Детска му работа

петък, 20 април 2012 г.

   Много често чувам, че за да е облечено добре едно дете са необходими много средства. Че най-удобната дреха за детска градина е анцугът, загащен до ушите. Че не е важно да се държи на тези неща, защото детето е малко и не разбира (?!) Че има "момчешки" и "момичешки" цветове, които трябва да се спазват. Че детските аксесоари са пълна безсмислица и ненужно харчене на пари. Че "контенето" разглезва. Че новите дрехи не се носят на площадката, защото се цапат. Че за момчета няма интересни дрехи. Позволявам си да не се съглася с всичко казано по-горе и това е поводът на тази публикация.
  Освен умните думички, доброто поведение и изрядното възпитание, не по-маловажни са и визуалната култура, чувството за естетика и вкусът. И да, децата разбират всичко, колкото и да ни е неудобен този факт. Запечатват освен думи, действия и жестове, също образи, цветове, форми, съчетания.
  Анцугът е удобен, но това не е основание да го носим постоянно. Освен ако не сме спортисти. Цяло семейство, облечено в чисто нови "официални" анцузи, понесло се на вечерна разходка в курорт е честа гледка. Анцугът е и "униформа" в детските градини, на площадките, пред блоковете. Не че имам нещо против него, и аз разполагам с 1-2. Не смятам обаче, че развива особено детското въображение. Това на възрастните също.
  Добре подбраните и комбинирани детски дрешки не са просто за кеф и удовлетворение на родителите, а възпитават. Колкото и абсурдно да звучи това на някои последователи на Макаренко. Ако преди години не е имало избор, сега има - онлайн магазини, аутлети, магазини за втора употреба, българско производство, големи намаления, ръчно шити дрехи, какво ли не. И никъде не намирам оправдание за постоянни ватирани комплектчета.
  Тази публикация няма за цел да покаже мили красиви деца с мили красиви дрехи и да изтъкне милия и красив вкус на родителите им, а се опитва да даде идея или вдъхновение. Не е нужна дизайнерска дреха, "нещо от мола" или скъпо парче плат, а само въображение, малко време и грижа.
  Благодаря на малките модели - Лора, Михаела, Никола, Аника, Ния, Маги, Томи, Дани, Дара,  Дева-Ноели, Невио, Малена, Инес, Естел и Мартина и отзивчивите им майки, които така любезно предоставиха снимки от личния си архив:-)

*умишлено не са споменати марки


Proudly designed by | mlekoshiPlayground |