С една от моите братовчедки сме израснали почти като сестри. С 6 месеца по-малка от мен, на два съседни етажа в кооперация, която дядо ни е построил навремето на прекрасната софийска улица “Тракия”. В едно училище, 112-то, в два съседни класа, почти винаги заедно. Прозорецът на моята стая се падаше точно над нейния балкон. Бяхме си инсталирали канап с две кибритени кутии в двата края и постоянно си оставахме бележки, понякога се карахме и разрешавахме конфликтите писмено. Правили сме толкова много неща заедно – чистили сме мазета (срещу 10,75 лв, разделено на 4:-), предавали сме вторични суровини, играли сме на народна топка и ластик,  вълнували сме се за гаджета, споделяли сме … заедно отидохме в Париж за първи път през далечната 95-та. С годините сме имали по-близки и по-далечни периоди, живяхме на различни места, срещахме различни хора, понякога се виждахме често, понякога не толкова. Но винаги сме знаели, че другата е някъде там. 
Малките ни деца се родиха в една и съща година, с 8 месеца разлика, почти колкото нашата. Понякога обаче съдбата поднася изненади и изпитания, които човек се пита с какво е заслужил… Малката й дъщеричка Лилия съвсем наскоро беше диагностицирана с рядко генетично заболяване, за което до момента не е открито лечение – спинална мускулна атрофия. Нямам представа колко кураж се изисква подобна новина да бъде чута, приета и осмислена, само мога да гадая чудовищната сила на нещо такова… Научих го преди няколко дни и всяка сутрин се събуждам с мисълта, че може би ми се е присънило. Уви, факт е. Твърдо вярвам обаче, че Лилия ще има късмета и способността да преодолее трудностите с помощта на всички, които я обичат. Вярвам и че всеки идва на този свят с мисия, с предназначение да свърши нещо, да направи промяна, да остави следа. И съм сигурна, че малката Лилия ще се справи и с това. 

Приятели на семейството организират молитва за съпричастност и мислена подкрепа – тази събота, точно в 16.00 ч. изпратете по една добра мисъл, със сигурност ще стигне до нея…


*ако някой разполага с информация за специалисти, практики, терапии и екпериментално лечение на деца със същата или подобна диагноза , моля да се свърже с мен на mymartinia@gmail.com. Ще предам незабавно координатите на семейството. Благодаря!

Comments

Write A Comment