Отдавна в този блог не публикувам рецепти. Спря да ми е интересно, а и имам работни ангажименти, свързани с това и не смятам за нужно да смесвам двете. Тази година пробвах доста нови неща, някои ми се получиха, други не, някои ми станаха любими, други не особено. Много ми се иска повече хора да излизат от рутината и по отношение на храната. Това не винаги опира единствено до средства, по-често до въображение. Традициите са мили и ценни, но не е лошо от време на време да “излизаме от зоната си на комфорт” и да експериментираме. Не е задължително да е гурме, фюжън или молекулярно, семплото понякога е най-очарователно – нов продукт, подправка или интересна комбинация са достатъчни. ДА, убедена съм, че поднасянето на храната има значение и ДА, когато се говори за храна, трябва да се ползват красиви думи, колкото и да дразни това някои псевдо традиционалисти. Проблемът си е техен.  
Няколко основни позиции, в които за момента съм убедена:
– не се мръщя на храна – смятам го за лош вкус. Ако съм в заведение, връщам порцията и обяснявам защо. Ако някой друг е приготвил храната за мен, от уважение опитвам и намирам учтиво извинение.
– за много малко продукти/аромати/вкусове/ястия мога да употребя “Не обичам” – всичко е въпрос на контекст, комбинация, настроение, история. 

– не е задължително човек да готви, за да има отношение към храната – но пък е и смешно да се парадира с неумението да приготвиш нещо елементарно.
– не обичам да хвърлям храна – уви, по-силно е от мен. Както казва добър наш приятел “На Мария очите са й по-големи от стомаха”. Факт.
– не бива да пазарувам гладна – като обезумяла съм, иска ми се да изям целия свят, ставам агресивна.
–  държа да приемам готвенето като удоволствие, а не като задължение –  засега успявам
– често се храним навън – обичам да е вкусно, с мисъл и отношение. Съгласна съм да чакам повече, но да е приготвено на момента, с любезно и неангажиращо обслужване, локацията също ми е важна, интериорът не толкова. Обичам местата с изнесена кухня и добра вентилация, виждам какво се случва.
– винаги съм по-склонна да опитам нещо ново, отколкото да поръчам нещо сигурно и познато. Е, понякога не улучвам.
– обичам спомените и разказите за храна – свързвам ги с места, хора, моменти. Заедно с погледи, гласове, образи, помня и вкусове.
– харесвам лесни за приготвяне неща, без много суетене – наистина нямам търпение за дълги процедури, етапи, обработки, манипулации. Приготвянето на храната не бива да натоварва, тъкмо обратното.
–  рядко си пасвам с хора, които неглижират този тип удоволствия – някак се разминаваме по трасето, не са съвсем “моите” хора
– иска ми се да се храня по-здравословно, но някак все не ми се получава, не устоявам на изкушенията. Всъщност цялата тази био-органик-веджи вълна ми идва малко в повече.
– вечеря навън без чаша вино е някак скучна и непълна
Пожелавам си разнообразна кулинарна година с много нови вкусове, на вас също!   

Comments

 1. Все едно всяка дума е написана от мен за мен! Да е кулинарна годината, Мария, защото това би значело здраве, простор, хъс, а това са хубави неща. Като храната! Наздраве! 🙂

 2. Пожелавам ти една много по-успешна и пълна с нови вдъхновения година!!! И за "не обичам да хвърлям храна – уви, по-силно е от мен." те разбирам напълно, ако искаш да ти разкажа нещо ново и интересно, за да може повече да не изхвърляме храна – danielasty(at)yahoo.com

 3. Мария,
  снимките ти са уникални! Предлагам ти сделка – аз готвя, ти снимаш, всички ядем заедно – прекрасно нали 🙂
  И аз си пасвам повече с хора, които имат отношение и усет към храната. По-топло и уютно ми е с тях, може би защото са позитивни, мислещи, креативни и добри хора.
  Поздрави

 4. Мария,
  снимките са уникални!
  Ако можеш да идваш у дома да снимаш, аз ще готвя – няма да е никак лошо 🙂

  "рядко си пасвам с хора, които неглижират този тип удоволствия – някак се разминаваме по трасето, не са съвсем "моите" хора" Ей това все едно аз съм го писала, затова се откриваме 🙂
  Поздрави и прегръдки!

 5. Абсолютно същото отнощение към храната имам с едно малко изключение, залагам на познатото и по-рядко експериментирам. С другите определения се припознах. Много хубави снимки показваш, направо завидях благодордо не за сготвеното и рецептите, а за пердставянето и начина на показване. Красиви снимки!

 6. "Приготвянето на храната не бива да натоварва, тъкмо обратното." – и аз мисля така. Заради това ми е и трудно да се организирам да приготвям "засукани" рецепти.

  А здравословното хранене не е нужно да е веджи-органик и т.н. И това сякаш е крайност. Като гледам, добре си ядеш))

 7. Мария, насладих се на снимките ти!
  А и са ми познати и от вестника 🙂
  Споделям напълно позициите ти !
  С пожелания за една година, такава каквато я виждаш и чувстваш!

 8. Мария 🙂 много се радвам, че някак си в необятното уеб пространство сме се срещнали 🙂 Ти си от "подправките", които правят живота цветен 🙂
  Прекрасна година ти пожелавам!

 9. Думите ми се изпариха след като разгледах снимките…..Пожелавам ти да си винаги толкова вдъхновена и вдъхновяваща, Мария.

Write A Comment