Самоиронията, Санчо…:-)
Кулинарните блогове
Мога да ви науча как се прави мляко с ориз или пържени картофи. По мой си начин, нищо, че готвя само от 2 месеца. Мога и да ви засипя с рецепти с толкова непознати думи, че ще ви  се завие свят. И речник ще ви трябва. Понякога ме мързи да измислям уводи и изсмуквам нещо за времето, децата, мъжа, офиса, винаги върши работа. Друг път просто искам да разкажа нещо и лепвам рецепта, колкото да се придържам към тематиката. Понякога редя реквизит около два часа, но в публикацията казвам „снимах набързо“. А и ние така си се храним по принцип, всеки ден. Да, да, със салфетки от плат, рингове, букети полски цветя, кристални чаши по 70 лв едната, ленени покривки и 10-ина свещи за атмосфера. Честно! В началото снимах със сапунерка, пАарата от манджата размиваше фокуса, а вградената светкавица скапваше нещата. После се взех в ръце и накупих лампи, фонове, боядисвах дъски, уших покривки, много покривки. И намалих готвенето. Снимките все пак са важни, готвенето не толкова. Скоро съвсем ще спра да пускам рецепти, имам други важни неща за споделяне.
Модните блогове за личен стил
Обличам се, снимам се в огледалото (или ме снима мама/брат ми/детето/случаен минувач), после отивам на пазар (пардон – шопинг!), за да има какво да снимам утре. Обикновено снимам със сапунерка, пред кофи за боклук, на балкони, в кухнята, пред блока.  Като намеря спонсори, ще си купя голям черен апарат, даже и фотограф може да си наема. Личен. Или да пратя брат ми на курс. От време на време ме канят на разни модни събития, пак повод да си купя нещо. Няма място в гардероба, ужас! Разпродавам всичко, по веднъж е носено, само за снимките. И пак на пазар, просто нямам какво да обличам, казвам ви!
Пътешественическите блогове
Опаковане на багаж, точен час на тръгване, разграфен маршрут, описание на минувачите, продавача на билети, момчето от пристанището, жената, която стоеше отляво във вторник, времето, храната, как бяхме облечени и откъде минахме.  Изобщо, всичко, което може да бъде описано. Никой няма моя поглед и моя усет. Ходили сте там? Е, не е същото, аз ще ви го разкажа по-добре. Сапунерката замених с дслр, имам си статив и много обективи. Скъпи. Тежат, но се жертвам. За хората го правя.
Социални и политически блогове
Мразя, мразя, мразя. Освен това мразя да мразя. И разбирам много от политика. Абе, като се замисля, от всичко разбирам. Не съм хейтър, просто това е реалността. Всички са маскари, аз съм най-готиният, но не ме оценяват/забелязват. Хейтвам в очакване някой да ме назначи/препоръча/хареса. Ако не, продължавам с хейта, да си гледат работата. Мога да я оправя тая държава, само да ме забележат. И много моля, вече не съм блогър, а журналист!
Лайфстайл блогове
Върша най-правилните, най-готините, най-интересните неща на света. Ходя на най-интересните места, с най-интересните хора. Ако искате да приличате на мен, следете ме. Пардон, следвайте ме! Канят ме навсякъде, харесват ме всички, много съм стилен/стилна и който го оспорва нищо не разбира. Може да изглеждам скучен и праволинеен, но това е защото ИМАМ СТИЛ!  Пускам разни неща от време на време и който не ги *лайква* просто няма вкус. Аз имам, стил също. Точка по въпроса.
Блогове, които са създадени с идеята да печелят пари
Не знам за какво ще пиша, важното е да си сложа реклами от гугъл, банери, мигащи карета, много игри и томбола всяка седмица. Задължително! Ще събера много почитатели във ФБ, които никога не са влизали в блога ми, няма и да влязат. Много важно, бройка гоня.
Сантименталните блогове
Не ме обича достатъчно. Той ли е истинският? Не ме разбира. И аз не го разбирам. Ужас, писна ми, късаме. Нова тръпка. Е това вече е ТОЙ! Пак не е. Писна ми, ще ям шоколад и ще чета женски списания, те ще ми кажат най-добре какво да правя. Или ще си купя обувки, маниачка съм на тема обувки, преди Селин Дион, Имелда Маркос и Кари Брадшоу, бях първата!
Поетични блогове
Знам много сложни думи и ги използвам по още по-сложен начин. Не разбирате какво искам да кажа?! Ваш проблем, явно мисълта ми е прекалено комплицирана и дълбока. Чак понякога на мен ми е трудно да я разбера.  Ако знаете някоя завъртяна дума, пишете ми, ще я включа в някоя от следващите публикации. Даже може публикация само от една дума, по-концептуално е.
Копи/пейст блогове
Л. е публикувала рецепта за пиле с ориз, и аз ще публикувам – по-добро от нейното естествено. Ф. има рубрика за плетиво, и аз ще си направя – по интересна, ще изпъкна. К. пише за изборите, и аз ще пиша, повече разбирам от нея. 
Блогове за отглеждане на деца
Реших да ви науча как се гледат деца. Отгледах 1-2 и вече съм експерт. Какво да купите за бебето, с какво да му мажете дупето, как да забъркате пюре и къде да му поръчате рокля за бала – само потърсете в архива. Всичко знам, моите деца са перфектни, аз също. От време на време ще се снимам в огледалото на гардероба с  новите ми дрехи и ще забърквам домашни маски за лице. И майките са хора, все пак.
Блогове, които няма какво да кажат
Всички имат блогове, и аз ще се пробвам. По цял ден мисля какво да публикувам, но пиша, че нямам време за блога. Не трябва да се издавам. Готино е да имаш блог. Ако нямам тема, винаги мога да снимам детето/кучето/кокичетата/себе си. И фотоапарат имам. Егати, не било толкова сложно.
Блогове със строга профилираност
Моля ви се, който не разбира нищо от темата, просто да не влиза. Хич не ми трябват хейтъри, кибици, лаици, аз съм експерт и искам само експерти да ме четат. Но не и всезнайковци, отсега предупреждавам –  аз знам най-много и се изразявам най-добре. 
Позитивните блогове с лека психологическа насоченост
Всичко е розово, приятно, лесно, лежерно, прекрасно! Ставайте сутрин и повтаряйте пред огледалото: Аз съм позитивен и обичам позитивните. Не спирайте да мечтаете и запазете детското в себе си, гледайте през розови очила и от лимоните си направете лимонада – толкова е лесно да усмихнеш деня си. Усмих и гуш!
0 Коментари
 1. Avatar
  Nadinka says:

  Твърде хаплив пост. Всеки има своободата да пише за каквото пожелае, както всеки има право да не чете онова, което не му е по вкуса 🙂
  Къде в тази подредба са блоговете, които стават за четене? Защото май всички са "нахранени" доволно.

  Отговор
 2. Avatar
  Ana says:

  до сълзи се смях 🙂
  и сега се готви за едно мрънканееее, мрънкаааанееее!!!
  защото онова за САМОИРОНИЯТА според мен бая доста хора ще го пропуснат да го прочетат/разберат.
  Целувам те и те прегръщам и аз!
  Оле!
  p.s. и отовам да си пудря носа, че довчера съм на събитие и трябва да позирам за снимки 😀

  Отговор
 3. Avatar
  Eli says:

  хахаха, супер свеж пост! Като притежател на блог и следящ такива категоризирах част от нещата :):):)Включително себе си 🙂

  Отговор
 4. Avatar
  ivana says:

  Леко си се разминала с добронамерената самоирония и това прави поста малко злобен !

  Отговор
 5. Avatar
  Damayanti and Lansky says:

  Ееееее, ни дума за фото блоговете….
  Фръц….
  Може би спадам в категория позитивни – хохохохохо! Американската мечта! Всичко е перфектно и винаги усмихнато :)))
  Разсмя ме Мария :))

  Отговор
 6. Avatar
  Te4eto says:

  Много ми хареса този пост! Посмях се, сетих се за някой и друг типичен представител… ама аз самата не се открих (съвсем), така че очаквам продължение! Поздрави!

  Отговор
 7. Avatar
  Бу says:

  А къде са блоговете за всичко? Трябва мултидисциплинарна категория да има, за майстори по всичко (че да се разпозная и аз)!

  Отговор
 8. Avatar
  LaMartinia says:

  В повечето категории визирах себе си, така съжалявам, че някой се е разпознал и обидил. Ще събера още малко злоба и ще пиша и за кино-книги-фото блоговете, обещавам.
  Бу, ние сме най-облагодетелствани – попадаме във всички категории:-)))

  Отговор
 9. Avatar
  Veronika Belcheva says:

  и аз се разпознавам, и в крайна сметка – какво пък, нали и затова са блоговете, да изразяваме себе си, по свой си начин. Ако ни се и получава е чудесно.
  Не спирам да мисля обаче за този пост. Мисля че няма смисъл да се сипва гореща вода върху ентусиазираните блогъри. Много от блоговете не се стремят да те шашнат, а са просто хоби за собствениците си.

  Отговор
 10. Avatar
  Valkocompany says:

  Блогове със строга профилираност
  Моля ви се, който не разбира нищо от темата, просто да не влиза. Хич не ми трябват хейтъри, кибици, лаици, аз съм експерт и искам само експерти да ме четат.
  Няма какво да добавя повече за себе си 🙂

  Отговор
 11. Avatar
  Jenny says:

  хаха – много ми хареса! аз мисля, че съм от последните;) кво да направя "Розов ми е животът",а бе да си призная – поне се стремя да си го направя…
  Поздрави, мила!
  Харесваш ми <3

  http://jennylifestyle.blogspot.com/

  Отговор
 12. Avatar
  florina says:

  И на мен ми хареса това, което си написала, защото е самата истина.Отдавна расъждавам по въпроса за блоговете, особено когато видя в нета 10 блога, които постоянно се лайкват един друг.Айде понеже те харесвам ще ти кажа лайк, а ти после на мен ще ми кажеш лайк и така другите като видят ,че ти си ме лайкнала много ще ми се кефят пък и ще ми потръгне в начинанието което съм захванала:)))ама много точно си се изразила:)Поздрав най-сърдечен:)

  Отговор
 13. Avatar
  EL says:

  Ами да, какъвто човека, такъв и блога:))) Ако си от множествените личности и блога ти става разноглед и попада в няколко от гореописаните категории.
  Мислила съм по темата, но не можах да синтезирам толкова добре нещата.
  А някой да има идея, защо никой български блогър/или поне аз не знам, де/ не успя да реализира американската мечта и да се самоиздържа от блога си?

  Отговор
 14. Avatar
  eva bor says:

  Хи хи и аз се разпознах … и не само, имам си вътрешни конфликти по темата :)) Беше ми трудно да пиша за себе си и да се "разголвам" , а след време установих, че точно това правя с блога (моя е голям буламач :)))

  Отговор
 15. Avatar
  Таня Арнаудова says:

  Изключително добра публикация.Забавна, много забавна 🙂
  Жалко, че хората нямат чувство за хумор за да могат да се насладят и усмихнат на нещо толкова весело, написано страхотно 🙂

  Отговор
 16. Avatar
  Irena says:

  Накара ме да се замисля моя блог към кой вид спада. Не мисля че е никой от изброените или по не изцяло.
  Аз съм от тези които не пишат много, публикуват на бързо и поглеждат от време на време дали някой е наминал случайно или по погрешка 🙂
  Замислих се и за това каква всъщност е целта на блога ми и така като гледам, може би за да си показвам нещата и да се фукам: "Виж какво направих" 🙂
  Благодаря ти за усмивките които създаде 🙂

  Отговор
 17. Avatar
  Theresa Yovcheva (Reza) says:

  :))) Чудесен, сбит анализ!
  Много ми хареса и съвпадна с голяма част от мислите ми, които са ме отказвали да започна личен блог за каквото и да било.

  Отговор
 18. Avatar
  Addri says:

  Много се смях :)))
  Има наистина верни неща и макар да не е описана категорията, в която спада моя блог (козметичен) определено се припознах в доста от описанията на другите.

  Отговор
 19. Avatar
  Мъх says:

  Мчи аз си съ знам, що ми трябва да се разпознавам пак?

  Предпочитам чрез блога да се запознавам и да опознавам, а не да разпознавам. И преди всичко, да се забавлявам;))) А да се самоиронизирам-мога ежедневно и без блог.

  Отговор
 20. Avatar
  Detelina says:

  Страхотна публикация! Винаги консумирам с удоволствие оригинални идеи и наличие на мислъл, под всякаква форма.:)

  Като сменим идеалистичната гледна точка с малко по-реалистична, има нещо много вярно в това, че всеки сам си търси начини да си "самодокаже", че има нещо различно и значимо за казване или показване. Естествено, блогът е достъпен и лесен начин да се самоизразиш (или, примерно деликатно да намекнеш: "моят свят е ужасно интересен и имам да ти кажа нещо, което ще те разтърси из основи, ще промени мирогледа ти и..абе, на практика ще те направи нов човек!")

  Хубавото нещо на блоговете е, че както можем да иберем дали да ги притежаваме и да публикуваме в тях, така можем и да изберем дали да ги четем или не.

  Лощото е, че има опция за коментари.:)
  От един коментар към този пост, без да искам останах с впечатление, че един от авторите (на блог, който следя редовно), не е толкова широко скроен, колкото съм си мислила до сега. Няма да споменавам имена и заглавия, защото не искам да засегна никого – изводите ми са за лична употреба. Искрено се надявам, че някои неща в живота са въпрос на израстване. А, ако не са – и без това скъсах с идеализма и "пазенето-на-чувствата-на-другите".
  Сърказмът е новата романтика.;)

  П.П.: Да, аз също имам блог…

  Отговор
 21. Avatar
  Tania says:

  Връщам се отново,че днес не бях изпила още кафето…Аз съм от скоро в пространството и мисля,че за 3 месеца се ориентирах горе-долу.Защо някои като имат личен блог го хостват?Значи им пука кой ги чете.А на някои май им плащат да имат блогове.Започнах да проглеждам и да различавам личните от "служебно-личните" блогове.Личат си от първата снимка,направена с професионална техника,не че някои блогъри не умеят да снимат и със сапунерки.Ти не мислиш ли,че всичко е превзето от медиите и по 8 часа някои гласуват като зомбита в социалните мрежи всеки си има блог-личен.И се скъсват да пействат от чужди сайтове…Ти какво мислиш по въпроса?Интересно ми е да чуя твойто мнение!

  Отговор
 22. Avatar
  jannii says:

  Ммм, не открих своя блог сред описаните. Може би защото съм най-умната,красива и добра с най-гъзарския, непоносимо интересен блог… ?

  Отговор

Остави коментар

Споделете мнението си!
Влезте в профила си, за да оставите коментар.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *