Тема: за софийските паркове

вторник, 24 април 2012 г.

  София е град с доста зеленина, поне в централната си част. Много от тези зони обаче, са превърнати в псевдо увеселителни паркове, пазари, паркинги, кръчми и какво ли още не. Нямам нищо против виенското колело и въртележките по принцип, стига да не са разпръснати на всяка крачка, да не са с производство през седемдесетте и да им се упражнява редовен технически контрол. Което очевидно не се случва. Не знам за вас, но предпочитам парковете да се ограничат до наличието на растителност, пейки, кошчета за боклук, детски площадки и евентуално чешми/шадравани.

Нямам претенции за представителна извадка или статистически сведения, чисто и просто лични впечатления:

- парк Заимов - по-скоро градска градина. Любимата ми, там съм израснала. Имах си криво дърво, на което говорех на път за детската градина, след това разхождах гаджета, кучета, сега и дъщеря ми. Прекрасен квартал, локация и обстановка.  Въпреки централната си позиция - наличие на надуваеми замъци и въртележки почти на моите години, а те не са малко. Хубава, сравнително нова и поддържана детска площадка, една тотално занемарена и една абсолютно срината. Идеята за авторски скулптури преди няколко години освежи доста нещата, част от тях вече авторски повредени и надраскани. Паркът се охранява и чисти редовно. Безспорен плюс е безплатното wi-fi, двата възстановени шадравана (любими!) и тенис кортовете.

- Южен парк - великолепно проектиран парк, с разнообразен терен, растителност и обособени кътове. Наскоро ремонтираха входа му откъм Стрелбище - видеонаблюдение, цветни алеи, изкуствено езеро, нови пейки и така характерните бели столове от ковано желязо.

Пълен член

вторник, 24 април 2012 г.Източник 

Има една част от българската граматика, която винаги е предизвиквала много противоречия - употребата на пълен и кратък член при определяне на предметите от мъжки род. От десетилетия се говори за отмяната на пълния член, но днес правилото не е отменено и важи в пълна силна, затова всеки българин трябва да го знае и да се съобразява с него. Съществителните от мъжки род се определят с:

"ЪТ" или "А"

"Я" или "ЯТ"
Кога да използваме пълен определителен член и кога кратък. Пълен определителен член се използва, когато думата играе ролята на подлог в изречението, а кратък, когато думата не е подлог /тя може да бъде определение, обстоятелствено пояснение и т.н./. Как се окрива подлогът /когато е от мъжки род/ в изречението - с въпроса "КОЙ" . пример: ЦарЯТ седна на тронА. /кой седна на трона - царЯТ; КЪДЕ седна царят - на тронА/

За да се открие по-лесно подлогът, се използва следния начин: думата, която не знаете как да членувате, замествате с "ТОЙ" /Царят седна на трона / ТОЙ седна трона/. Ако думата може да се замени с "ТОЙ", се пише пълен член. Ако въпросната дума може да се замени с "НЕГО", се пише кратък член /Царят седна на тронА / Царят седна на него /


Proudly designed by | mlekoshiPlayground |