Боряна

Когато бях на 26 получих диагноза, шокираща не само за млад човек – Лимфом на Ходжкин, което е вид рак на имунната система. Това преобърна на практика всичко в живота ми – плановете ми, навиците ми, убежденията ми. Преминах през дълго и тежко лечение, по време на което ме вълнуваха основно 3 въпроса: Защо толкова млада имам рак? Какво да направя допълнително, за да се излекувам? Как веднъж здрава, да се грижа за себе си, така че ракът никога да не се върне?

Вече 10 години съм напълно здрава, но пътят, който поех тогава, е все още актуален за мен: как да планираме здравето си така, както планираме куп други сфери на живота – финанси, ваканции, семейство. Защото ако не планираме здравето си, го оставяме на случайността.

Този път ме доведе и до сегашната ми дейност – от 7 години съм предприемач в сферата на функционалната генетика и превенцията на социално-значими заболявания. Мисията ми е да помагам на хората да правят информиран избор в грижата за здравето си, да го планират ефективно и да не налучкват с диети, добавки и мерки, които не само не биха били в тяхна полза, но биха нанесли и вреда. Не вярвам, а съм дълбоко убедена в това, че войната с рака и с много други сериозни заболявания се печели с добра и навременна превенция на тези заболявания и това е каузата, за която работя.

Боряна и ритуалите за здраве

Ставам всеки ден в 6 и отделям 2 часа за себе си, за да се настроя за предстоящия ден, да се фокусирам и да подходя към него със спокойствие. Без тази рутина често денят ми започва стресиращо и хаотично, и продължава така до край.

Малкият ритуал помага много за менталното ми здраве – в тези 2 часа медитирам, пиша в дневник, планирам, чета. Създава ми усещане за контрол, спокойствие и безвремие. За да мога да съм ефективна в дните си, съм адаптирала за моите нужди система за управление на задачите и времеви блокове с фиксирани почивки. Така в края на деня по-често се чувствам удовлетворена от добре свършената работа, а не изтощена и изцедена от нея, и държа стреса нисък.

Грижата за здравето ми е в детайл съобразена с персонализираната медицина и моите генетични резултати, което все още е доста непопулярно за повечето хора. Но на мен тези резултати ми дават голяма яснота и спокойствие, че всъщност правя това, което е необходимо за тялото ми и съобразавам грижата за него с реалните му нужди, а не с общи приказки. Това за мен е много важно, защото след рака имах усещането, че имам много бели петна кое работи за мен от към хранене и грижа и кое – не, а налучкването носеше много рискове. Храни, хранителни добавки, вид движение, на каква профилактика да ходя и в какво да е фокусирана превенцията на заболявания – в много отношения резултатите ми дават тази информация.

Боряна и почивката

Ходя по планините и събирам билки, гъби, плодове. Обожавам природата, за мен тя е най-прекрасното и съвършено нещо на този свят.

Боряна и движението

Движа се активно и редовно. Откакто осъзнаването ми за грижата за здравето се промени, още повече след като започнах да работя в сферата на генетиката, виждам, че без движение е изключително трудно да се поддържаме здрави и енергични. Редовното движение променя начина, по който работи почти всичко в тялото ни и значително ни помага да сме енергични, в добро ментално здраве, да правим превенция на множество заболявания, да сме дълголетни и с всичкия си и в напреднала възраст.

Моето движение рядко е във фитнес зала – ходя по планини и паркове, упражнения вкъщи, бойни изкуства. Всеки вид натоварване дава своята полза – за силата, баланса, работата на сърцето и белите дробове, които пострадаха след лечението на рака. Ако спра да се движа, след не повече от две седмици започвам да се чувствам много зле, затова и движението за мен вече десетилетие е жизненоважно.

Боряна и грижата за кожата

Дори тя е съобразена с мой ДНК резултат за нейното здраве – той просто показва какви са рисковите сфери и съм го връчила на моята козметичка. По него и на база на своя опит тя ми избира процедурите и кремовете.

Боряна и храната

Много голяма страст ми е да създавам храната си, особено използвайки микроорганизми за тази цел. Значителна част от храната вкъщи е „отгледана“ от мен – ферментирам много храни, зеленчуци и напитки, правя темпе, кефир, хляб с квас; отглеждам голямо количество кълнове, a по саксиите ми растат тученица, спанак, марули. Тази моя страст започна първоначално покрай търсенията ми за по-добра грижа за здравето (микробиомът е много, много важен за него), но скоро след това открих, че ми носи истинско удоволствие.

Боряна в онлайн пространството

Моят сайт е https://www.boryanagerasimova.com/, а проектът ми в сферата на функционалната генетика е https://regena.bg. В Re:Gena помагаме на хората да рестартират грижата за здравето си и да започнат своята трансформация по здравословен, информиран и безопасен за тях начин.

Боряна и любовта към себе си

Това, което най-много харесвам в себе си е, че каквото и да се случи, намирам сили да се събера отново, да намеря смисъл и да продължа. Винаги ми е помагало през по-тежките периоди в живота и ми дава спокойствието, че мога да се справя с това, което предстои.

МОГА ЛИ ДА СЕ ВКЛЮЧА И АЗ?

Разбира се! Тази рубрика е от вас и за вас. Не е нужно да полагате някакви специални грижи или да имате извънредни ритуали, за да участвате. Всеки споделен опит може да послужи за вдъхновение някому.

КАКВО ТРЯБВА ДА НАПРАВЯ, ЗА ДА УЧАСТВАМ?

Да попълните въпросника и да изпратите няколко снимки. Всичко е с няколко клика – лесно и бързо.

© COPYRIGHT LAMARTINIA 2010 -2020

ALL RIGHTS RESERVED – Всички изображения и текстове, освен изрично упоменатите с източник, са собственост на LAMARTINIA.

Ползването им без позволение е абсолютно забранено и подлежи на законови санкции.

www.lamartinia.com