Текст и фотографии: Т.
По щастливо стечение на обстоятелствата работата ми през последните 10 години е свързана с френски партньори, бизнес отношения с Франция и любов към … Париж.


Пътувал съм доста, но Париж ме пристрасти към себе си още от първото стъпване на летището. Чувствам го близък, познат, дори роден.
Многолик и триумфален, град на крайностите и контрастите, стандартен или необичаен, приветлив или враждебен, променящ се или еднакъв. Париж не може да се опише, трябва да се усети, вдиша, опита.

Метрото, един от символите на Париж с белите си плочки, клошарите и френетичния поток от пътници. Ако искате да усетите истинската атмосфера, повозете се в Метрото. Усетете аромата и потока на въздуха, прекосете града няколко пъти и ще имате частица от Париж в сърцето.


Малките ресторантчета и големите кафенета с обърнати към улицата ратанови столове и малки кръгли масички са ми любими. Привечер се изпълват с възбудени жужащи туристи и усмихнати парижани. Любезен келнер, изящно ястие, книга или вестник и чаша вино на обяд – толкова френско и бохемско, че чак ти се иска да изгориш билета си за връщане и да останеш там. Дори да си бос и със сако на цветя, ще продължават да ти се усмихват и обгрижват.
Клише е да изброявам до припадък десетките места-магнити като Плац Пигал, Айфеловата кула, Нотр Д`ам, Лувъра, Музея Д`орсе, Мулен Руж, няма да ми стигне публикацията и деня. Не е задължително да препускате по класическите туристически спотове и да се щракате за норматив пред забележителностите. Можете просто да излезете от хотела и да се разходите напосоки. Гарантирам ви, че всяко площадче и улица могат да ви изненадат, очароват, изумят или влюбят. Влезте в потока от парижани и не съвсем парижани, а не в този от туристи. Само така можете да се гмурнете в туптящото сърце на този град и да го обикнете.
Един от любимите ми ресторанти за морска храна в Париж е Leon de Bruxelles на ШанзЕлизе. Миди натюр, миди по провансалски, миди с вино… Мммм, невероятен вкус, задължително минавам от там всеки път, без изключение!
Париж е неизчерпаем и безкраен, запазвам си правото да гостувам в този блог, пак на същата тематика:-)

Класическият ПарижШатрата за партита на Louis Vuitton


Другият Париж


Avatar
Author

Comments

 1. Avatar

  Прекрасен е коментарът ти, Марти:)
  Обожавам хълма на Монмартър и прекрасната църква, а и нощния град!
  Усмихната вечер!

 2. Avatar

  Ох,ах …искам и аз там!:)
  Чудесни снимки,страхотна атмосфера!
  Поздрави на теб и автора на фотосите!

 3. Avatar

  Мария,
  наистина
  Париж е неизчерпаем и безкраен,
  но така силно очароващ и вълнуващ…
  Благодаря ти за това удоволствие,
  хубава и романтична вечер, Диана

 4. Avatar

  Чудесна виртуална разходка. 🙂 Срам ме е да си призная, коя симка отворих да разгледам подробно. 🙂

 5. Avatar

  Интересна разходка, Мария!

  Пъстро и сиво, популярно и непознато, пищно и обикновено.. благодаря за споделеното!
  Снимките са чудесни!

  🙂

 6. Avatar

  Благодаря на всички за коментарите!
  Людмил, авторът е Т., а рубриката – "Гастрол". Гостуващите в нея избират името, под което да фигурират – истинско, псевдоним или инициали:-)

 7. Avatar

  Ех какъв хубав отговор 🙂 Т. изписано по този начин ми казва всичко за автора… Няма значение, хубав разказ, добри попадения…
  Пожелавам скорошно излизане от анонимността…
  В любовта няма страх, но съвършената любов изпъжда страха…

 8. Avatar

  И аз бях там и наистина е неописуема атмосферата. Едва ли има човек, стъпил там, който да не желае това отново. Пожелавам на всеки, който иска да отиде и да се наслади на тези безкрайно красиви места и вълнуващи усещания.

Write A Comment