Темата за храненето заема все по-голямо пространство, постоянно се пише за здравословни режими, споделят се диети, нови теории и подходи към продуктите, начини за бързо влизане във форма и чудодейни препарати.

Докато за един зрял човек е по-лесно да отсее правилното за собствения му организъм, вкус, разбирания и начин на живот, за децата и тийнейджърите е не само по-трудно, но и опасно. Хранителните разстройства са масово разпространени и засягат все повече подрастващи, за това се говори рядко и избирателно, предимно кампанийно.

Това е и причината за новата рубрика. Аз, като майка на две момичета, се надявам те да имат здраво, стабилно и устойчиво отношение към храната, тя да им носи удоволствие, а не страх и неприязън. Често ставам свидетел на обидни подмятания от страна на родителите, а подобни думи се запечатват в съзнанието завинаги. Мисля, че освен да бъдем по-внимателни как разговаряме за храната с децата си и какъв пример даваме, трябва и да споделяме открито собствения си опит, за да не се превръща тя във враг и убежище.

Ако сте имали специфични периоди във връзката си с храната и имате желание да споделите, пишете ми на mymartinia@gmail.com  или попълнете подробно въпросите в линка: https://forms.gle/uBNbCwH1tXezuTf77

Благодаря!