Сукуленти

събота, 8 ноември 2014 г.

Обикновено в един дом първо впечатление ми правят не подредбата, мебелите или чистотата, а липсата на няколко неща - книги, цветя и снимки. И трите мога да понасям в изобилие, понякога дори прекалявам. Освен всички налични досега (малко сме като в ботаническа градина), напоследък у дома се заселиха т.нар. сукуленти - най-общо растения с месести листа или стъбла, които натрупват вода. Към тях се причисляват и кактусите. Освен че са компактни и интересни на вид, те изискват символични грижи. Не се пресаждат, през студените месеци се поливат веднъж на 2-3 седмици, обичат светлина (но не пряка слънчева), виреят в плитки съдове, не се пулверизират, нямат листа за почистване, въобще - лесна работа. На дъното на съда е добре да сложите по-едри камъчета, за да се отцежда излишното количество вода и да не загнива почвата. В случая използвах огромен (непотребен иначе) стъклен съд, който пасна идеално. Исках да ги засадя по-раздвижено, на различни нива, но ландшафтната архитектура се оказа трудна работа и стана малко скучновато. С М. заедно подредихме камъчета и охлюви - нещо като мини алпинеум. Има място за още няколко растения, които ще набавим допълнително.


6 коментара :

Irena каза...

Прекрасен сукулентен алпинеум сте си направили :)
Аз много ги харесвам и даже си бях купила семена за кактус (нещо, което незнаех че съществува). Дори и ми поникнаха мини кактусчета, за съжаление не успяха да оцелеят.
В момента си отглеждам само два кактуса, но някой ден смятам да си направя нещо подобно на вашето красиво алпинеумче.

Luchiya каза...

Много красиво се е получило! А сукулентите освен, че са красиви имат и много интересна фрактална структура :)

vesela каза...

Красиво е.

Милена Ангелова каза...

Прелестно!!!

Cake And Pancake каза...

Страхотно!
Вече убих няколко цветя в желание да си имам нещо красиво в нас, но пък останаха двата кактуса, които стоически издържат на това, че ги забравям непрекъснато! Може би ще им купя още няколко другарчета и ще направя нещо подобно!

Поздрави! :)

Diana Mieczan каза...

I LOVE succulents and what a beautiful way to display them:) Kisses

Proudly designed by | mlekoshiPlayground |