм приготвяла са тези по-долу. Наумила съм си една превъзходна царевична с див лук и кладница (от “Il picco sasso”), която скоро ще бъде реализирана.

Супите са само повод. Просто имах нужда да послушам Алиса, вътре е пълно с мъдри неща…

Супа от карфиол с чипс от бекон

Гъста зеленчукова крем-супа с чипс от колбас и салвия
 Супа от заешко с ориз, зеленчуци и  лют червен пипер
Доматена супа с мащерка
Супа от гъби със сметана и мащерка

Comments

 1. Ароматни супи, аранжирани чудесно!
  Благодаря, Мария!

 2. Много хубави идеи за супи! Ще ми допаднат всички варианти! Страхотни снимки! 🙂

 3. Много обичам супи, особено крем, а така поднесени са радост за очите и сетивата!
  Снимките ти стават все по-прекрасни!

 4. Изглеждат прекрасно! 🙂 Меже ли да споделиш и рецептите?! 😀

 5. Прекрасни снимки!
  На мен супите хич не са ми силната страна и затова се надявам да прибавиш и рецепните.
  Хубава седмица!

 6. Благодаря ви! Нямах намерение да пускам рецептите, но щом попитахте – ще ги публикувам в раздел *Бележки* на Фейсбук групата на блога:-)
  Поздрави на всички!

 7. Привет, снимките ти са впечатляващти! Видях, че в стайлингът на последната супа си ползвала едни дъски, които са нови, но видимо състарени. Би ли ми казала технологията и с какво така ги почерни? Относно рецептите – и на мен супите са ми слабата страна, така че ще чакам и аз рецепти. Мерси!

 8. Привет, Елена! Благодаря ти:-) Дъските са обработвани с цветен лак (на една от българските фирми, не помня коя, Мегахим примерно). Основните цвветове са няколко, правих микс оот най-тъмния (абанос май)и орех. Нанася се с тампон, като се втрива добре, за да поеме дървото, но и да остане прозрачно. Много лесно и бързо. Ако искаш по-плътен ефект, нанеси с четка и сле дизсъхване протриваш ръбовете с шкурка.

 9. Аз вече пробвах веднъж да състаравям с байц-махагон на водна основа и отгоре с прозрачен лазурен лак, но лакът ми даде много лъскавина. Ако се сетиш коя е точно лаковата боя ми напиши марката, моля. Мисля, че твоят лак не лъскавее….Мерси!

 10. Елена, няма лак на тези дъски. На други мебели ползвам безцветен лак мат на водна основа, всички други имат гланц или променят цвета.

 11. Аз лично избягвам байцовете, защото проникват много дълбоко в дървото и после няма махане.

 12. За цветните лакове като използвания з атези дъски е важно дървото да е сухо и без покритие, за да попие лака и да не лъскавее.

Write A Comment