В ситуация като сегашната, една от най-приоритетните домашни задачи се оказва да почистваме бързо, качествено и редовно.

Смеехме се преди време с “Да идва Дъстин Хофман с костюма”, когато вкъщи беше време за чистене, но май стигнахме и до такива времена. 

Няма да крия, че не ми е любимата дейност (за това друг път), така че адмирирам всичко, което прави процеса експресен, лесен и механизиран. В случая имам възможността (по-късно се оказва и удоволствието) да тествам новия уред на ROWENTA Clean&Steam Multi.

Кое е различното?

Уредът е 3 в 1: вертикална прахосмукачка без торбичка (о, какво облекчение е да не снимаш етикетите и да не обикаляш магазините за резервни), парочистачка (без препарати, само със силата на водата) и ръчен уред за почистване на различни типове повърхности и зони.

За кого е подходящ?

За семейства с деца (независимо от възрастта им); за хора, склонни към алергии; за собственици на домашни любимци. Е, нашето семейство съчетава и трите категории. Мартина е с алергия от домашен прах и полени, Тито имаше преди време алергичен пристъп от комбинирани фактори, който за щастие отшумя без нужда от медикаменти.

Освен тези фактори, ние ЦАПАМЕ МНОГО. Солети, конфети, кучешки косми, женски коси в три цвята, пухчета на тополи (2 огромни пред прозорците) всякакви изрезки и боклучета, прах. В голям град като София последното е неизбежно, уви.

Защо пести време?

Защото няма нужда да ползвате мощна прахосмукачка, робот и стирка за измиване – всичко това се прави от ROWENTA Clean&Steam. По принцип съм леко скептична към всякакви комбинирани изобретения, но в случая, след обстоен тест, установих, че се справя отлично и с трите задачи – изсмукване, дезинфекция, измиване на трудно достъпни места.

Как работи?

Значи, щом за мен беше елементарно да я сглобя и пусна, смятайте колко е лесно. Между нас казано, изпадам в тих ужас, когато трябва да отворя някаква техника, мисълта ми блокира и изобщо не мога да схвана как се монтира, кое за какво е, как да не срина системата с някое неподходящо копче. Начин на възприемане и мислене, какво да се прави, не съм от техническата група.

Включване в захранването, наливане на вода в резервоара и две копчета – това е, нищо сложно и непосилно.

Направихме брутален тест с конфети (от тези големите, дето залепват и полепват навсякъде), кучешки косми (бяло и черно меланж, за разкош) и трохи. Ужасѐн емотикон, знам. Идеята беше да тестваме уреда с по-големи и специфични отпадъци, за което се изисква сериозна мощност. Е, вижте долу дали се справи. По моите критерии – екстра.

Хитри приспособления

Има удобен стопер за кабела и място за съхраняване отзад (не ви се мотае); два вида кърпи (за ежедневно ползване и за силно замърсени повърхности; два режима на работа (за дървен под и друг вид настилка – камък, гранитогрес, плочки); специална приставка за почистване на килими и мокети, за да се плъзга по-удобно (не ги пере, а само освежава); парата загрява само за 30 секунди, светлинен индикатор показва кога; дръжката е супер удобна и ергономична; приставките за малката парочистачка са за всякакви цели и в различни цветове, за да не ги бъркате (оранжево за кухнята, зелено за тоалетната, синьо за банята).

Недостатъци

За недостатък приемам тежестта – не е кой знае какво, но не очаквайте лек като перце уред (с пара и толкова функции няма как да стане, но все пак го отбелязвам).

Възможно е лесно да нараните повърхността на уреда, трябва да се внимава.

Цената варира между 500-700 лв. при различните търговски представители на марката, в зависимост дали е с малка вградена парочистачка или без. Не е ниска, но имайки предвид пандемичната обстановка, предстоящия сезон, всички вируси, прахови частици, сажди и киша, които ни очакват, а и множеството функции на уреда, сумата мисля е оправдана.

Защо ми допадна и бих ли си я купила?

Бих, без съмнение, това са някои от тежките мотиви. Тежки, защото рядко купувам нещо ненужно или от каприз, не обичам да се задръстваме с вещи.

Пести време – о, да! В момента ползваме мощна прахосмукачка+робот+стирка. Този уред замества и трите.

Не заема място – нали знаете големите червени прахосмукачки, дето се чудите къде за заврете, така че да не се виждат, пък да са и достъпни. Е, тази можете да сложите в ъгъл или сервизно помещение без проблем, защото е вертикална. Чудно седи дори и да се подава отнякъде.

Има страхотен дизайн – ще кажете абе айде стига, какво значение има външният вид. Ами за мен има, не ми вади очите, не ме дразни, пасва дори цветово на обстановката. 

Не са нужни препарати – не сме био маниаци, но пък щом може дезинфекция без гадни наптрапчиви аромати, какво по-хубаво. По-бюджетно е, не предизвиква алергии.

Има вградена малка парочистачка – това може би най-много ми хареса. Изваждаш с едно движение и я ползваш където и за каквото си искаш, супер удобно!

Чисти качествено – ако уредът обещава чудеса (често срещано), пък не върши кой знае каква работа или е неудобен за ползване, го захвърляш някъде и толкова. В случая наистина си заслужава.

Контейнерът за отпадъци
Приставката за килими (сваля се без докосване, само с натискане с крак)
Различните видове накрайници на малката парочистачка
В кухнята
Холната маса с приставката за фуги (вижда се какво е извадила парата)
Почистване на фуги в банята
А на някой грам не му пука за почистването, стига да има малко тишина за следобеден сън
Съвсем пасва на интериора, дори цветово

*Публикацията е в партньорство с ROWENTA.   В това видео можете да видите основните функционалности, а тук подробна информация за уреда.

Avatar
Author

Write A Comment