от Десислава Танева
Снимки: Studio Nuovo 
 
Каква е концепцията?
Нашата школа, или школичката, както с любов си я наричаме, е създадена от хора, които не само обичат да знаят чужди езици, но също така обичат да „вдишват“ чужди култури, да стъпват на възможно повече интересни места и да общуват, ама наистина да общуват с широкия свят. Целта ни е всички, които идват при нас с желанието да учат език, не само да научат правилата, което неизбежно се случва, но наистина да усетят „вкуса“ на културата носител, да го усетят като част от цялото – заедно със средата, порядките и особеностите на местата, по които се говори. Искаме тези хора да попаднат на различните места чрез всичките си сетива, да си направят едно малко „пътешествие“, било чрез ароматното бразилско кафе в часа по португалски, кроасаните в часа по френски или чрез „солените“ сладки от Япония.
Идеята при нас е всеки да разчупи говорния апарат в максимално автентична и предразполагаща среда.
В нашата малка школа най-после можем да си позволим „лукса“ да сме отговорни към околната среда и  да участваме активно с труда си в смислени, човешки каузи. Поуморихме да работим за големите компании, които въпреки че лежат върху тонове ресурси, реално не демонстрират отговорност и ангажимент към нищо, освен PR-а и печалбите. Така че тук запретваме ръкави и действаме – понякога „на място“ , понякога – от дистанция, но  поне 1 ден от седмицата отде­­­­­ляме на доброволчески труд. Рециклираме или  „up”- циклираме – стремим да запазим, да вдъхнем нов живот и да подобрим, вместо да изхвърлим.
 
 
Защо е толкова важно да се учат езици?
Защото е невероятно удоволствие и защото е едната„променлива“ в уравнението, която има потенциал да обогати живота ни с безкрайни възможности. Всякакви! Скоро един познат, собственик на симпатична пекарна в хубав квартал, разказа как случайно в заведението влязъл не друг, а  президентът на една малка, но апетитна държавица. Завързали разговор, но нашият познат се препъвал на всяка втора дума. В хода на разговора (май) получил и предложение за работа, на което всъщност не могъл да отговори (макар че нямал намерение да приеме, независимо дали можел да отговори, или не). Обаче случката е много показателна: ето, и президент да ви доведе съдбата, ако не сте направили нужното, за да можете да общувате, шансовете ще си минават и заминават. А все някога ще има и предложения, на които ще искате да отговорите, при това смислено и уверено!
Да оставим обаче настрана бизнес фактора! А удоволствието да четеш любим автор в оригинал? Да слушаш музика или да гледаш филм и да можеш да усетиш всеки малък нюанс, да знаеш, че тази култура е отворена врата за теб, че можеш да я вкусиш директно – без посредник и без да я свеждаш до нещо вече познато. Казват, че ако искаме да поддържаме мозъка си във форма, трябваме да научим нов език или нов танц. Впрочем и двете си приличат по това, че ни позволяват да общуваме, да се свързваме с хората и да изразим себе си.
 
Какво ни отличава?
Може да се повтаряме, но вярваме в това, което правим, и всеки от нас е избрал тази дейност съзнателно. Освен удовлетворението от това да даваш, да си полезен, което идва с преподаването, ние се развиваме в един чист и прекрасен бизнес. Замислете се – преподаването на чужди езици не замърсява природата, не изчерпва ресурси, не манипулира, не вреди на здравето и не води до (опасно за живота!) пристрастяване.  В днешно време това си е много! За нас школата е работното място, на което не правим компромиси като отговорни и съзнателни хора. Държим да правим всичко, свързано с обучението, по мярката и с аршина на тези, които идват при нас с желанието да учат чужди езици, така че всеки да напредва с удобния за себе си ритъм. Смятаме, че в радиус от поне 256 км няма друго място, на което екипът така да се поти да направи всичко възможно най-реалистично като езикова среда, с възможно най-индивидуалния подход и при възможно най-предразполагащата атмосфера.
 
Какво се случва, когато сложиш под един капак няколко души с различен жизнен опит, подход и култура в обучението по езици?
Случва се нещо силно забавно:-) Един мъкне сладки от Япония и докато черпи с тях, се жалва, че за годината е бил само 3 пъти зад граница, а същевременно в общ план зад гърба си има хиляди километри по всички континенти, с изключение може би само на Антарктида!…Друг пък, дошъл отдалече и учещ се на нашите порядки, току задава някой въпрос от типа: „Думата жълтурко е обидна, но защо пък Турция да има нещо общо?“ – смятайки, че думата е съчетание от  думите „жълт“ и „турко“. 
Joels – преподавател по английски език
 
На трети пък не можеш да му вземеш думата, като започне да разказва за любимата си държава, в която охлювите са на голяма почит, а и не искаш да му я вземаш де, защото така ти се унася главата от културни извадки, че едва ли не се чувстваш като преминаващ по голям и известен тамошен булевард в реално време. 
Деси – преподавател по френски език
 
Изобщо…прелестна и очарователна бъркотия! Същите тези чудаци, когато се окажат лице в лице с учениците си, се превръщат в безкомпромисни професионалисти, доста изумителна метаморфоза наистина!
 
Накъде сме се запътили?
Ами, към бъдещето, и то с големи крачки. Мечтата ни е все повече хора да разберат, че ученето на език не е необходимост, а удоволствие и награда за самия теб, че усещането да разговаряш на нов език е несравнимо, особено със себе си… (това последното беше шега, макар че кой знае, може да откриеш неподозирани страни от собствената си персона…). Смятаме да бъдем все по-социално отговорни, все по-настоятелни в усилието си веднъж завинаги да изтрием идеята за мрачни стаи с изпозаспали над учебниците измъчени хора, които се чудят за какво са си похабили времето и парите за поредния безрезултатен курс…Натам сме се запътили, и при това с ентусиазъм и с много креативна енергия!
 
Studio Nuovo: http://studionuovo.eu/
Avatar
Author

Write A Comment