Христина Янева, или po-известна в интернет пространството като Hedra, има много длъжности и определения след името си:
– доброволен консултант и заместник-председател на Национална асоциация „Подкрепа за кърмене“, акредитирана от Националния комитет по кърмене
– обучаващ консултант към създадения в рамките на Програмата за защита, подкрепа и насърчаване на кърменето на СЗО и Уницеф Консултативен кабинет по кърмене в Университетска болница „Майчин дом”
– съавтор и консултант на публикации за кърмене към списание „Моето дете” , „Моето бебе и аз“, „Мама“ и на различни материали за кърмене, издавани от неправителствени организации
– активно списващ и консултиращ в един от най-големите форуми за родителство Бг-мама, в подфорум Кърмене и захранване на бебето

Освен всички тези имена, линкове и функции, тя е и чаровна млада жена, която е насреща за всякакъв вид консултации и въпроси относно кърменето. Отговаря бързо, точно и отзивчиво, което е от голяма важност в първите моменти от живота ви заедно с бебето. На нас помогна в правилния момент, когато изпитвах известни затруднения и съмнения. С няколко изречения, синтезирана информация и сърдечно отношение. В предишна публикация по темата бях споменавала, че благодарение на подкрепата на близките ми и нейния компетентен съвет, кърменето при нас продължи година и три месеца и осигури на детето ми имунитет и здраве (за щастие не е боледувала нито веднъж), а на мен силна връзка и мили, неповторими моменти с малкото същество.
Ако ви престоят тези моменти с бебето, ако не сте убедена в ползата от кърменето или ви убеждават, че не е необходимо, ако в момента се сблъсквате с някакви проблеми и затруднения, не се колебайте да се обърнете за съвет или информация към компетентните консултанти от някой от следните линкове!


Благодаря на Хриси за материала, който сътвори специално за участието си тук!. И за всички усилия, които  полага  за една полезна и благородна кауза!
С нея можете да се свържете на този адрес: http://xedra.wordpress.com/

–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

Какво животно е това – консултант по кърмене?
Текст: Христина Янева
Снимки: личен архив

Консултант – човек, който ти сваля часовника и ти казва колко е часа, а после ти издава фактура

Консултант звучи ясно, но какво пък точно му се консултира толкова на кърменето? Процес естествен, еволюирал с все бозайниците на планетата, които чудесно си се справят с него, разчитайки само на инстинкта си. Фактите около кърменето са ясни, ползите не подлежат на диспут . Mакар че периодично и такива се заформят, което не е чудно предвид изначалния скептицизъм на съвременния човек, който има сериозни трудности с вярата в каквото и да било. Ta, взимаш бебето, събираш го с майка му и нещата си потръгват така, както са предвидени.
Горе-долу това е. Процесът е нормален и естествен и значи трябва да си върви нормално и естествено. Да, ама не. Защото – кое друго нещо си върви нормално и естествено? Доброволците, желаещи да си раждат самички в тъмна хралупа, да сложат бебето върху себе си и да го държат там, докато проходи, са една изключително малка част от съвременните хора. На тях останалите гледат с немалко удивление, ужас и къде тайно и вътрешно, къде съвсем явно изразяваното облекчение „Слава богу, аз живея в 21. век и не съм като тях”.
Майката може и да живее в 21.век и да е заредила прекрасната детска стая с всяко постижение на прогреса, осигуряващо комфорт и безопасност. Току-що роденото й бебе обаче по нищо не се различава от всяко пещерно бебе, родено в зората на човечеството. И има нужда от същото, което е получавало пещерното бебе, за да оцелее и да се развива нормално. Непрекъснат контакт с майката, топлината й, постоянен достъп до гърдите й – изисквания, които са колкото изначални за него, толкова, да си го кажем направо, неудобни и леко потрисащи за съвременната му майка.
Е, когато имаме майка от 21. век и пещерно бебе, тогава е неминуемо да възникнат трудности в комуникацията. Така идва и нуждата от „преводач”, който да осигури началното разбирателство между тях двамата. Защото кърменето далеч не е само хранене – то е всеобхватното общуване и взаимодействие между майката и нейното дете, постоянното фино настройване на единия спрямо другия, всички онези безкрайно занимателни процеси, протичащи неосъзнавано за тях в тялото на единия и другия. Пъпната връв не прекъсва с раждането – просто се заменя от гърдата.
Само че този процес не тече естествено, когато между нуждите на единия и очакванията на другия има пропаст. Това, че нещо е естествено, не означава, че е лесно – ходенето също е естествено и едногодишното дете отдавна гледа как всички около него се справят съвсем несъзнателно с този процес. Което обаче не му спестява нито паданията, нито нуждата от една ръка, за която да се държи в определени моменти, докато набере смелост и увереност.
А когато в 8 ч. вечерта твоето пещерно бебе се скъсва от рев и гърдите те болят ужасяващо, независимо че чинно си дала изискваните няколкостотин евро за последен модел помпа за изцеждане, която в този конкретен момент просто не ти върши грам работа. Тогава просто имаш нужда някой да дойде и да оправи нещата. И не само да оправи гърдите, а да те разбира, че е нормално да плачеш, защото не си спала от дни и реалността около отглеждане на нов човек съвсем не изглежда толкова розова и пухкава, колкото си си представяла в щастливите предбременни моменти. А когато едновременно с това успее да ти даде надежда, че някой ден отново ще се чувстваш човек, при това, човек с добре гледано дете, тогава отново успяваш да видиш за какво всъщност се бориш и къде точно беше смисъла да се захванеш с цялата тази работа.
Това е консултантът – човекът, който ще ти припомни това, което ти самата знаеш. А фактурата…ще я платиш с щастливите моменти, които ви очакват нататък!

 Чаровната дъщеря на Хриси в действие:-)

Моменти от демонстрации по кърмене

Връчване на дипломите на тазгодишните консултанти, заедно с посланикът на Норвегия г-жа Тове Скарстейн

0 Коментари
 1. Avatar
  darkslayer says:

  Поздравления и на Мария за избора на гост, и на Хедра за мисията,с която се е нагърбила! И двете ми деца са кърмени по 18 месеца благодарение на нон-стоп работата ми с помпата, защото първата работа на лекарите и акушерките в родилното беше да им бутнат биберони с отвор като кофа, та те после да не искат зор при сученето. Добре че има такива хора като вас да помагат, защото ние "модерните" май сме по-зле от пещерните…

  Отговор
 2. Avatar
  Lulu says:

  Поздравления и на двете за интересния материал! Хедра и Бу са емблематични личности, както в интернет пространството, така и в реалността. Благодарна съм на Хедра, за това че точно заради нейните съвети, успях да кърмя малката си дъщеря до годинка и половина.

  Отговор
 3. Avatar
  Mira says:

  Мария, чудесна гостенка и поздравления на Хедра за нелеката мисия! Много интересен материал.
  Хубава вечер!

  Отговор
 4. Avatar
  Just Lina says:

  За мое огромно съжаление поради факта че нямам щитовидна жлеза и пия хормони за да я заместват не успях да кърмя малката ми Божидара. Мисля че винаги ще съжалявам за тези изгубени мигове на пълно сливане между мама и бебе /поне така аз си го представям/.Дано подобни публикации помогнат на всички мами да осъзнаят че подобни мигове са безценни както за бебето така и за майката и ако могат да ги изживеят да го направят. Поздрави и на двете ви!

  Отговор
 5. Avatar
  LaMartinia says:

  Ивейн, Мира, Хриси наистина е чудесна – изключително компетентна, добронамерена и любезна!
  Лина, сигурна съм, че сте наваксали по много други начини. При основателна като твоята причина е нормално, важното е да се помогне на майки, които не намират подкрепа, въпреки физическата възможност да кърмят:-)
  Лулу, радавам се, че и на теб е помогнала Хриси!
  Darkslayer, за съжаление все още реалността е такава тук. Освен от близките си и Хриси, не срещнах подкрепа отникъде. Въпреки, че при нас проблемът беше незначителен. Всички медицински лица ме съветваха да дохранвам и сега се радвам, че не съм ги послушала. А относно работата с помпа, считам това за истинско геройство и те поздравявам!

  Отговор

Остави коментар

Споделете мнението си!
Влезте в профила си, за да оставите коментар.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *