Oказа, че за мен градът на любовта със символите и смисъла не е Париж, Рим или Венеция, а … Барселона. Първият път, когато я посетих бях влюбена, последният също. Факт случаен, нищо умишлено:-) Все знакови връзки, все съдбоносни глобални решения, важно място. Всъщност няма как да отидеш в Барселона без да си влюбен. Ако не в конкретен човек, то неминуемо се влюбваш в самия град…
Отворен, слънчев и плискащ емоции, с широки улици, които все някога те отвеждат до морето. Няма ги уютът и класиката на Мадрид, но пък атмосферата и морският въздух обезсмислят всякакви сравнения. Огромен, чист плаж, който те кара да отскочиш поне за кафе, ако не за слънчева баня, дори в обедната почивка. Музиканти на всеки ъгъл, площад или парк. Бохемска атмосфера, декадентска на места, на други хипи, на трети ангажирана и софистицирана до прекаленост. Безброй места, които няма как да не посетиш, излишно е да изброявам, в противен случай рискувам да превърна поста си в сити гайд.
В Барселона не е нужно да си в организирана туристическа група с програма и график, дори е противопоказно. Градът така те увлича, че програмата сама се оформя. Полека-лека, без натиск и напрежение, с финес и удоволствие. Дали ще:
– се разходиш из парка Güell
– минеш небрежно по Ramblas
– потънеш в някой малък бар
– поседнеш на белия пясък на плажа с книга
– изкачиш Монтжуик
– отдадш на къщата -музей на Пикасо
– обиколиш Аквариума
– посетиш гениалните творения на Гауди
– полетиш с някой от лифтовете
…значение няма, всяка част от този град може да те вдъхнови поне за 6 месеца напред.
Интензивен нощен живот, безброй партита и клубове от всякакъв вид. Храната чудна – от класическите испански и каталунски специалитети, през различни национални кухни, до революционен фюжън и краен авангард в кулинарията. Един от любимите ми ресторанти за морска храна в Барселона е Botafumeiro. Уютна атмосфера и най-вкусния ориз със сепия, който съм имала честта да опитвам. Залужава си дори черната усмивка накрая:-))
Ако пообиколите малките градчета в околността, можете да откриете прекрасни, почти девствени плажове с камерно присъствие и оскъдна цивилизация. Можете да си наемете велосипед и да порите морския вятър до припадък. Можете да изберете малко уютно ресторантче и на кана сангрия и порция paella да изслушате безумните историите на собственика. Можете да се гмурнете в Mercado de la Boqueria и да обикаляте с часове сергиите с плодове, зеленчуци, меса и сирена. Можете да поседнете в някой парк или на брега и да послушате уличните музиканти.
Барселона не може да ти омръзне, толкова е отзивчива и многолика. Въздухът е пропит с живот и изкуство и вдъхновява за грандиозни подвизи. В Барселона се случват чудеса, доказано е!:-)

Аквариумът


Mercado de la Boqueria


Плажът! Просто чуден!

Парк Güell
Пристанището

Sagrada familia


0 Коментари
 1. Avatar
  Dani says:

  Мария, отново невероятни снимки, колорит, атмосфера, необяснимо чувство за нещо видяно
  но не съвсем …
  Желанието да си на плажа/нищо, че съм от морски град и не стъпвам там/, на пазара, сред приказните сгради на Гауди…
  Благодаря за удоволствието да се разходя из Барселона!
  Поздрави и усмихнат уикенд!

  Отговор
 2. Avatar
  Lulu says:

  Обожавам този град! Мисля, че колкото и често да пътувам до там никога няма да ми омръзне.

  Отговор
 3. Avatar
  LaMartinia says:

  Ирина, трябва да се посети непременно! Пожелавам ти го в най-скоро време!
  Дани, радвам се, че ти разказа ти е донесъл приятни емоции!
  Лулу, и аз съм така, а това с малко градове ми се случва:-)
  Поздрави на всички!

  Отговор
 4. Avatar
  Диди Б says:

  В Барселона не съм била,но така разказваш в твоя разкошно-увлекателен стил,че неистово ми се прииска да съм там и да изпитам всички тези усещания!
  Чудесни са и снимките!
  🙂

  Отговор

Остави коментар

Споделете мнението си!
Влезте в профила си, за да оставите коментар.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *