След запитвания и като автомотивация, обещах да споделя за режима (хранителен и упражнения). Разбира се, след като имам пряко впечатление – как ми се отразява и дали въобще успявам да го следвам. 22 дни след началото, ето и отзивите:

Защо започнах режим?
Родих преди четири месеца и имах нужда от сваляне на няколко килограма, стягане и влизане във форма.
След зимата, раждането и обилните празници усещах липса на енергия, отпадналост, тежест. Причината за режима е не толкова естетическа, колкото здравословна. Исках да предприема нещо, за да мога да се справям с всички ангажименти без да се чувствам като мекотело.
Твърдо съм убедена, че когато човек не се чувства достатъчно добре или не се харесва, трябва да вземе мерки, а не да се оправдава с липса на време и мотив. Най-много се дразня на реплики: Ама каква диета, много си си добре! Ми не, не съм си добре.

Защо избрах персонализиран режим?
На този етап нямам възможност да посещавам фитнес или спортен клуб, работя по 7-8 часа на ден от вкъщи, гледам бебе и ми бяха необходими тренировки в домашни условия. Работните ми ангажименти са разнообразни, но на компютър и въпреки ежедневните бебешки разходки, имам нужда от раздвижване. Хубавото е, че са по време, което сама определям, така че мога успешно да съчетавам работата с тренировките.
Кърмя и режимът трябва да е съобразен.
Когато започнах режима, бяха минали 3 месеца от раждането, трябваха ми по-умерени упражнения като начало.
Не обичам да гладувам и исках балансирано хранене без драстични лишения.
Не съм привърженик на популярните универсални диети, струват ми се безумни и вредни.
Търсех готов режим, без да ровя по десетки сайтове, да сглобявам менюта, да калкулирам калории, да се чудя дали комбинирам правилно и в крайна сметка да се проваля преди още да съм започнала.
Да се ангажирам с конкретен човек, за да не нарушавам правилата, личната комуникация допълнително мотивира.

Защо избрах fitnesinstruktor и Руми?
Исках да е жена.
Да има достатъчно отзиви и ревюта от клиенти.
Да не е от онези девойки, чиято “работа” се ограничава в селфита на коремна преса.
Да комуникираме по мейл бързо, кратко и ясно.


Хранителният режим
Никога не бях пазила диета с меню, освен Житния режим, но него правих по-скоро с пречистваща цел, не отслабване. Опасявах се, че ще е адска скука и всеки ден ще се налага да ям варени яйца и да хрупам моркови. Оказа се точно обратното! По програмата Оптимално тегло диетата се изготвя според продуктите, които човек обича, индивидуалните вкусове и конкретния желан резултат. Моите хранителни навици са най-общо: много зеленчуци, по-малко плодове, месо, риба, почти тотална липса на пържено и газирано, рядко сладкиши. Закръглям се от тестени неща, моята слабост – кексчета, хлебчета, кифлички, обожавам! За щастие, лишена съм от така разпространената женска пристрастеност към шоколада, непонятна ми е тази мания по всичко шоколадово, тежко и супер сладко. 
Менюто, което получих е по дни, много разнообразно, с включени рецепти и комбинации, които се оказаха адски вкусни, лесни и бързи. Разбира се, изисква се някакво време за приготвянето им, но всичко е в рамките на половин час. Удобно е, защото не се налага да мъдря какво да хапна, всичко е взаимозаменяемо в рамките на калорийния прием за деня, могат да се комбинират или разделят продукти.
Няма залитане по био, супер мега органично, веган или други подобни, което за мен е важно, защото не съм привърженик и не харесвам пропаганда по темата.
Има заложен буфер и интерпретацията на дневното меню е индивидуална, което също ми е важно. Няма по-досадно нещо от компанията на жена, която е на диета. Искам да мога да определям от какво да се лиша в един момент от деня, за да мога да си позволя нещо друго по време на вечеря навън или гости.

Упражненията
Три нива, все още минавам това за начинаещи (1-2 месеца). Изпращат се в клипчета, всяко упражнение е обяснено подробно, с адекватно разгряване, в три серии. Всеки ден упражненията са различни и не омръзват. единствената ми препоръка към Руми е втората и третата серия да са в по-високо темпо, за да не се губи време. Правя ги когато мога, отнемат ми от 40-минути до 1 час на ден. Има дни, в които пропускам, старая се да наваксвам в следващите. Ефикасни, не особено трудни засега, предполагам реалният ефект ще дойде след 2-3 месеца.

Процедурата
След първоначалния мейл, в който уточнявате какво искате да постигнете и други детайли, изпращате снимки, превеждате сумата (за този режим – 95 лева,  онлайн плащане, супер удобно) и до 2-3 дни получавате режима. Всичко е обяснено подробно, ясно и точно. Реално режимът е за 4-5 месеца, така че цената е напълно ок. Хранителният е за 28 дни, който можете да повтаряте до достигане на оптимално тегло и резултати. Естествено и да ползвате винаги , когато ви е нужен. Всичките нива на упражненията се минават поне за 4-5 месеца. 5 седмици имате право на онлайн консултация, изпращате таблица с мерките в началото на всяка седмица, а в края на режима се прави анализ на резултатите с препоръки и съвети.

Комуникацията
Изключително бърза, адекватна, логична. Информацията е полезна и създава навици. Каквито и въпроси да ви човъркат, можете да се консултирате с Руми, отговаря светкавично.

Какво постигнах дотук?
– доста повече енергия, за да мога да се справям с бебета, 5 годишни, работа, домашни задължения и какво ли още не.
– минус 3 кг, засега
– намалени обиколки, “прибиране”
– промяна в хранителните навици – по-малко мазнина в храната, която приготвям, спрях захарта в кафето, свикнах да правя междинни закуски, липса на тежест след хранене, преоткрих много продукти, които по разни причини бях спряла да консумирам – фурми, чия, овесените ядки (много вкусни, ха!), киселото мляко, гъбите, цвеклото, суровите бадеми, елдата, т.н. Смятам да спазвам режима още 28 дни.
– установих, че и без капка мазнина много ястия са все така вкусни, невероятно, но факт.

Трудностите
Изпитвам затруднения с големите количества салати и въобще порции. Важни са обаче, защото съдържат важни елементи, а и засищат, така че … working on that.
Понякога не устоявам и пробвам малки хапки от разни неща извън менюто. Не е фатално да го правя, но искам да тренирам волята си и действам и по тази точка.
Приготвянето на храната не отнема много време, но си е ангажимент.
Сладко не ми се прияжда, но трудно се сдържам пред топла ароматна багета примерно или домашна юфка с много масло, захар и сирене. Устоявам обаче.
Все още съм на мнение, че повечето здравословни неща изглеждат отвратително, ще го преглътна някак си, важното е да са вкусни.
Храненето навън леко ме натоварва, изкушения много, трябва да скръцна със зъби и да поръчам най-близкото по менюто за деня.

В общи линии е това. Изключително доволна съм, преосмислих доста навици, придобих нови, нучих важни неща, погледнах от друга гледна точка, подобрих менюто вкъщи. В никакъв случай не го чувствам като тежест, задължение и принуда, по-скоро като приключение, новост. Определено няма да стана фитнес маниак или да аскетизирам храненето си, смятам го за ненужно и некатозамен, но пък подобрих значително баланса и увеличих енергията – палци горе. Мартина попи от моя ентусиазъм и когато е вкъщи, правим упражненията заедно. Малък суитшърт и малък клин, които подскачат около мен и подвикват “Ще издържа, ще издържа!”, какво по-хубаво от това:-)
Comments

 1. Анонимен Reply

  Здравейте, отдавна съм почитател на блога, но днес не се сдържах да пиша, защото прочетох собствените си мисли. Аз също започнах тренировки с Руми, без режим на хранене, защото не целя отслабване и съм много доволна. Резултатите мотивират още повече 🙂

 2. Анонимен Reply

  А как се отразява режимът върху кърменето?

 3. В нашия случай кърменето е съчетано с АМ още от раждането. Режимът не е променил по никакъв начин кърменето. Предполагам обаче че е индивидуално, а и не мога да кажа как би било при бебе изцяло на кърма. Заради кърменето към режима имам допълнителни порции храна, които обаче невинаги успявам да консумирам.

 4. Анонимен Reply

  Започнах тренировки от сайта на Руми сама. Притесних се, че ще стана агресивна, ако някой лишен от моето ежедневие, настойчиво ми повтаря колко малко време е половин час за трениране дневно. :)))

 5. Анонимен Reply

  Здравей Мария!Моля,да ми дадеш малко повече информация за житния режим. В интернет това което прочетох е доста объркващо (поне за мен)Мерси!
  P.S. Блогът ти е ………чудесен,следя го с интерс!

 6. Благодаря, Мария, за споделената информация! Стискам палци за ефекта от режима:)

  Поздрави!

 7. Шарена сол, ще изкарам още 1 или 2 пъти по 28 дни до лятото и после си минавам на нормално хранене, с придобитите нови навици и като ограничавам използването на мазнина и тестено.

 8. Мария, сигурна съм, че ще имаш успех.
  Защото си мотивирана, тръгнала си по правилния път с индивидуална програма и не се подлагаш на тези безумия, наречени диети!
  Стискам палци 🙂

 9. Здравей, Мария!
  Следя блога ти с интерес, имаш прекрасни деца.
  Може да не съм прочела всички статии и да те питам нещо неудобно и личнно, ти ще прецениш дали да го споделиш.
  Въпросът ми е какво работиш и как се справяш с работа и бебе?
  Аз имам детенце на 11 месеца, но едвам смогвам с домашните задължения, а си мислех, че съм организирана.

Write A Comment