Рафтингът не е особено градско забавление, но реших да го включа в тази рубрика, защото е подходящ за дълъг петъчно-неделен уикенд.
Има само една дума, която го характеризира – АДРЕНАЛИН! За първи опитах преди 3 години. Преди да пристигнем на Кресненското дефиле смело си мислех „Е, какво пък – една лодка, няколко гребла, голяма работа“. Но щом погледнах разбунената и придошла Струма, всичките ми мускулчета се стегнаха в панически страх. Помислих, че няма да се справя, ще ме загубят сред някое от мътните разпенени течения и греблото ми ще изплува някъде из реката, самотно и цветно:-))) Последва подпис на декларация, мокър, тесен неопрен, жилетка, неудобна каска, половин часов инструктаж и многократно силно прехапване на устни. „Костюмирана“ нямаше как да се откажа… Бяхме 4-5 лодки, по 6 човека всяка плюс инструктор-водач. Смятах тогава формата си за добра, но след първото загребване установих, че само съм я смятала:-)) Водата оказва невероятно съпротивление и ти се струва, че гребеш в бетон. Струма не е Colorado river, нито Jalcomulco в Мексико, но течението е бързо, силно и мътно, особено ако никога преди това не си се качвал на лодка за рафтинг и е валяло обилмно. Водата бие в очите, нерядко заплитате гребла със седящия пред/зад теб поради крайна неопитност:-)))Дъното на лодката се пълни с вода при всеки бързей и вълна и хлъзгавата повърхност не ти помага много да се задържиш в/на/върху лодката. Има два ремъка за стъпалата, но, повярвайте ми, усилието да се закрепиш е грандиозно. Инструкторът в нашата лодка беше от „най-лошите“. Непрекъснато повтаряше – „Нищо не става от вас“, „Гребете“, „Слаби сте като мишки“, въпреки че пред мен имаше няколко доста здрави младежа. После схванах, че е било, за да ни мобилизира и мотивира ;-). Има едно слизане, по време на което мъжете носят лодките до бусовете, тъй като участъкът е прекалено опасен за аматьори. Тъжно, но факт:-)
И после идва втората част . Вече си леко претръпнал, стегнат и достатъчно мобилизиран и нахъсан и даваш всичко от себе си и градското си тяло, за да гребеш сполучливо. и дори ти се струва, че се получава. Невероятен кеф, все едно целият свят се е събрал в тази река под формата на вода и ти се бориш с него, за да останеш в лодката. На бързеите целта е да влезеш под вълната, за да не се обърне лодката. Гребеш под командата на водача – с различна сила, посока и ритъм. Вода в очите, каската ти се килва от напрежение. Краката ти почти изтръпват от изтощение. Чувстваш се важен, значим, почти олимпиец:-)). На тихите места, ако водачът реши, може да цопнете и да поплувате. По-скоро да покиснете в калната вода, плуването с каска, неопрен и жилетка е доста трудоемко. Е, не пропуснах, както се сещате;-)
Излизате от водата, по-точно изкарват ви. Този момент е велик. Умората не се чувства от прилива на адреналин. Цялото ти същество ликува и тръпне. Въздухът и почвата под краката са като пълен лукс. Вдишването и издишването са почти като в Йога – дълбоки, качествени и пълни. Кеф. Мисля, че не е нужно да споменавам, че гладът след рафтинга не подлежи на сносно описание – вълчи, огромен, едър, поглъщащ. Селото с пържолите Градешница идва на помощ. Най-вкусните пържоли в було на света! На другата сутрин ти трябва рехабилитационен екип, за да се раздвижиш – зверска мускулна треска.
Та, с две думи, ако сте в екстремно настроение или лош/хубав момент, рафтингът е идеално универсален. От лошия момент изчиства негативната енергия. От хубавия засилва положителната енергия.
Рафтинг уикенда може да се съчетае с някой от следните програмни елементи:
– вино в Мелник;
-кръчма в Банско;
-СПА в Сандански;
– къмпинг с палатка или каравана наоколо (местността е много красива!);
-шопинг разходка до Солун;
-някое от другите екстремни забавления, предлагани от Adventure net
Май месец стартират спусканията. Има още малко време да се решите;-)
ПП- А, сега виждам, че поради топлото време и високото ниво на реката, спусканията тази година започват през март – съвсем екстремно!

Фотография: Adventure net (една от каските в лодката съм аз, хихи)

0 Коментари
 1. Avatar
  Dani says:

  Страхотно :)))
  Радвам се, че си опитала!
  Никога не съм си коригирала адреналина по този екстремен начин .
  Поздрави,
  Дани

  Отговор
 2. Avatar
  Диди says:

  Страховито изглежда,браво на смелчаците!Мислила съм да пробвам,но този сезон ще пропусна:)…

  Отговор
 3. Avatar
  Stani says:

  Мария, аз го пробвах рафтинга януари тази година на река Замбези, тръгва се от под водопада Виктория в 9 сутринта и 22 километра и 20 барзея по-касно в два след обяд изваждат живите. Значи докато бяхме в надуваемата лодка, подобна на твоята, видях няколко крокодила да се пекат на брега, а водачът междувременно ни разказа няколко негови страшхи истории, вкл. и с водни змии. За капак, трябваше след това да се катерим пеша 40 минити докато изпалзим от дефилето. Енда жена припадна от умора или от топлината. Аз на рафтинг никога повече, но все пак много се радвам че опитах веднъж, но дотука само. Раздаваха бира (моя избор), вода и кола на варха за награда. Веселба си беше 🙂 хх

  Отговор

Остави коментар

Споделете мнението си!
Влезте в профила си, за да оставите коментар.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *