Трансформирането и промяната на мебели и аксесоари за дома се превърна в едно от любимите ми напоследък занимания. Да ги откриеш, почистиш и да им се довериш. Да им измислиш нова визия или дори нова функция. Да събереш материалите за обработка, да проучиш различните методи, да избереш този, който те устройва и да преминеш към действие. Ръкавици, подходящо място, четки, шкурка и най-вече хъс. Първите стъпки леко обезнадеждават и почти те карат да се откажеш. Но постепенно, всичко си идва си идва на мястото. Предметът се освобождава от миналото, предишната си енергия и внушение и се променя. Неузнаваемо. Няколко финални щрихи, почистване и триумфалното поставяне в новата среда, най-приятният момент. После всеки поглед, всяко докосване ти напомнят, че си вложил там сили, време и дух. Никоя нова покупка не може да донесе такова удоволствие… Е, почти никоя;-))
Днес ще ви покажа една рамка за картина/снимка, която открих забутана някъде из шкафовете. Цвят тъмна охра със златен вътрешен кант. Ужас! Неизползваема, кичозна и зле изглеждаща. Свалих гърба и предприех следните действия:
– нанасяне слой Removal (препарат на водна основа за премахване на бои/лакове, не мирише, не люти, има го във всяка железария и може да бъде ваш срещу 2-3 лв.)
– след 20 минути още един слой, за да премахне изцяло боята
– с телена четка доотстраняване на боята
– изсъхване
– нанасяне на няколко слоя байц за дърво ( в големите магазини или тези за художници) до постигане на желания цвят
– изсъхване
– нанасяне на прозрачен матов лак за дърво
Резултатът е този:
Преди

След


След като извърших цялата манипулация, при последното съхнене, бутнах рамката и счупих стъклото, но това е тема на друг разговор:-))) Та, внимавайте със стъклото!:-)

Avatar
Author

Comments

 1. Avatar

  Интересен пост.Надявам се,че е начало на рубрика:)Харесва ми начина,по който си описала преобразяването и крайния резултат!Аз също обичам да събирам стари вещи и мебели за вкъщи,вече ми е професионално изкривяване.А в железарии съм като котарак пред рибен щанд.
  Поздрави!
  ….оставам в нетърпеливо очакване:)

 2. Avatar

  Благодаря за подробното описание, защото имам стари дървени мебели /не от плоскости/ и периодично искат да ги "поглезиш"…
  Поздрави !

 3. Avatar

  Диди, Дани, благодаря! Веднага щом се пооправи времето, започвам с по-мащабните предмети:-)) Поздрави!

 4. Avatar
  Анонимен Reply

  Мими, здрасти,

  И на мен много ми хареса описанието на преобразяването, не знаех, че е толкова лесно – имам една ужасна златиста рамка вкъщи и заради нея съм скрила картината в килера. При първа възможност ще се заема с нея:-)

  Фен съм и на рецептите ти – крушите с Порто звучат просто вълшебно, ммм!

  Целувки на Мартина!

  Деси

 5. Avatar

  Благодарение на НАНА открих този интересен блог и създателката на хубави неща,поздравления МАРИЯ!!!
  Старите вещи са моя страст,така че информацията за рамката е добре дошла,понякога съм поправяла нещата по най-робския вариант.Това ни най-малко не ме отказва,но и времето е важно,нали…Посещението на блога ти ми носи удоволствие,това значи -често ще е .Хубав ден!

 6. Avatar

  Благодаря, Беаркис, за оценката и милите думи. Ще се радвам да наминаваш често!Поздрави:-)

Write A Comment