От Rowenta явно са наясно, че имам значителен опит в тестването на домашни роботи и решиха да допълнят впечатленията ми с още един, а именно – супер тънкия Rowenta Explorer Serie 60.

Тази версия има 2 в 1 функции (мокро и сухо почистване) и е най-тънката досега – провира се под всякакви мебели, за да изследва какво се крие там. Доста смело начинание.

Разновидностите на модела са 2: Animal (RR7455, черен цвят) за собственици на домашни любимци (с турбо четка и намалено заплитане на косми по четката) и Allergy (RR7447, бял цвят) – за хора с алергии и висока чувствителност към прах (с филтър Allergy+).

Кое е различното?

Роботът е най-тънкият досега – ХS размер от 6 см, което наистина променя цялостно нещата  – влиза дори под дивана в хола, там, където други роботи не са успявали. Предполагате какво може да има в такива пространства – основно трохи и косми, по някой и друг изгубен чорап и голямо количество прах. Робот за чорапи все още не е изобретен (очаквам такъв, който засича единичните и ги събира с половинките им), но този успешно се справя с останалото.

Има система за навигация Smart Exploration 4.0 (2.0 на предишния модел 40) – инфрачервени сензори за препятствия и стълби, странична камера за стени и предмети, жироскоп за прецизно цялостно почистване.

За кого е подходящ?

За собственици на домашни любимци. Борбата с космите е постоянна, независимо от сезона и дължината им. Като добавим и три цвята дълги коси, задачата е съвсем усложнена. Много важно е четките да заплитат минимално, иначе роботът блокира и не успява да свърши работата си, налага се почистване и разплитане. При Rowenta Explorer 60 този проблем е отстранен и след едномесечно ползване установихме, че функцията е значително оптимизирана, за разлика от други марки, които сме тествали.

За хора, които отстъстват през по-голямата част от деня. Управлението чрез добре направено приложениe (Rowenta robots е безплатно, достъпно в App Store и Google Play) значително улеснява – можете да включвате, изключвате робота, да го настройвате за различните режими на почистване (еко, стандратен и турбо), да следите дали има някакъв проблем или нужда от намеса, да създавате свои собствени програми според помещенията и потребностите на дома. Модерна работа.

За тези, които искат да спестят време и да не изкарат целия уикенд в чистене. Роботът е 2 в 1 и е предназначен за сухо и мокро почистване – моп и прахосмукачка в едно.

Моп функцията е най-общо: контейнер за вода (ползва се без препарат) и моп, прикрепящ се с велкро отдолу. Пере се лесно в пералня или на ръка, платът е тип хавлиен. Функцията е преди всичко за освежаване и обиране на останалия след четките прах, не очаквайте дълбочинно почистване като с вакуумна прахосмукачка.

За обитатели на просторни помещение и плавни преходи от една стая в друга, без прагове. Роботът засича препятствия и стълби, но няма как да ги преодолява, все пак е робот, не жив човек.

Недостатъци

Контейнерът за вода е сравнително малък, но пък това е за сметка на тънкия размер, който безспорно е много удобен и по-важен.

Трябва да имате предвид къде би могъл да се пъхне (предвид тънкия размер – почти навсякъде), за да не се надере повърхността му или да заседне. Но след първото тестово пускане това става ясно.

Важи за всички роботи: маршрутът трябва да се разчиства, за да е оптимална работата. Столове, играчки, чехли, всякакви неща на пода е необходимо да бъдат прибрани, за да може да почисти добре.

Понякога страничните четки отхвърлят настрани някои от по-едрите отпадъци, но пък системата за навигация е супер и при следващо движение обира и тях.

*Публикацията е в партньорство с ROWENTA.   В това видео можете да видите основните функционалности, а тук подробна информация за уреда.

© COPYRIGHT LAMARTINIA 2010 -2020

ALL RIGHTS RESERVED – Всички изображения и текстове, освен изрично упоменатите с източник, са собственост на LAMARTINIA.

Ползването им без позволение е абсолютно забранено и подлежи на законови санкции.

www.lamartinia.com