Мара и Мартина - на село

сряда, 21 май 2014 г.

През изминалия уикенд бях набрала инерция и успях да направя и четвъртата книжка, най-любимата досега.

Отговарям тук на някои въпроси, които получих по темата:
- Защо книжките са само 4? - Не носим навсякъде куклата, не снимам навсякъде, където ходим. Действам по вдъхновение, не по план.
- На каква програма са правени книжките? - Adobe InDesign CS4 (с изключение на първата, която дори не помня как съм съшила:-). Платформата, на която се качват е www.issuu.com (с безплатен за ползване базов план).
- Дали предварително планирам какво да снимам? - Не. Сглобявам книжките според това с какви кадри разполагам. Не режисирам и не подготвям сюжети.
- Може ли да ползвам еди коя си снимка от книжката за еди какво си? - Ми, не. Никога не съм слагала воден знак или лого на снимките си, не смятам и да го правя. Не преигравам и по темата с авторските права. Длъжна съм да отбележа обаче, че правата за някои от кадрите принадлежат на сайтове за сток фотография и нерегулираното им ползване е да кажем ... непрепоръчително.
- Ще има ли още книжки? - Най-вероятно да. Не знам. :-)
- Как да си направя подобна? - Дори да не е сглобена под формата на виртуална книга и без специални програми, можете да си извадите любими снимки и да ги подредите в голям албум с бели страници, които да надпишете на ръка. Даже би станала още по-автентична и оригинална.

Книжките:
Мара и Мартина - морско приключение
Мара и Мартина - френско приключение
Мара и Мартина - на острова
Мара и Мартина - на село
 6 коментара :

vesela каза...

Чудесни книжки! Дори да бяха без текст, пак достатъчно разказват и самите снимки. Мартина е прекрасен модел/герой в тях! Винаги с интерес надниквам в този блог!

Веселина Георгиева каза...

Това, което виждам по снимките е моето детство. Мъчно ми е , че много малко деца в наши дни могат да "вкусят" от това, дори моите. Бабите вече са "градски" не искат на село :(

alexpavlova.com каза...

невероятни кадри... без думи съм, Мария... вълшебно!!!

Lori Valcheva каза...

Страхотна книжка, красиви снимки с още по-красиви спомени :) Ще надникна и в останалите книжки със сигурност, много ме усмихна тази! Поздрави

Alex Orange каза...

Несъмнено най - прекасните моменти, толкова е хубаво, че ни правиш част от тях, чрез споделянето на тези книжки!!!

Таня Донева каза...

За един кратък миг се почувствах отново дете, успя с приказния си разказ да ме върнеш доста назад във времето и да накараш душата ми да се размекне от милите спомени :) Толкова е хубаво, че и в днешно време някои дечица могат да си изградят такъв спомен, за безгрижните дни на село, но аз все си мисля, че нищо не е същото!
Имаш разкошни дъщери, пожелавам ви здраве и прекрасно лято :)

Proudly designed by | mlekoshiPlayground |