Това е въпросът, който най-често ми задават в последната година. С лек ужас, нескрито притеснение, дори уплаха. Е, нека отговоря. Нито е толкова страшно, нито е толкова трудно, просто е по-хубаво. При разлика от 5 години между две момичета –  в други случаи нямам преки наблюдения.
По-шумно
О, да! Ако с едно ви се е струвало шумно, то с две, децибелите са значително по-натрапчиви. Особено, когато се чуват двойни писъци  в продължение на минути: “Това е новият ни поздрав, мамо.” Ми… добре.
По-весело
Наистина няма аналог. Едно не е като две. Забавлението е двойно, по-често и по-интензивно. Малкото налага голямото с цяла ръка по главата. Голямото: “Оставете я-я-я-я-я, приятно ми е-е-е-е-е! Свикнала съ-ъ-ъ-м!”

По-трудоемко
Мда, да намажеш с плажно мляко/изкъпеш/преоблечеш/утешиш/опаковаш/нахраниш/приспиш/усмириш/облечеш два броя е малко по-различно от един брой. МНОГО по-различно! С три? Не ми се мисли.
По-трогателно
Когато малкото започва да реве неудържимо, а голямото се стрелва с любимата му играчка да го утешава. Или преди да кажеш “Дай на сестра си ябълка!”, вече виждаш ябълката в ръцете й. В тези моменти ангели слизат от небето и ви пеят на ушенце – пълна нирвана.
По-бавно
Всичко, което е отнемало 10 минути вече отнема 20. В най-добрия случай.
По-пълно
Вече сте четирима. Една кола. Едно купе. Четири седалки. Една маса. Квадрат, пълнота, хармония, компания. Можете да играете белот, балет, каквото си пожелаете, не ви е нужен никой друг.
По-изнервящо
Мда. Вкъщи важи принципът: “Когато никой не реве, всичко е наред.” Това, че някой си гризе пантофите, пробива леглото или ближе пода, не е особен проблем. Стига да не пие лекарство, да не си играе с нож или да не върви по ръба на балкона – ВСИЧКО Е НАРЕД!

По-небрежно
Безкрайните притеснения от премиерата на първото родителство са отстъпили място на лежерното нехайство. Яде храна от пода? Чупи CD обложка със зъби? Бърка в тоалетната? Моля ви, няма проблем, детето е изследовател, ще му мине.
По-досадно
Винаги има някой, който ви наблюдава/подслушва/усмихва ви се нелепо/иска да разбере нещо си. Той е малък, нисък, подмолен, любопитен и настоятелен. Ом-м-м-м-м!
По-задружно
Вече сте на лагери. Колкото и да е малък четвъртият, разпределяте го по необходимост в даден отбор. За запълване на бройката и от съпричастност.

По-щастливо
Няма по-хубаво от това да сте от четирите страни на масата и да си говорите. Дори нечленоразделно.
По-хаотично
Багажът никога не е докрай оправен, винаги има нещо за пазаруване и/или пране, все някой мрънка за нещо. Отново ом-м-м-м-м.

По-удовлетворяващо
Да виждате себе си в мултиплициран и подобрен вариант: от “Седморката на Блейк” насам не сте се сблъсквали с подобен технологичен прогрес.
По-безсънно
Купувате спокоен сън на килограм. Един не иска да си ляга, друг не иска да заспи, трябва ви магическа пръчка за поваляне  в леглото на всички под метър и петдесет височина. Мечти…
По заедно
Това дори няма нужда от коментар – 4 е магическо число, доказано е. Предполага се и за пет, но нека да не прогнозираме наизуст. Ом-м-м-м-м.

Comments

  1. Прекрасен пост 🙂 Усмихващ. Като майка на две момчета- едно на 8 и едно на година и 2 месеца- се открих във всеки един ред 😉

  2. Вярно е. Но с 5 години разлика ми звучи като твърде лесно. Моят опит е с разлика 1 година и 10 месеца. Е, там вече нещата приличат на жонглиране с включени моторни триони. Понякога.

  3. Успокояващо. Синергията е навсякъде и се усилва във времето!1+1 не е 2, а повечко… Моите слънца са с 5 год. и 1 месец разлика, разнополови ;-), което значи кукли и понита+коли/писти и костенурки-нинджа във всеки процеп на разположение! Харесва ми и то мнооого! Никога не е подредено, но рисунките по стените с пластилин са такава радост за всички! Обожаваме си ги, каквито са и е прекрасно!!!

  4. Хей! За всички, които се чудят… И 5-цата не е лошо число 😉 С разлика от 2г и 3м – светът е едно красиво, шумно, и изключително щастливо място!!! И да… обожавам опуления поглед, след потвърждението ми: Да, трима са, и да… всички са момчета!

  5. Да, абсолютно съм съгласна. Ние пробвахме вълшебното 4, и се стремяхме към магичното 5, и в крайна сметка се оказахме с неочакваното 6 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂
    А с 6-ма у дома, като баткото е на 5, а бебета на 3 месеца е толкова сърцеизпълващо, че всеки ден съм благодарна на моментите, изпълнени със сладост от щастието, което у дома можеш да го пипнеш.
    И всичко, останало,както сте го написали, е така – изморяващо, изнервящо, …. – ама на кой му пука, толкова е блажено 🙂 да видиш 4 разтапящи те усмивки, батковците да пеят на бебетата, бебетата да пеят на мама и татко. Рай

  6. Ние сме шестима. Да, шестима! Имаме си три момчета и едно момиче. Най малкия е на 1.5г. Като че ли най-трудно беше с 2 деца, оттам нататък щастлива инерция :).

Write A Comment