С днешната ми гостенка имаме доста сходни вкусове – към красивите малки предмети, хубавата храна, вдъхновяващата музика, интериорните акценти, хората с талант и изобщо всичко, което може да предизвика усмивка и топлина
Мариета е създателка на блога La maison, където можете да срещнете нещата, изброени по-горе и много други. Собственичка е и на магазин със същото име в Етрополе, който с голямо удоволствие ще посетя при първа възможност. С изненада разбрах, че е майка на 2 момчета, самата тя изглежда като момиче:-) Вчера блогът й навърши една година – съвсем подходящ повод за гостуване!
Темата на публикацията е магична, приказна и театрална. Къща за кукли, направена от самата Мариета и нейната сестра. Уникално творение с много стаи и лица, малки красиви мебели и предмети, които създават един миниатюрен идеален свят. Всичко е изработено и събирано с много любов и желание, чак ти се приисква да се нанесеш незабавно. Само с един миниатюрен куфар багаж:–)

Мариета, благодаря ти за участието и прекрасния материал!


La Maison  е на адрес: http://lamaisonjeme.blogspot.com/ 


––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
Къщата за кукли

Фотографии и текст: Мариета Цолова

Преди време получих покана от Мария за гостуване в La Martinia. Нейният блог е една от любимите ми спирки, когато открадна малко време за себе си, а рубриката й за гостуване събира наистина интересни гости. Признавам, почувствах се поласкана и затова исках да напиша нещо, което би представило мен и моя блог по най-добрия възможен начин, без да е хвалебствено, нито неистина, а просто да разкажа историята, от която тръгна всичко.
Винаги съм искала да имам място, на което да събера много от моите страсти. Тези по дрехите и модата, по бижутата и малките декоративни предмети. Преди по- малко от година с помощта на моята сестра успях да направя такова място, тук в нашия малък град. Нарекох малкото си магазинче La Maison (Ла Мезон). Неслучайно избрах това име, от къде дойде то, ще научите малко по-късно.
Така нарекох и моя блог, който трябваше да бъде лице на магазина, но в последствие се превърна в нещо като дневник. Не толкова на живота ми, колкото на нещата, които ме вълнуват и искам да споделя.
Минавали ли сте по улица “Шишман” в София? От там започна всичко! Много често минавам оттам и то само с една цел – да погледам витрината на “Магазин №10”. Ако не сте, направете го! Там витае истинско вълшебство и не само от витрината, а и от човека, сътворил това – Боряна Керванбашиева. Преди години големият ми син, тогава на 5, видя къщата на витрината. Дни след това, не даде мира на никой вкъщи, докато не намерихме един стар прозорец – идеален за целта да направим от него къща. И така един уикенд сестра ми пристигна от София с  куп дребни съкровища, които заедно с тези, събирани от сина ми, щяха да допълнят цялата картина. Започнахме да мерим, режем и ковем с пълна сила. Спомням си погледа на моето дете, изпълнен с такова вълнение! Решихме, че интересът му ще е твърде кратък, а и ще порасне и затова направихме къщата така, че да става за поставка за CD-та. Все още няма това предназначение, а е просто къща. Не, всъщност не е просто къща, а е нашата къща! Аз, моята сестра и малкото ми момче я направихме с много любов. Сега тя стои на почетно място вкъщи и по време на Коледа е коледна, през пролетта е зелена и цветна, вечер свети, а през деня Сив (нашият котарак) се крие зад нея.
И така – името. Когато реших да направя магазина, много исках и къщата да бъде в него. Затова и името му е La Maison (Къщата), както и на блога в последствие. Отказах се от тази идея, вече има един магазин с прекрасна къща на витрината, нашата ще остане у дома, там където й е мястото. Моето вече пораснало момче не й обръща особено внимание. За него беше важен акта на направата й. Той мечтаеше за нея, докато не я превърнахме в реалност. Сега, само 5 години по – късно,  има друга, по-голяма мечта – за дървена къща за игра в двора. Докога ли ще строи моят пораснал вече син?!:-)
Винаги, когато минавам покрай нашата малка къща и я поглеждам, се усмихвам. Всичките миниатюрни неща, които са вътре толкова много ме радват и винаги ме подсещат за  моята сестра – човекът, който не спира да ми помага. И за това, че мечтите се сбъдват!

Comments

 1. Мария, днешната ти публикация е възможно най-приятното начало на деня.
  Хора, като гостенката ти, правят света по-красиво място.

 2. Фантастична къща-завиждам!
  Знам и тази на Шишман и често се заг.еждам и тази май не отстъпва!Б,аво Ма,иета!

 3. Блога на Мариета е едно от най-нежните и вълшебни места, които посещавам. Нежен като самата нея. Макар и само виртуални мисля, че сме приятели – нещо което не ми се случва често в невиртуалният свят. Поздравявам я за "местенцето" и и за прелестната къща за кукли – една моя несбъдната мечта /нищо че вече съм на 33 :)/ Поздрави и много усмивки и на двете ви! Прегръщам ви!

 4. Много харесвам направеното от Мариета (на финеса на създаденото от нея в магазинчето й и в блога)и помня, че в началото на няколко пъти проверявах – няма грешка – в Етрополе е магазинчето й. И тъй като в Етрополе съм била само веднъж, докато намина реално, ще продължа да я посещавам виртуално.

  Поздравления за гостенката ти, Мария, и хубава седмица и на двете ви!

 5. Oх, ах, нямам думи!!!

  Какво да напиша – невероятна е!
  Всичко е безобразно прекрасно!

  Мариета, страхотни сте двете, ужасно се радвам, че има хора като теб и сестра ти!

 6. Мария, страхотна гостенка си имаш!!!
  Обожавам такива неща и св възхищавам на всеки който умее да ги твори.
  Това си е дарба 🙂
  Мариета, много красиви неща твориш. Личи си, правени с любов 🙂
  Непременно ще ви посетя, щом си дойдем до Етрополе 🙂
  Прекрасно местенце си имаш! Желая ти много творчески успехи и най-вече удовлетворение от това което правиш!

 7. Голямо Благодаря на всички за милите думи, красивите пожелания и за това, че сте с мен!
  Голямо Благодаря и на Мария, за това че ме покани да бъда нейн гост!

 8. Благодаря на всички за милите положителни коментари, а на Мариета естествено за участието:-)
  Поздрави на всички!

Write A Comment