Тема: за споделянето

сряда, 9 януари 2013 г.

Една от причините, които биха ме накарали да прекратя ползването на Фейсбук е безогледното споделяне. Иначе приятно и полезно, когато става въпрос за мисли, емоции, анализи, музика, достоверни новини, линкове към интересни събития, красиви снимки, разсъждения, дискусии, интригуващи страници, полезни статии и материали. Но бутон "сподели" без мисъл и преценка, спонтанно и първосигнално все още остава необясним за мен. Някои от най-натрапчивите споделяния:

- за изчезнали хора/деца - снимка с призив, без конкретни контакти, източници, информация и доказателства. Снимка на сладко русо момиченце уж изчезнало в парка Заимов все още обикаля из мрежата. Преди няколко месеца стана ясно, че детето никога не е било обявявано за издирване, а снимката е свалена от профила на нищо неподозираща майка с единствената цел  да генерира спам. Крайно неприятно и вредно, редица ФБ потребители продължават да се опитват да "помогнат".
- насаждане на агресия, расизъм, омраза, дискриминация - отново снимки на нищо неподозиращи хора, придружени с елементарни, груби и често неверни текстове и призиви "Сподели". Как точно и на кого се помага по този начин остава също неясно.
- чужди снимки без автор и източник - ако не от уважение, поне за информация.
- споделяне на линкове от собствена ФБ страница в личния профил - най-вероятно повечето от контактите ви знаят, че притежавате ФБ страница и са наясно с нейната дейност, не е нужно постоянно напомняне.
- снимки на котета/зайчета/кучета/бебета - усмихнати, облечени с костюми, озъбени, пушещи, пишкащи, крещящи и т.н със закачливи глуповати надписи, крайно досадни, инфантилни и безсмислени
- снимки на продукти, които евентуално можете да спечелите ако ги споделите около 80000 пъти в профила си - сигурно са маркетингово ефикасни, но са и също толкова досадни
- информация от недостоверни източници - непрекъснато обикалят такива "новини", агенция ЕЖК (една жена каза) работи нон стоп. Лошото е, че понякога е доста убедителна.
- всичко в поп-фолк ритъм и образ -  имам органична непоносимост дори във ФБ, извинявам се.

С подобни споделяния има малка вероятност да помогнем някому, по-голяма да навредим и още по-голяма истински важните неща за споделяне да олекнат. Така си мисля аз.

6 коментара :

Ana каза...

Мда, може да е досадно. Хубавото обаче е, че има филтри, настройки, опция за скриване и такава за ънфрендване. И всичките помагат. А котета, патета, бебета и хиляди споделяния всъщност само вредят на брандовете.

Daniela Dineva каза...

Затова ... Разчистваш редовно и оставаш само хората, мислите и емоциите, които те вълнуват ;)
Така направих наскоро и ми олекна :)

Dani B. каза...

Или просто не си създаваш профил там. Така и не се реших, въпреки желанието на близки и приятели...
Никога не съм харесвала фейсбук, много по-надеждна социаlна мрежа за мен е google plus.
Хубав ден, Мария!

LaMartinia каза...

Разчиствам. Редовно.

Neizi_ss каза...

ооооооооо ....сякаш си надникнала в главата ми - от доста време ме е яд на всички, които споделят разни лигави картинки с още по-инфантилни текстове ...признавам, че и на мен ми се е случвало ...амааааа се броят на пръстите на едната ми ръка - сякаш е толкова трудно сам да качиш красив фотос и да напишеш какво мислиш :)

Carel_Translations каза...

Добър ден и от мен!Няколко думи относно G+ : по принцип мисля че идеята му е да бъде насочен по-конкретно към бизнес средата, а не като FB да има снимки на бебета и гореспоменатите кампании и др. Колкото до това дали искаме да гледаме снимки които не ни харесват във FB ами просто ги филтрирайте защото над тях контрол няма, или е прекалено слаб поради огромният им брои. Но просто Фейсук играе огромна роля за социализацията на всякакъв вид бизнес и от там идват парите с които се издържа той като предприятие ако искате дори. Това е като една огромна ферма за потревители на които отгоре им се изсипва маса рекламни послания и прочие но няма да навлизаме в подробности.
Аз лично моят Фейсук почти не го ползвам ако нямам някаква работа да свърша през него, а и още нещо :) понякога е безценен помощник ако търсите някой, на който сте изгубили дирите.

Поздрави,
Преводи Карел-Варна

Proudly designed by | mlekoshiPlayground |