Неапол и зоната около него, цялата Costa Amalfitana (Salerno, Amalfi, Positano,Vetri sul mare, etc.), Sorrento са изключително подходящи за дълъг уикенд или лятна почивка. Времето е прекрасно юни или септември, юли и август е прекалено горещо и пренаселено за моите разбирания:-) Чудесен вариант е хотел в сърцето на Неапол и разходки всеки ден. Хем сте в града и няма опасност да скучаете вечер, хем през деня с корабче можете да се придвижите до плажовете на всяко от горепосочените курортни градчета и близките острови. За града и околностите можете да си наемете скутер, което е приятен и прохладен начин да стигнете до желана точка по крайбрежието. С кола е тежко – натоварен трафик, тесни улички и шофьори-екстремисти:-) Не навсякъде има нормален пясък, на някои места плажът представлява големи скални отломъци, целта е да си намерите най-полегатия:-)) Плажовете в Амалфи, Позитано и Сорренто са прекрасни – малки заливчета, бистра синьо-зелена вода, удобни платнени шезлонги с дървена рамка, едър пясък с особен тъмен цвят и лека музика от близкото кафене. На Капри има обществен плаж, който е доста натоварен и разбира се, малки кокетни частни.
За храната няма да се разпростирам, защото публикацията ще стане кулинарна. С една дума – ВКУСНО! Типичната неаполитанска пица е дебела и семпла, характерни за зоната са pasta e fagioli (паста с боб), pasta e piselli (паста с грах), frittata (паста с яйце на тиган), spaghetti alle vongole (спагети с различни видове миди; най-вкусните, които съм пробвала, са там!), gnocchi alla sorrentina (ньоки с рагу), spaghetti alla putanesca (спагети с каперси, домати и черни маслини), много видове сирена, различно приготвени патладжани, чушки и картофи. Въобще не се надявайте да се храните умерено там – просто е невъзможно!
Не са за пропускане най-близките до Неапол острови – Capri и Ischia, и до двата можете да стигнете с ферибот или корабче от централното неаполско пристанище. Живописни и неповторими, всеки със своя облик и атмосфера, по половин ден ви е достатъчен, за да ги обиколите. Може би някои от вас знаят, че на Иския е сниман част от филма The talеnted Mr. Ripley (по новелата на Патриша Хайсмит), един от любимите ми.
Та в цялата околност има какво да се види и опита. Малки вкусни семейни ресторантчета, уютни барове и кафенета, тесни и павирани улички, които водят до приказни заливи, зеленина и пръснати по хълмовете разноцветни къщи. Понякога за да стигнете до морето, е необходимо да слезете по 182936363 стъпала, и то стръмни, но там това ви се струва съвсем нормално.
За огромно мое съжаление, повечето от снимките ми от там, са безвъзвратно изтрити по невнимание, но пък и тези са достатъчни. За повече всеки туристически справочник ще ви свърши работа.
Пожелавам ви емоционално и наситено лято! 🙂
Capri
Positano

Comments

 1. Прочетох последните ти постове на един дъх и ми се освежи душата от разказа, невероятните снимки и…малко завист, благородна до посл.си капка…
  Усмихнато и красиво лято!
  Мария

 2. Прекрасно лято и на теб!
  Страхотен разказ и снимки. 🙂

 3. Ето къде си била тия дни, затова ми се губиш 🙂
  Прекрасно място е цяла Италия, била съм няколко пъти в Рим, в областта Тоскана, във Флоренция, но специално в Неапол не съм. Ето че сега ме амбицира да го запиша като следваща дестинация.
  Жалко за снимките, но ти пожелавам да отидеш отново и да направиш още.
  Хубаво и синьо лято, Мария

 4. Мария, зелено към благородно казваш:-)) Шегувам се, аз пък завиждам на твоите страхотно организирани и описани планински маршрути, трябва да споделиш ноу-хау;-)
  Нана, благодаря, наистина целият район е приказен!
  О, Дани, това беше преди време, но бих повторила да ти кажа. Наистина Италия е толкова разнолика и разнообразна, идеална за почивка и разходка.Хубаво лято и на теб!:-)

 5. Просто прекрасно,какво мога да кажа!
  Освен да ти пожелая повторно посещение с много снимки и още един интересен разказ за нас!
  Поздрави!

Write A Comment